top of page

Kolposkopi Fiyatları 2024, Ankara

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2023

Kolposkopi fiyatları 2024 yılında Ankara ilinde yapıldığı merkeze göre farklılık arzetmektedir. Kolposkopi işlemi Çankayadaki muayenehanemizde doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Kolposkopi Ankara doktorlarımızla tanışmak ve kolposkopi fiyatları 2024 detayları için bizimle mutlaka iletişime geçiniz.

Kolposkopi Fiyatları Ankara 2022

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, kadınların sağlık takibi sırasında önemli bir tanı yöntemidir. Bu yöntem, serviks (rahim ağzı) bölgesini daha ayrıntılı bir şekilde gözlemlemek ve anormal hücre değişikliklerini tespit etmek amacıyla kullanılır. Kolposkopi sayesinde, erken dönemde tanı konulabilen hastalıkların tedavisi için uygun adımlar atılabilmektedir.


Kolposkopi'nin Anlamı ve Amacı


Kolposkopi, "kolpos" (serviks) ve "skopi" (gözlem) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu yöntemde, özel bir alet olan kolposkop kullanılarak servikal bölge detaylı bir şekilde incelenir. Kolposkopi, servikal kanser, prekanseröz lezyonlar, HPV enfeksiyonları ve diğer anormal hücre değişikliklerinin erken teşhisinde kullanılan bir tanı yöntemidir.


Kolposkopi serviks, vajina ve vulvayı kolposkop adı verilen bir büyüteç yardımıyla incelemek için uygulanan bir yöntemdir. Kolposkopi, rahim ağzınızı büyüterek yakından bakmanın bir yoludur. Rahim ağzınızda kansere dönüşebilecek hücre değişikliklerini bulmanın hızlı ve kolay bir yoludur.


Kolposkopi bir tür rahim ağzı kanseri testidir. Doktorunuzun rahim ağzınıza yakından bakmasını sağlar. Serviksinizdeki anormal hücreleri bulmak için kullanılır.

Prosedür genellikle bir anormal smear testi sonrasında ya da yüksek riskli Hpv pozitif kadınlarda smear testi normal bile olsa uygulanmalıdır. Kolposkopi cihazı, kadın doğum uzmanının rahim ağzını daha net ve büyük olarak görmesini sağlayan, elektrikli büyük bir mikroskoptur.


Doktorunuz herhangi bir anormal bölgeyi tespit ederse, biyopsi ile bir doku örneği alacaktır. Rahim ağzının içerisinden doku örnekleri alınabilir ve bu prosedüre endoservikal küretaj (ECC) adı verilir. Alınan örnekler bir patoloji uzmanı tarafından incelenmek amacıyla anlaşmalı bir laboratuvara gönderilir.


Doktorunuz kolposkopi yapmak isteyecek olursa kendinizi gergin hissedebilirsiniz, ancak testi anlamak ve ne bekleyeceğinizi bilmek kaygınızı hafifletebilir. Test oldukça hızlıdır ve oldukça düşük derecede rahatsızlık verir.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Doktorunuz aşağıdaki durumlarda kolposkopi önerebilir:

  • Pap smear sonuçlarınız anormal ise,

  • Cinsel ilişkiden sonra kanama yaşıyorsanız,

  • Serviks, vulva veya vajinada anormal bir büyüme varsa,

  • Yüksek riskli Hpv pozitif çıkarsa doktorunuz kolposkopi yapabilir.

Kolposkopiye Nasıl Hazırlanırım?

Doktorunuzdan testi ayrıntılı olarak açıklamasını isteyin. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Testi, adet kanaması olmayan bir zaman için planlayın. Adet döneminizin sonundan itibaren işleminiz artık yapılabilir.

İşlemden 24 ila 48 saat önce duş almayın, tampon kullanmayın veya cinsel ilişkiye girmeyin.

Bazı doktorlar, biyopsileri almaları durumunda testten önce size hafif bir ağrı kesici önerir. Test gününden önce bunu doktorunuzla tartışın.

Konforlu bir koloposkopik işlem için testten önce idrar torbanızın ve bağırsaklarınızın boş olması önemlidir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi doktor ofisinde yapılabilen oldukça kısa ve ağrısız bir işlemdir. Biyopsi gerekmeyen kadınlarda 10 dakika civarında sürer. Biyopsi yapılan hastalarda bu süre 20 dakikadır. Anestezi gerektirmez.

Bir pelvik muayene veya Pap smear sırasında olduğu gibi, jinekolojik masada hazırlanırsınız.

Doktorunuz kolposkopu vulvanızdan birkaç cm uzağa konumlandırır ve vajinaya bir spekulum yerleştirir. Spekulum dı verilen bir alet yardımızya vajina açılır ve rahim ağrı ile vajen içi daha net olarak değerlendirilir. Serviks ve vajina, mukusu temizlemek ve anormal hücreleri vurgulamak için özel bir solüsyon ile temizlenir.

Kolposkop size hiçbir şekilde dokunmuyor. Doktorunuz tarafından şüpheli olarak değerlendirilen alanlardan fotoğraflar alınır ve aynı zamanda bu bölgelerden biyopsi yapılır.

Biyopsi sonrasında bazı kadınlarda kanamayı kontrol etmek için Monsel solüsyonu adı verilen bir çözelti kullanılır. Genellikle işlemden sonra kahve telvesi gibi bir lekelenme ve kahverengi koyu bir akıntı bir kaç gün devam edebilir.

Bazı kadınlar spekulumun yerleştirilmesini rahatsız edici bulmaktadır. Diğerleri asetiks asit çözeltisinden batma hissi bildirir. Test esnasında endişeli iseniz, kendinizi rahatlatmak için yavaş ve derin nefes almanız uygun olacaktır.


Kolposkopi için Kullanılan Araçlar


Kolposkopi işlemi sırasında jinekologlar tarafından çeşitli araçlar kullanılır. Bu araçlar arasında kolposkop, asetik asit, iyot ve biyopsi için gerekli malzemeler bulunur. Kolposkop, serviks bölgesini büyüten ve aydınlatan bir alettir. Asetik asit ve iyot ise serviks üzerindeki anormal alanları belirginleştirmek için kullanılır.

Kolposkopiye Eşlik Eden Biyopsi

Biyopsi yapılıyorsa, biyopsinin yapıldığı yere göre şikayetleriniz farklı olacaktır.

Servikal Biyopsi

Kolposkopi tek başına ağrısızdır, ancak servikal biyopsi yapılırsa bazı kadınlarda kramp, rahatsızlık, kanama ve ağrıya neden olabilir.

İşlemden 30 dakika önce ağrı kesici almak sonrasında ve işlem esnasındaki ağrısnızı azaltacaktır. Ayrıca, doktor biyopsi öncesi serviksi uyuşturabilir.

Vajinal Biyopsi

Vajina ağrılı bir bölgedir. Bu nedenle işlem esnasında hafif spekülüme bağlı gerilme ağrısı olabilir. Ancak vajenden biyopsi yapılmayacaksa anesteziye gerek yoktur. Biyopsi yapılacak kadınlarda ise ağrı hissini azaltmak için lokal anestezi uygulanmalıdır.

Kolposkopi ve Biyopsi Sırasında Ne Olur?

Pelvik muayenede yaptığınız gibi bir muayene masasına uzanacaksınız. Doktorunuz vajinanıza bir spekulum yerleştirecektir. Bu, vajinanızın duvarlarını açar, böylece rahim ağzınızı detaylı bir şekilde incelemek mümkün olacaktır.

Rahim ağzınıza asetik asit adı verilen bir solüsyon sürülecektir. Bu, anormal hücreleri görmeyi kolaylaştırır. Sonra serviksinize kolposkop adı verilen bir büyüteçle bakılacaktır. Kolposkop size dokunmaz veya vajenden içeriye girmez. Bu nedenle ağrı konusunda endişelenmeyin.

Doktorunuz normal görünmeyen bir şey görürse biyopsi yapabilir. Bu, küçük bir doku örneği alıp laboratuvara gönderecekleri anlamına gelir.

2 tip biyopsisi vardır:

  • Bir tanesi rahim ağzınızın dışından doku alır.

  • Diğeri, rahim ağzının açıklığının içinden doku alır. Bazen birden fazla biyopsiye ihtiyaç duyulabilir.

Kolposkopi ve biyopsi sadece 5-10 dakika sürer.

Kolposkopinin Riskleri Nelerdir?

Kolposkopi ve biyopsi yapılan kadınlarda riskler oldukça az ve nadirdir. Aşağıdaki problemler işlem sonrasında görülebilir:

  • Çok aşırı ya da iki haftadan daha fazla kanama olması

  • Ateş veya titreme

  • Vajinanızdan koyu, sarı renkli veya kötü kokulu akıntı

  • Pelvik ağrı

Yukarıda bahsedilen belirtilerden birini yaşayacak olursanız mutlaka doktorunuzla irtibata geçiniz.

Kolposkopi ve biyopsi hamile kalmanızı zorlaştırmaz.

Kolposkopi Acıtır mı?

Kolposkopi neredeyse ağrısızdır. Spekulum içeri girdiğinde baskı hissedebilirsiniz. Rahim ağzınıza asetik asit sürüldüğünde biraz yanma olabilir.

Biyopsi yapılırsa, biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Çoğu insan bunu bir adet krampı gibi hisseder. Biyopsi yaptıktan birkaç gün sonra vajinanızdan biraz lekelenme, kanama veya koyu bir akıntı olabilir.

Randevumdan Önce Ne Bilmeliyim?

Kolposkopiye hazırlanmak için fazla bir şey yapmanız gerekmez. İşleri kolaylaştırmak için yapabileceğiniz 2 şey:

  • Kolposkopinizi adet döneminiz olmayacak şekilde planlayın. Bu serviksi görmeyi kolaylaştırır.

  • Randevunuzdan önce duş almayın

  • Tampon kullanmayın

  • Vajinaya ilaç koymayın

  • En az 24 saat vajinal seks yapmayın.

Kolposkopiyi Nerede Yaptırabilirim?

Kolposkopi Ankarada Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki muayenehanemizde yaptırabilirsiniz. Muayenehanemizin rahat ortamında ağrı hissetmeden kolposkopi ve gerekirse biyopsi işleminiz titiz bir şekilde yapılacaktır. Hpv testi ve tedavisini de kliniğimizde yaptırabilirsiniz.

Kolposkopi Sonrası Ne Yapmam Gerekir?

Kolposkopi yapıldıktan sonra vajinanızda birkaç gün hafif ağrı hissedebilirsiniz. Biyopsiniz varsa, lekelenme veya koyu renkli vajinal akıntı da olabilir. Doktorunuz tampon kullanmamanızı söylemediği sürece bir ped veya tampon kullanın.

Kolposkopi ve biyopsi sonrasında aklınızda bulundurmanız gereken şeyler:

  • İstediğiniz anda duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz.

  • Biyopsi yapılmadıysa, istediğiniz zaman cinsel birliktelik olabilir.

  • Biyopsi yaptıysanız, cinsel ilişki için yaklaşık 7 gün bekleyin. Bu serviksinizin iyileşmesini sağlar.

  • Herhangi bir ilaç alıyorsanız, doğum kontrolünüz de dahil olmak üzere, her zamanki gibi almaya devam edin.

Kolposkopinin Sonuçları Ne Anlama Geliyor?


İşlem sonrası elde edilen sonuçlara göre bazı ek testler gerekebilir. Sonuçlar herhangi bir anormallik göstermezse, doktorunuz smear testinin neden anormal olduğunu görmek için ek testler önerebilir.


Kolposkopi ve Raporlama


Kolposkopi işlemi sonrasında jinekolog, elde ettiği bulguları raporlar. Bu rapor, servikal görünüm, lezyonların yerleşimi, büyüklüğü ve biyopsi sonuçlarına göre ayrıntılı bir şekilde hazırlanır. Rapor, hastanın sağlık durumu ve gerektiğinde tedavi planı için önemli bir kaynak oluşturur.


Anormal Biyopsi Sonuçları


Patoloji uzmanı tarafında biyopsiden materyalleri titizlikle incelenecek ve raporlanacaktır.

Biyopsi sonuçlarında anormal servikal hücrelerinden başlayarak, kanser öncesi, kanser ve diğer patolojiler tesbit edilebilir. Kolposkopik biyopsi sonuçları sonraki tedavinizin yönlendirilmesinde oldukça önemlidir.


Kolposkopi Sonuçlarım Normal Değilse Ne Olur?

Doktorunuz anormal hücreler bulursa, hemen bir şey yapmanıza gerek olmayabilir. Bazen daha fazla teste veya tedaviye ihtiyacınız olabilir. Servikal hücrelerinizin ne kadar anormal olduğuna bağlıdır.

Doktorunuz, hücrelerin kendilerini iyileştirip iyileştirmediğini görmek için beklemenizi önerebilir. Bu durumda, hücreleri izlemek için başka bir Pap testine ve belki de başka testlere ihtiyaç olabilir.

Bazen biyopsiniz de anormal bir hücre çıkmazsa düzenli pelvik muayenelere, Pap testlerine ve HPV testlerine geri döneceksiniz. Doktorunuz size ne sıklıkta takip olmanız gerektiğini söyleyecektir.

Anormal hücreleri çıkarmada ve serviks kanserini önlemede 4 değişik yöntem uygulanabilir:

  • Kriyoterapi: Anormal hücre görülen alanlar dondurulabilir.

  • LEEP: Ciddi anormal hücre tesbit edilenlerde anormal hücreler, elektrik akımı taşıyan ince bir tel halka kullanılarak çıkarılır

  • Lazer: Anormal hücreler içeren alanlar bir lazer kullanılarak yakılır.

  • Koni biyopsisi: Çok daha geniş bir alanda veya rahim ağzının iç kısmındaki anormal hücreleri çıkarmak için rahim ağzından koni şeklinde bir doku kesilerek çıkarılır.

Hangi tedaviyi alırsanız alın, anormal hücreler için tedavi edildikten sonra düzenli pelvik muayenelere devam etmek önemlidir. Bu prosedürler çok etkili olmasına rağmen, bazen anormal hücreler tekrar oluşabilir.

Kolposkopiden Sonra Ne Olur?

Kolposkopiden sonra, üç güne kadar koyu vajinal akıntı ve bir haftaya kadar kanama olabilir. Vajinanız ağrıyor olabilir ve 1–2 gün boyunca hafif kramp yaşayabilirsiniz.

İşlem esnasında biyopsi alınmayan kadınlar, normal yaşamlarına devam edebilirler.

Biyopsi yapıldıysa, bir hafta boyunca tampon, vajinal krem ​​ve vajinal ilişkiden kaçının. Hemen duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz.

Sonuçlar ne olursa olsun, doktorunuzun önerdiği gibi düzenli jinekolojik muayenelere ve smear testi ile Hpv takiplerinize devam etmek önemlidir.

Hamilelikte Kolposkopi Yapılır mı?


Hamileyken kolposkopi işlemi güvenlidir. Hamileyken biyopsi almak oldukça düşük risklidir, ancak doktorunuz eğer ciddi bir anormallik düşünmüyorsa, doğum yapana kadar geciktirmek isteyebilir. Gebe insanlar biyopsi sonrası hamile olmayan insanlardan daha fazla kanama geçirebilir. Bunun nedeni, serviksin hamilelik sırasında artan kan akışına sahip olmasıdır.

Kolposkopi ve biyopsi almak gelecekte çocuk sahibi olma yeteneğinizi etkilemez. Bu nedenle çocuk isteği olan kadınların telaşlanmasını gerektirecek bir işlem değildir.

Kolposkopi Fiyatları 2024 Ankara

Kolposkopi fiyatları 2024 yılında 5000–8000 tl arasında değişmektedir. Bu işlemin anestezi varlığına, biyopsi yapılıp yapılmadığına göre değişir. Genel anestezi ve biyopsi gerekmeyen vakalarda fiyatlar daha uygundur. Ankara ilinde Çankaya semtindeki muayenehamizde kolposkopi işleminizi yaptırabilirsiniz. Kolposkopi fiyatları 2024 Ankara detayları için asistanlarımızla dilediğiniz zaman iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.


Sonuç olarak;

Kolposkopi, kadın sağlığında önemli bir tanı yöntemidir. Bu yöntem sayesinde serviks bölgesindeki anormal hücre değişiklikleri ve hastalıklar erken dönemde tespit edilebilir. Kolposkopi işlemi, jinekologlar tarafından uygulanan güvenli ve etkili bir yöntemdir. Düzenli olarak yapılan kolposkopik incelemeler, kadınların sağlığını korumada önemli bir rol oynar.


Sık Sorulan Sorular (SSS)

  1. Kolposkopi işlemi ne kadar sürer? Kolposkopi işlemi genellikle 10 ila 20 dakika arasında sürer. Ancak, bu süre hastanın durumuna ve gerekli müdahalelere bağlı olarak değişebilir.

  2. Kolposkopi ağrılı bir işlem midir? Kolposkopi işlemi genellikle hafif bir rahatsızlık hissiyle ilişkilendirilir. Ancak, lokal anestezi kullanılması durumunda ağrı hissi minimal düzeye indirilebilir.

  3. Kolposkopi sonrası cinsel ilişkiye ne zaman başlanabilir? Kolposkopi sonrası genellikle 24 ila 48 saat boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. Bu süre, işlem sırasında alınan biyopsiye bağlı olarak değişebilir. Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir.

  4. Kolposkopi sonucu kanser teşhisi konulabilir mi? Kolposkopi işlemi ile sadece anormal hücre değişiklikleri veya lezyonlar tespit edilebilir. Kesin kanser teşhisi için alınan biyopsi sonuçları değerlendirilmelidir.

  5. Kolposkopi işlemi herhangi bir komplikasyona neden olur mu? Kolposkopi genellikle güvenli bir işlem olsa da, nadir durumlarda enfeksiyon, kanama veya alerjik reaksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu tür durumlar genellikle hafif düzeydedir ve kolaylıkla yönetilebilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page