top of page

Hpv Testi Bekarlara Yapılır mı?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022


Hpv testi bekarlara yapılır mı

Hpv testi, rahim ağzı kanseri tarama testi olarak da adlandırılan, daha rahim ağzı kanseri gelişmeden çok erken dönemlerde riskli hastaları belirlemeye yarayan bir testtir. Hpv testi sıklıkla kadınlarda yapılan bir test olmakla birlikte bazen gerekli durumlarda erkeklerde hpv testi de yapılmaktadır. Peki “hpv testi bekarlara yapılır mı”, “bakireyim hpv olabilir miyim” diye merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Şimdi bu konuyu daha detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Hpv Bakirelerde Olur mu?

Hpv, cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir virüstür. Bu nedenle cinsel ilişki olmadan bulaşma ihtimali oldukça azdır. Ancak son zamanlarda ortak kullanılan temizlik eşyalarından da bulaşabileceği söylenmektedir. Bakirelerde kızlık zarına zarar vermemek için tam bir vajinal cinsel ilişki yaşanmasa dahi bazen sürtünme şeklinde ya da anal ve oral ilişki yaşanmaktadır. Vajinal ilişki olmadan sadece sürtünme şeklinde bile ilişki olsa Hpv karşı cinse çok kolay bulaşabilir. Oral ve anal ilişki ile de bulaşma oranları oldukça yüksektir. Bu nedenle bakirelerde de Hpv olur, bakire biri hpv olabilir.

Cinsel İlişkiye Girmeden HPV Bulaşır mı?

"Cinsel ilişkiye girmeden Hpv bulaşabilir mi" diye oldukça merak edilen bir konu sıklıkla sorulmaktadır. Cinsel ilişkiye girilmese bile siğil olan ya da hpv virüsü bulaşmış alanların birbirine sürtünmesi Hpv bulaşmasına yol açabilir. Sonuçta Hpv ciltten cilde temasla bulaşan bir virüstür. Bu nedenle cinsel ilişki olmasa bile hpv ya da siğil olan bölgelere çok fazla dokunmamak yerinde olacaktır.

Bakireler Rahim Ağzı Kanseri Olur mu?

Rahim ağzı kanserinin en önemli ve tek bilinen nedeni hpv enfeksiyonudur. Özellikle kanser yapan hpv tipleri, özellikle hpv 16 ve hpv 18 tipleri olanlarda rahim ağzı kanseri gelişme riski artacaktır. Ancak hemen tedirgin olmayınız. Kanser yapan hpv tipleri olanlarda bile düzenli takip yapıldıktan sonra rahim ağzı kanseri gelişme riski yok denecek kadar azdır. Bakirelerde cinsel ilişki olmadığından rahim ağzı kanseri gelişme riski yok denecek kadar azdır. Ancak bekar olup bakire olmayanlarda elbette rahim ağzı kanseri gelişme riski diğer kadınlarda farklı olmayacaktır.

Bakirelerde Hpv Testi Nasıl Yapılır?

Bakirelerde dış genital bölgede siğil benzeri oluşumlar varsa bunlardan yapılan biyopsi ile hpv testi yapılabilir. Tam vajinal ilişki olmayanlarda rahim ağzından hpv testi alınamaz. Alınmasının da bir anlamı yoktur. Bu nedenle genital siğili olmayan bakirelerde hpv testi yapılmaz. Bu kadınlarda sürtünme şeklinde şüpheli bir ilişki varsa genital siğil gelişimi açısından takip yapılması yeterli olacaktır.


Hpv testinizi Ankara Hpv Siğil Tedavi Merkezimizde yaptırabilirsiniz. Hpv testi fiyatı için bizimle iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page