top of page

ASCUS - LGSIL - HGSIL - CIN 1 - CIN 2 - CIN3 : Servikal İntraepitelyal Neoplaziler

ascus-lgsıl-hgsıl-cin1-cin2-cin3

Atipik skuamöz hücreler nedir? Ascus ne anlama gelir?

Ascus hakkındaki tüm sorulara burada cevap bulabilirsiniz. Ascus önemi belirlenemeyen atipik skuamöz hücre anlamına gelmektedir. Smear testi sonucunda Ascus çıkan hastalarda HPV testi yapılması gerekir. Bu hastaların bir kısmında Hpv testi negatif çıkacaktır. Çünkü Hpv virüsü dışındada bazı enfeksiyonlar yada yara iyileşmesi gibi durumlarda Ascus sonucu gelebilir.

Hpv testi negatif gelenlerde sadece takip yapmak yeterlidir. Ancak kolposkopi ile de değerlendirilebilir. Bu tamamen hekimin tecrübesine bağlıdır. Ancak ascus Hpv pozitif çıkacak olursa muhakkak kolposkopi ile değerlendirmek ve gerekirse biyopsi yapmak uygun olacaktır. Ancak Ascus olan hastalarda rahim ağzı kanseri tesbit edilme oranı %0.5-1 civarındadır. Bu nedenle bu hastalarda tedirginlik oluşturmadan ancak düzenli bir takip ve tedavi ile genelde herhangi bir problem yaşanmaz.

 

Ascus nedeni nedir?

 

Ascus hpv pozitif olan hastalarda olabileceği gibi vajinal enfeksiyonlarda da bazen tesbit edilebilir. Bu nedenle önemi belirlenemeyen adı verilmektedir. Ancak önemli bir kısmında da Hpv virüsü tesbit edilecektir. Rahim ağzındaki yaralarda iyileşme aşamasındada bu hücresel değişiklikleri görmek mümkündür.

 

Ascus nasıl bulaşır?


Hpv testi pozitif olan ascus hastalarında bulaşma cinsel birliktelik ile hpv virüsü yoluyla olur. Bu noktada bulaşan Hpv virüsüdür. Virüs bulaştıktan sonra kadında rahim ağzında ascus oluşumuna neden olabilir yada herhangi bir değişikliğe neden olmadan vücut tarafından temizlenebilir.

Ascus tedavisi nasıl yapılır?

 

Ascus hpv pozitif hastalarda kolposkopi ile rahim ağzının değerlendirilmesi yapılmalıdır. Anormal görünen yerlerden biyopsi yapılacaktır. Ancak herhangi bir anormallik gözlenmezse hasta daha sonra smear takipleri ile takip edilir. Ancak biyopsi sonucunda CIN adı verilen patolojiler çıkarsa tedavi edilmeleri gerekecektir.

Ascus için bitkisel tedavi var mıdır?

 

Ascus bitkisel tedavisi mevcut değildir. Bu tür uygulamalar sadece vakit kaybı olacaktır.

Düsük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (lsil) ne demektir? Lgsil ne anlama gelir?

 

Smear lgsil gelen hastalarda muhakkak kolposkopi yapılması gereklidir. Kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılacaktır. Bu hastalarda rahim ağzı kanseri gelişme riski ascus a göre biraz daha fazladır.

Lsil nasil bulasir?

Lsil Hpv virüsünün neden olduğu bir patolojidir. Bulaşan Hpv virüsüdür. Hpv virüsü ise cinsel yolla bulaşan bir virüs tipidir.

 

Lsil tedavisi nasıl yapılır?

 

Lgsil çıkan kadınlarda kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılır. Biyopsi sonucunda CIN 1 çıkan hastalarda yakma, dondurma yada eksizyon tedavileri uygulanırken CIN 2 ve CIN 3 çıkan hastalarda LEEP denilen eksizyon işlemi uygulanmalıdır. LEEP ile alınan rahim ağzı dokusu incelemesinde sınırlar temiz çıkarsa hasta takibe alınır. Aksi halde işlem tekrarlanması gerekecektir. Bu hastalarda da genellikle takip sırasında çok sıkıntı yaşanmaz.

 

Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon hsil ne demektir?

 

Hsil yapılan incelemede kansere ilerleme riski yüksek olan hücrelerin tesbit edildiği anlamına gelir. Bu hastalarda rahim ağzı kanseri çıkma ihtimali artar. Hatta yapılan biyopsilerde bir kısmında rahim ağzı kanseri mevcuttur.

 

Hsil kanser midir?

 

Hsil kanser anlamına gelmez. Ancak Hsil hücresel değişikliklerin olduğunu gösterir. Kanserin varlığı için muhakkak biyopsi yapılmalıdır. Kanserin varlığı biyopsi ile ortaya konmalıdır. Bu hastalarda eşlik eden kanser riski yada ileride kanser gelişme riski lsil e göre daha yüksektir.

 

Hsıl tedavisi nasıl yapılır?

 

Hsil tedavisinde yine biyopsi sonucuna göre davranılır. CIN 1 gelen patoloji sonuçlarında yakma, dondurma yada eksizyon işlemleri yapılır. Ancak CIN 1 olup olmadığı konusunda emin olunmalıdır. CIN 2 ve CIN3 te ise muhakkak LEEP yapılarak rahim ağzı dokusu incelenmelidir. Kanser tesbit edilen vakalarda tedavi yoluna gidilmelidir. Ancak sınırları temiz olan hastalarda da uzun süreli dikkatli bir takip gerekecektir. Kolposkopi tecrübesi yüksek olan bazı hekimler ise kolposkopi esnasında biyopsi ile uğraşmadan direkt olarak LEEP işleminin yapılmasını önermektedir.

 

 

Cin 1 tedavi edilmezse ne olur?

 

Cin 1 tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine ilerleme ihtimali elbette mevcuttur. Tedavi istemeyen hastalarda elbette rahim ağzı taramaları ve Hpv testi ile takiplerinin yapılması gereklidir. Pek çok hastada patoloji kendiliğinden düzelecektir. Ancak durumun ihmal edilmemesi oldukça önemlidir.

 

Cin1 ve hamilelik durumunda ne yapılır?

 

Cin 1 tesbit edilen kadınlarda beklenmeyen bir hamilelik oluşacak olursa gebelik sırasında takip edilir. Rahim ağzı değişiklikleri gebelik sırasında artacak olursa kolposkopi eşliğinde gerekirse tekrar biyopsi yapılabilir.

 

Cin 1 bulaşıcı mıdır?

 

Cin 1 Hpv virüsünün neden olduğu bir patolojidir. Cinsel ilişki ile Hpv bulaşan hastalarda elbette Cin 1 gelişebilir.

 

Cin 1 bitkisel tedavisi var  mıdır?

 

Cin 1 bitkisel tedavisi yoktur. Bilimsel olarak kanıtlanmış bitkisel bir yöntem mevcut değildir.

 

Cin 2 tedavisi nasıl yapılır?

 

Cin 2 tesbit edilen hastalarda muhakkak LEEP adı verilen işlem ile rahim ağzı dokusundan bir miktar çıkarılarak incelenmesi gereklidir. Çıkacak sonuçlara göre de tedavi şekillenecektir. Cin 2 ameliyatı adı verilen işlem aslında LEEP işlemidir.

 

Cin 3 nasıl bulaşır?

 

Cin 3 te diğer patolojilerde olduğu gibi Hpv virüsünün cinsel yolla bulaşması sonrasında oluşur.

 

Cin3 tekrarlar mı?

 

Cin 3 tekrarlaması olabilir. Bu nedenle tedavi edilen Cin 3 hastaları uzun süreli olarak, smear testi, Hpv testi ve Kolposkopi ile takip edilmelidir.

 

Cin 3 tedavisi nasıl yapılır?

 

Cin 3 tedavisinde rahim ağzı dokusu LEEP adı verilen işlemle çıkarılır. Bu dokunun incelenmesi sonrasında tesbit edilen patolojiye göre tedavi şekli değişecektir. Cin 3 ameliyatı adı verilen işlem LEEP işlemdir. Cin 3 ameliyatı sonrası doktorunuzun önerileri doğrulutusunda davranmanız uygun olacaktır.

 

Rahim ağzı kanseri aşısı (Hpv aşısı) bu lezyonları engeller mi?

 

Rahim ağzı kanseri aşısı yapılan hastalarda rahim ağzı kanseri öncüllerinin gelişme riski de oldukça azalır. Ancak pek çok rahim ağzı kanseri nedeni olan hpv virüsü tipleri vardır. Aşılar bunların büyük bir kısmına karşı koruma sağlamakla birlikte çok az bir kısmına karşı koruma sağlamayabilir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri aşısı yaptırmış dahi olsanız düzenli smear ve Hpv testi takiplerinize devam etmeniz önemlidir.

bottom of page