top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Pap Smear Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022


pap smear testi nedir, nasıl yapılır

Vajina veya rahim ağzı bölgesinde oluşum aşamasındaki kanserleri erken teşhis edebilmek için kadınların rutin sağlık taramaları sırasında yapılan ilk işleme pap smear testi denilmektedir. Pap smear, rahim (serviks) kanserini hızlıca tespit edebildiği için tedavi sürecinin çok yüksek başarı oranıyla ve kısa sürede tamamlanmasını sağlamaktadır. Ancak pap smear tek başına her zaman yeterli değildir. 30 yaş üzerindeki kadınlarda mutlaka Hpv testi ile birlikte yapılmalıdır.


Pap Smear Testi Ne Zaman Yapılır?

Bu test 21 yaşından sonra yılda 1 sefer rutin kontrol amacıyla yapılabilir. İlk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra pap smear testi yaptırmaya başlayabilirsiniz. 30 yaşından büyük kadınlarda ard arda 3 sefer yapıldıktan sonra artık her yıl kontrol gerekmeyip sadece 3 yılda bir tarama yapılması yeterli olmaktadır.


Ancak günümüzde sağlık bakanlığı tarama programı çerçevesinde smear testi ile birlikte hpv testi yapılması önerilmektedir. Eğer her iki test de normal çıkarsa kadınlara bu testlerin 5 yılda bir yapılmasının yeterli olacağı söylenmektedir. Bu süreyi bazı ülkeler 3 yıl olarak uygulamaktadır. Ancak mutlaka yıllık jinekolojik muayenelere devam edilmelidir. Sadece yıllık test yapmaya gerek kalmaz.


Pap Smear Testi Nasıl Yapılır?


Hasta muayene için test koltuğuna oturduktan sonra vajina kanalına spekulum adı verilen bir araçla girilir. Ardından spekulum içerisine fırça benzeri bir çubuk uzatılarak serviks bölgesinin transformasyon zonundan sürüntü alınır. Ardından alınan sürüntüler ya mikroskopta lam ve lamel arasında incelenir ya da bir sıvı içerisini eklenip çeşitli işlemlerden geçirilerek incelenir. Bu sürüntü incelemelerinde kanserleşme ihtimali bulunan hücreler varsa kanser şüphesi oluşur ve kesin tanı için ayrıntılı işlemlere geçilir. Numune alma işlemi yaklaşık 1 dk sürmektedir. Ağrı oluşmaz.


Smear Testi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?


Test öncesi vajinal bölgenin olabildiğince doğal yapısında bulunması gerekmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle test öncesinde hastada başka bir vajinal ya da idrar yolu enfeksiyonu varsa önce onun tedavi edilmesi gerekmektedir. Vajinaya işlemden önce hiçbir krem ya da ilaç sürmemeniz gerekmektedir. Son adet tarihinden en az 10 gün geçmesi gerekmektedir. Son olarak ise testten 2 gün önce cinsel ilişkiye ara vermeniz gerekmektedir.


Smear Sürüntüsü Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk dikkat edilecek nokta test çubuğuna alının sürüntü miktarının yeterli düzeyde olmasıdır. Eğer yeterli düzeyde değilse sonucun yanlış çıkmasına neden olabilmektedir. İkinci ve asıl önemli nokta ise sürüntü örneğinin transformasyon zonu denen bölgeden alınmasıdır. Bu bölge kansere neden olabilen hpv virüslerinin en yoğun olduğu konak bölgedir.


Pap Smear Test Sonuçlarını Değerlendirme

Test sonucunda sadece negatif ifadesi bulunuyorsa test temiz çıkmış demektir. Endişelenmenize gerek yok sadece rutin kontrollere devam etmek gerekir. Fakat test sonuçlarında bazen pozitif yazısıyla beraber çeşitli açıklamalar bulunur. Bu açıklamalara değinmek istiyoruz.


ASC-US: Önemi tanımlanmamış atipik skuamöz hücre anlamına gelen bu ifadede servikal hücrelerde bir değişim olduğu ifade edilmekte ama bu değişimin asıl sebebi tespit edilememiştir. Daha ileri tetkik yapılması gerekmektedir. Enfeksiyonu olan kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrasında test tekrarlanır. Bu kadınlarda enfeksiyon yoksa hpv testi ve kolposkopi işlemi önerilebilir.


LSIL: Bu tanıya düşük dereceli intaepitelial lezyon denilmektedir. Bu durum genelde vücuttan kendiliğinden atılabilen düşük öneme sahip HPV virüslerinin varlığında oluşur. Bu kadınlarda da kolposkopik inceleme yapılması gerekecektir. Hpv testi de yapılabilir.


HSIL: Hücrelerde ciddi boyutta değişikliklerin meydana geldiği kansere dönüşme riski yüksek olan bu gruba yüksek dereceli intraepitelial lezyon adı verilmektedir. Bu kadınların bir kısmında rahim ağzı kanseri de çıkabilir. Bu kadınlarda mutlaka kolposkopi eşiliğinde biyopsi ve gerekirse LEEP işlemi adı verilen rahim ağzının bir kısmının çıkarılması işlemi yapılmalıdır.


ASC-H: Aynen HSIL’da olduğu gibi bunda da yüksek değişim gözlenmekte ve bu duruma ise yüksek dereceli atipik skuamöz hücre adı verilmektedir. Bunlarda da mutlaka biyopsi ve ileri değerlendirme yapılmalıdır.


AGC: Bazen servikste farklı türde oluşumlar meydana gelmektedir. Bu oluşumların ayrıntılı incelenip teşhis koyulması gerekmektedir. Bu farklı oluşumlara atipik glandular hücre denilmektedir. Bunlarda rahim ağzı iç tabakasındaki hücrelerden kaynaklanan anormal hücreler vardır. Mutlaka rahim ağzı iç tabakasından ve rahim içinden biyopsi yapılmalıdır.


Smear Testi Pozitif ya da Şüpheliyse Ne Yapılmalıdır?


Test sonucunuzun şüpheli geldiği durumlarda endişeye kapılmak için acele etmeyiniz. Anormal sonuçların birçoğu kanser dışı nedenlerle meydana gelmektedir. İleri tetkikler yapıldıktan sonra kesin sonucu doktorunuz size söyleyecektir. İleri tetkik için ilk yapılan işlem kolposkopi işlemidir. Bu işlemde kameralı bir alet yardımıyla serviks bölgesi ayrıntılı incelenir. Gerekirse tomografi çekilerek veya biyopsi örneği alınarak tanı konur. Servikal hücrelerde değişime neden olan HPV virüsü saptanırsa bu virüsün zararlı mı yoksa zararsız bir düzeyde mi olduğu tespit edilir. Sonunda kanser tanısı koyulursa hastada tedavi aşamasına geçilir. Kanser tedavi aşaması kanserin evresine göre doktor tarafından ayrıntılı planlanır. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaçı seçilebilir.


Pap Smear Doğruluk Düzeyi

Smear testlerinin doğruluk oranı %60-70 civarındadır. Yanlış sonuç verme ihtimaline karşı hasta makalenin başında belirttiğimiz sıklıkta düzenli test yaptırmalıdır. Beraberinde 30 yaş üstünde mutlaka Hpv testi ile beraber yapılmalıdır.


Pap Smear Yaptırmasına Gerek Olmayan Kişiler

  • İyi huylu kitleler veya farklı sağlık sorunları nedeniyle histerektomi ameliyatı geçirmiş yani rahmi alınmış kişiler.

  • Rahim ağzında lezyon olduğu halde ard arda yapılan 3 testtte negatif sonuç çıkan kişiler.

  • 70 yaşının üstündeki kişilerde de kansere yakalanma olasılığı aşırı düşmesi nedeniyle rutin pap smear yapılmasına gerek duyulmamaktadır.


HPV Aşısı Yaptıranlar Smear Testi Yaptırmalı mı?


Bazı HPV virüsleri mutasyon geçirmesi nedeniyle aşılar bu virüslere karşı korumasız kalabilmektedir. Hpv aşısı her HPV virüsünü engellemediği için aşılı olsanız da pap smear testi ve hpv testi yaptırmanız gerekmektedir.


Kliniğimizde Gardasil aşısı yapılmaktadır. Uygun fiyatlarla merkezimizde siğil tedavisini, hpv testinizi ve hpv aşınızı yaptırabilirsiniz. Pap smear testini de merkezimizde, özel hastanelerden daha uygun fiyatlarla yaptırabilirsiniz. Pap smear testi ücreti için bize ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page