Aydın Köşüş

11 Oca 20215 dk.

Ağızda Siğil Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

En son güncellendiği tarih: 30 Eyl 2022

Ağızda ve Dilde Siğil Tedavisi

Siğiller, cildin üst tabakasında biriken insan papilloma virüsü-HPV virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Siğiller vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir. Havlu, giysi gibi kişisel eşyalarınızı paylaşarak ciltle kolayca temas ederler veya yayılırlar. Siğiller, türlerine ve konumlarına bağlı olarak birçok boyut, şekil ve renkte olabilir. Siğiller genellikle parmaklarda, ellerde, ayak tabanlarında ve cinsel organlarda görülür. Siğiller vücuda giren virüslerden kaynaklanır. İnsan vücudu virüse maruz kaldıktan sonra siğillerin oluşması iki ila altı ay sürebilir. Siğiller temel olarak çocukları, gençleri, yaşlıları, organ nakli yapılan kişileri ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişileri HIV, AIDS ve diğer virüslere direnmek için tehdit eder.

HPV'yi insanlara iletmek için ciltten cilde veya cilt mukus teması önemlidir. Ancak virüs diğer tarafa sağlam deri ve mukoza zarlarından geçemez. Deride veya mukozada küçük bir çizik yapılmalıdır. HPV yalnızca baştan girilebilir. Mukoza zarı vücudumuzun dışa açılan kapısıdır ve yapısı ciltten çok daha incedir. Yani mukoza zarlarından (oral vajina, penis ucu gibi) kolaylıkla yayılır. Bu çizikler, sıyrıklar ve yaralar kendiliğinden olabilir veya genellikle kişi tarafından mum alma işlemi sırasında fark edilmeden yapılır.

Virüs bu çiziklerden birine girdikten sonra bazal katman dediğimiz en alt katmana kadar hareket eder ve oradaki bazal kök hücrelere bağlanır. Hücreye girer, önce hücrenin sitoplazma adı verilen iç sıvısını parçalar ve daha sonra kendi DNA'sını hücrenin DNA'sı ile birleştirir. Bu bağlantılı DNA'nın sentezlendiği proteinler, hücreleri sürekli olarak çoğalmaya zorlayacaktır. Alttan başlayarak, epidermisin skuamöz epitel hücreleri (biz keratinositler diyoruz) yukarı doğru bir sırada enfekte olur. Öte yandan, enfekte olmuş hücreler kontrolsüz çoğalmaya bağlıdır. Bu nedenle ciltte kabarık siğiller oluşur. Farklı kanser türleri gelişmiştir. Bu virüsler aynı zamanda E6 ve E7 proteinleri dediğimiz çok tehlikeli proteinleri de sentezler. Bu proteinler hücrenin tüm savunma mekanizmalarını yok eder ve virüs hücreyi tamamen ele geçirir. Hücrelerdeki P53 ve Rb genlerinin yok edilmesiyle kanserleşme sürecini başlatırlar. Onkojenik HPV ile enfekte olmuş hücreler bir şekilde bazal membrana ve daha derin dokulara nüfuz eder. O andan itibaren ise bu olayın adı kanser olmuş olur.

Ağız HPV İçin Uygun Mudur?

HPV, bir diğer adı ile Human Papilloma Virüs, özellikle cinsel yolla bulaşan bir virüs çeşididir. Bu virüs genellikle oral seks adı verilen bir cinsel temas çeşidi sonucunda ağızda oluşabilir. Bu sebeple Ağız bu gibi durumlarda HPV oluşumu için oldukça uygun bir bölge haline gelecektir. Bu sebeple herhangi bir cinsel temasta tıpkı, AIDS gibi HPV virüsünün bulaşma ihtimali de göz önünde bulundurularak, bütün önlemler alınmalı ve bu gibi durumlardan korunmak önemlidir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak, herhangi bir cinsel temas durumunda ağızın HPV için son derece uygun bir organ olduğunu düşünerek hareket edilmeli ve ona göre davranılarak gerekli önemler alınmalıdır.

Ağızda Siğil Çıkar Mı?

Araştırmalar, toplumdaki erkeklerin yüzde 10'unun ve kadınların yüzde 3,6'sının HPV'ye sahip olduğunu bulmuştur. Araştırmalar, yaşam boyu cinsel partner sayısındaki artışın oral HPV enfeksiyonundaki artışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Dudakları öpmenin ağız HPV enfeksiyon oranını artıracağına dair net bir bilgi yoktur. Çalışmalar ayrıca sigara içenler arasında oral HPV enfeksiyonlarında bir artış olduğunu bildirmiştir. Ağız boşluğunda kanser öncülü lezyonları olan hastalarda oral HPV sıklığı üç kat daha fazladır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda ve bir önceki paragrafta da bahsedildiği üzere, HPV’den kaynaklı olarak insanların ağzında oral cinsel temas sonucunda ağız içi siğil oluşma ihtimali son derece yüksektir. Bununla birlikte, bu hesaba katılara gerekli önlemler alınmalı ve bu durumdan korunmak önemlidir.

Ağızda Siğil Neden Olur?

HPV adı verilen insan papilloma virüsü, ağız için siğil oluşumunun ana nedenidir. Bu HPV virüsünün yüzden fazla türü vardır. İnsan papilloma virüsü veya HPV, cildin üst kısmındaki hücreleri etkileyerek hücre çoğalmasına ve keratin çoğalmasına neden olur. Siğiller genellikle kişinin ten rengine göre oluşur. Derinin şişmesi, siğillerin en belirgin belirtilerinden biridir. Bu çıkıntılar deri ve kahverengi tonlarda görünebilir ve boyutları değişebilir. Basınç nedeniyle ayak tabanındaki siğiller şişmeyebilir, ancak nasır ve ağrılı sertlik şeklinde görünebilir.

HPV'nin oral seks yoluyla yayıldığı bilinmektedir. Ağız kanserlerinin yüzde 25'inin ve boğaz kanserlerinin yüzde 35'inin HPV ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Genital mukozada olduğu gibi ağız boşluğunda da lezyonlar görülebilir. Bu nedenle, ağız içi siğil olan hastalarda HPV tedavisi ve takip planı genital siğillerle aynı olmalıdır. Tedavi yöntemi genital siğillerle aynıdır. Ağız HPV tipi belirlenmeli ve yüksek riskli HPV bulunursa hasta yakından takip edilmelidir. Gerekirse aşılama programı eksiksiz uygulanmalıdır. Baş boyun kanserini erken teşhis etmek ve tedavi etmek için hastaların deneyimli kulak burun boğaz uzmanları tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Ağızda HPV bulunan kişiler virüsü ağızdan ağza, ağızdan genital bölgeye ve ağızdan rektuma yayabilirler. Bütün bunlarla birlikte, ağızda siğil oluşma ihtimali göz önüne alınarak gerekli önlemler alınmalıdır.

Ağız İçi HPV Belirtileri Nelerdir?

Ağız HPV belirtileri son derece basit belirtilerdir ve bu belirtiler ile karşılaşılması durumunda hemen Ankara’da yer alan muayenehanemize gelerek her türlü teşhis ve tedavinin gönül rahatlığı ile uygulanacağından şüpheniz olmasın. Bununla birlikte, Ağızda HPV oluşumunun en temel sebebinin oral seks adı verilen cinsel münasebet olduğundan bahsetmiştik. Yaşanan bu durum ağızda HPV oluşumunu tetikleyerek siğil oluşumunun temeline sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda belirtiler ise şu şekildedir; Kuluçka süresi ağız HPV tipine göre değişir. Erkek bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında değişen bir kuluçka döneminden sonra, kadın veya erkeklerin genital bölgesinde, anüsünde ve ağzında siğiller (genital siğiller, kondiloma acuminata) üretecektir. Yani bazı kişilerde virüs bulaştıktan 2 ay sonra siğiller ortaya çıkacak ve bazı kişilerde virüs uzun yıllar herhangi bir belirtiye neden olmayacak, örneğin 5 yıl sonra genital siğiller olarak ortaya çıkacaktır. Form belirir. Condyloma acuminatum oral seks yoluyla ağza yayılabildiğinden, komşular veya anal seks yoluyla anüs çevresinde veya içinde görünebilir. Prezervatifler, HPV'den kapsamlı bir koruma sağlayamaz. Bu nedenle siğiller sadece peniste değil tüm genital bölgede görülebilir. Aslında bu siğiller karın, kasık ve anüse yayılabilir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleyemeyen prezervatifler HPV'yi tamamen önleyemez.

Ağızda HPV Nasıl Anlaşılır?

Ağız HPV enfeksiyonu neredeyse her zaman asemptomatiktir ve kondilom (condyloma acuminatum) genellikle tesadüfen bulunur. Vulva, anüs ve sünnet derisinde şiddetli kaşıntı (kaşıntı) ve ülserler (doku hasarı) nadiren görülür. Bunlar genellikle ikincil enfeksiyonlardan kaynaklanır. İdrar geçtiğinde ve idrarda kan olduğunda, üretral siğiller yanar. Bazı semptomlar (Candida, uçuk, klamidya enfeksiyonu gibi) diğer eşzamanlı enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bütün bunlar göz önüne alındığında ise bu hastalığa son derece dikkat edilmeli ve bununla birlikte bütün önlemleri alınmalıdır. Alınan önlemler neticesinde bu virüsü kapmak büyük oranda engellenebilir. Bunun yanı sıra bu virüsü engellemek için aşı vurulmak da önemlidir.

Ağızda Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağızda siğil tedavisi için siğil yakma, siğil dondurma, lazerle siğil tedavisi, siğilin cerrahi olarak çıkarılması ve siğil asit tedavisi uygulanabilir. Asetik asit uygulamalarına ağızda siğil ve dilde siğili olanlarda genellikle iyi cevap alınır. Ağrısız bir yöntemdir. Çok büyük siğiller dondurulabilir ya da siğil ameliyatı ile çıkarılabilir. Muayeneniz sonrasında doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir. Bazı hastalarda ağız içi siğil ilacı kullanılabilir. Bunu genellikle doktorunuz uygulayacaktır. Ağızda siğil tedavisini kliniğimizde yaptırabilirsiniz.

KAYNAKLAR

1- Mayo Clinic Staff. (2018). HPV infection.
 
mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/diagnosis-treatment/treatment/txc-20199074

2- Men who perform oral sex on women ‘more at risk of mouth and throat cancers.’ (2017).

3- Oral human papilloma virus (HPV) infection. (2018).
 
my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Oral_Human_Papilloma_Virus_HPV_infection

    56950
    0