top of page

HAMİLELİKTE SİĞİL TEDAVİSİ

hamilelikte-sigil-tedavisi

Hamilelik sırasında, çok tehlikeli görünebilecek ve hiçbir belirti göstermeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar çok daha gebelikte zayıf bir bağışıklık sistemi nedeniyle ortaya çıkar. Karşılaşabilecekleri en önemli problemlerden biri de elbette hamilelikte genital siğillerdir. Hamilelikte genital siğil, bebeğiniz için zararlı olabileceğinden, sizi endişelendirebilecektir. Panik yapmanıza gerek yok. Ancak bu konuda bilgilenmek ve bir profesyonelden yardım almak akıllıca bir yaklaşım olacaktır. Bu makalemizde hamilelikte siğil tedavisi konusunda bilgiler bulacaksınız.

Hamilelikte Genital Siğil Olur mu?

 

Genital siğiller, çok tehlikeli olmayan oldukça yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Bununla birlikte, genital siğiller Hpv virüsünün ilk belirtisi olduğu için derhal doktora gitmek önemlidir. Bu hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak bulunan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Doktorlar cinsel olarak aktif olan insanların yaklaşık% 75'inin bu durumla karşılaşabileceğini tahmin etmektedir.  Hastalığın kendisi çok sayıda tipe sahiptir. Bu nedenle hamilelikte vajinal siğilleri olanlarda HPV varlığını teşhis etmek için hpv testi ve pap smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğillerle beraber bazen kansere neden olan Hpv tipleri de beraberinde bulunabilir. Bu nedenle, hamilelikte en iyi genital siğil tedavi seçenekleri için mutlaka bir kadın doğum uzmanına en kısa sürede görününüz.

Hamilelikte Siğiller Ne Kadar Yaygındır?

 

Daha önce de belirtildiği gibi, HPV cinsel yolla bulaşan hastalıkların son derece yaygın bir şeklidir, bu cinsel yolla bulaşan hastalık cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık% 75'ini etkileyebilir. Bu nedenle elbette hamilelik sırasında, zararsız olan genital siğillerde oldukça sık görülür. Bu çoğunlukla zayıf bağışıklık sistemi ve vücudunuzun hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle gelişen uyku halindeki bir HPV tipinden kaynaklanmaktadır. Bu Hpv tipleri genellikle kanser yapmayan Hpv tipleridir.

Hamilelikte Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

 

Bu siğillerin en yaygın belirtisi, yumuşak olan ve genellikle anüs, vajina, serviks ve rektumda ortaya çıkma eğilimi gösteren ten rengi veya koyu lezyonlardır. Boyutları ve şekilleri farklı olabilir, bu siğillerin çoğu ağrısızdır, ancak bu siğiller kaşıntı ve yanma problemine neden olabilir.

Gebelikte Hpv Teşhisi Nasıl Yapılır?

 

Gebelikte Hpv virüsünü tesbit etmenin en önemli ve kolay olu Hpv testi ve smear testidir. Pap smear genellikle servikste anormal hücre değişikliklerini tanımlamak için yapılır. Genellikle kanserli hücreleri tehlikeli hale gelmeden ve çıplak gözle görülmeden önce bulmak için kullanılır. Bu test HPV'yi spesifik olarak tanımlamasa da, servikste HPV olabilen hücrelerin değişimini tanımlamanın bir yoludur. Ancak Hpv varlığını tesbit etmenin en önemli yolu hpv testidir. Gebelikte Hpv testi basit bir jinekolojik muayene ile rahatlıkla yapılabilir. Yapılma şekli açısından smear testinden bir farkı yoktur.

Hamilelikte Siğil Tedavisi

 

Hamilelikte siğil tedavisi için kullanılabilecek oldukça çok güvenilir tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri genital siğil tedavisinde kullanılabileceği gibi aynı zamanda elde siğil tedavisi yada ayakta siğil tedavisi için de kullanılabilir. Dilerseniz şimdi genital siğil tedavi yöntemlerine bir göz atalım.

Hamilelikte Siğil Nasıl Geçer?

 

1. Topikal Kremler

Genellikle, doktorlar, hamilelik sırasında bu durumu tedavi etmek için topikal kremler reçete ederler. Ancak bu kremlerin bazıları hamileliğinizi zorlaştırabilecek steroidler yada zararlı maddeler içerdiğinden doktorunuzun bilgisi dışında ilaç kullanmayınız.

 

2. Hamilelikte Siğil Dondurma

Doktorunuz bu siğilleri, dondurmak ve güvenle çıkarmak için sıvı azot kullanabilirler. Genital siğil dondurma yöntemi gebelikte rahatlıkla uygulanabilecek bir yöntemdir.

 

3. Siğil Ameliyatı

Genital siğil tedavisinde hamilelik sırasında nadiren ihtiyaç olur. Genellikle daha basit yöntemlerle siğilleri tedavietmek mümkün olmaktadır. Ancak çok büyük siğillerde cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

 

5. Hamilelikte Siğil Yaktırma

 

Siğillerden kurtulmak için daha yaygın olarak kullanılan bir prosedürdür. Hamilelikte siğil yaktırma yada lazerle siğil tedavisi genital bölgedeki siğiller için önemli bir alternatiftir.

 

6. Hamilelikte Siğil İlacı

Şu anda, hamilelik sırasında bu siğilleri tedavi edebilecek çok az ilaç var. Çoğu ilaç, hamilelik öncesi veya hamilelik sonrası siğilleri tedavi etmek için kullanılır. Bu durumu tedavi etmek için zaten teşhis konmuş ve reçete edilmiş bir ilaç varsa, hamile kaldıktan sonra doktorunuza danışmadan bunları kullanmayın. Hamilelikten önce ve sonra kullanılan ilaçların çoğunda hamileliğinize zarar verebilecek steroidler bulunur. HPV siğillerinin tedavisi için gebelik için güvenli ilaçların bulunması zor ve nadir olabilir, ancak var olurlar ve doktorlar siğillerin ciddiyetine göre bunları size reçete eder.

 

Genital siğil tedavisi sırasında şunlara dikkat ediniz:

 

  • Bu siğilleri tahriş etmeyin ve kanatmayın

  • Hamile kaldıktan sonra doktorunuz tarafından özel olarak reçete edilmeyen ilaçları kullanmayın

  • Steroid bazlı topikal kremler kullanmayın

  • Bu siğillerden kurtulmak için buz kullanmayın

  • Hiçbir koşulda bu siğilleri kesmeye çalışmayın

  • Cildi siğillerden soymaya çalışmayın

  • Test edilmemiş ve etkisi kanıtlanmış herhangi bir tedavi kullanmayın.

Hamilelikte Siğil Zararlımıdır?

Genital siğillerin bebeğinizde veya sizde herhangi bir komplikasyon oluşturup oluşturmayacağını merak etmek son derece normaldir. Hamilelik sırasındaki riskler şu şekilde sınıflandırılabilir:

 

  • Virüsü bebeğinize geçirme riski azda olsa mevcuttur.

  • Erken doğum riskini arttırdığı düşünülmektedir.

  • En olası risk, bebeğin normal çocuklardan daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmasıdır.

  • Bazen bebeklerde boğazlarında Hpv virüsüne bağlı polipler oluşabilir.

Genital Siğillerle Doğum Yapmak Mümkün müdür?

Genital siğili olan gebelerde normal doğum açısından herhangi bir sakınca yoktur. Ancak doğum sırasında genital bölgede yaygın siğiller mevcutsa bebeğe bulaşma riskini azaltmak için sezeryan doğum düşünülebilir. Ancak sezeryan bile olsa bebeğe bulaşma riski mevcuttur. Ancak pek çok gebede doğum sonrasında bebeklerde herhangi bir problem yaşanmaz.

 

Hpv bulaşmasını engellemenin en önemli yolu güvenli ve tek eşliliktir. Bunun yanında en önemli korunma yollarından biride hpv aşısıdır. Gebelikte hpv aşısı yapılmaz. Ancak diğer tüm dönemlerde ve emzirenlerde hpv aşısı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Düzenli olarak doğum sonrasında da hpv testinizi yaptırmaya devam ediniz. Hamilelikte genital siğil tedavisi için kliniğimize başvurabilirsiniz. Doktorlarımız bu konuda oldukça tecrübeli olup sizin için en uygun tedaviyi gerçekleştirecektir.

bottom of page