top of page

Çocuklarda Siğil Neden Olur?

Güncelleme tarihi: 18 Ağu 2023


Çocuklarda siğil neden olur
Çocuklarda siğil neden olur

Bir cilt problemi olarak karşımıza çıkan siğiller çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Bu siğiller çoğu zaman nasır ile karıştırılarak doğru tedavi yöntemi uygulanmayabiliyor. Bu durumda uzman bir doktora görünüp uygun tedavinin uygulanması önemli bir husus olarak karşımıza çıkar. Peki "çocuklarda siğil neden olur", "çocuklarda görülen siğiller nasıl tedavi edilir", bu konuları irdeleyelim.


Siğil Nedir?


Siğiller iyi huylu bir deri problemi olarak bilinir ve genellikle cildin üst kısımlarına bir virüsün bulaşması ya da yerleşmesi ile oluştuğu bilinir. Siğilleri meydana getiren virüsler HPV (human papillomavirus) olarak adlandırılırlar. Bu virüsler cildinizde kesik ya da bir yara olduğu takdirde çok daha hızlı ve kolay bir biçimde bulaşır. Siğillerin genellikle iyi huylu yani zararsız olduğu bilinir ancak virüs kaynaklı olduğundan dolayı oldukça bulaşıcı olduğu da bilinir.


Çocuklarda siğiller en çok elde, parmaklarda ya da ayaklarda karşımıza çıktığı gibi herhangi bir yerde olma olasılığı da vardır. Çocuklardaki siğillerin rengi genellikle cilt renginde olurken sert ve pürüzlü bir biçimde karşımıza çıkarlar. Siğiller herkeste çıkabileceği gibi bazı insanlarda çıkma olasılığı diğerlerine göre çok daha fazla olduğu bilinir. Bu grubun içerisinde çocuklar ve ergenlik çağındaki kişiler yer alırken aynı zamanda tırnak yanlarındaki derileri koparan insanlarda ve bağışıklığı zayıf olan insanlarda bu gruba girer.


Çocuklarda Siğil Neden Çıkar?


Çocuklarda siğillerin çıkmasının ana nedeni HPV olarak adlandırılan virüsler olarak bilinir. Siğillere sebebiyet veren bu virüsler ile temasta bulunmak virüsü kapmak için yeterli olur. Ayrıca vücutta yer alan kesik ya da yara dolayısıyla virüsü kapmak çok daha kolay bir hal alacaktır. Çocukluk çağındaki kişilerde sık görülmesinin sebebi de çocukların vücutlarında sık görülen yara ya da sıyrıklardan kaynaklanır. Çocuklar çok fazla düşüp yaralandıklarından vücutları bu virüsü çok daha kolay kapabilir. Bununla birlikte çok fazla tıraş edilen yerlerde de siğil çıkma riski fazla olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda vücutta çıkan bir siğilin vücudun başka bir kısmına bulaşma ihtimali de mevcuttur.


Çocuklarda genital siğil genellikle görülmez. Eğer çocukta genital siğil görülürse cinsel taciz açısından mutlaka sorgulama yapılmalıdır.


Çocuklarda Siğiller Nasıl Bulaşır?


Çocuklarda siğillere sebep olan HPV virüsünün vücuda girmesine neden olabilecek bazı durumlar mevcuttur.

Bu durumları şu şekilde sıralamak mümkün olur;

  • Kişilerin bağışıklık sisteminin zayıf olması.

  • Vücutta kesik ve yaraların olması virüsün bulaşmasını kolay hale getirir.

  • Virüs nemli rtamlarda daha kolay bulaştığından havlu ya da terlik gibi eşyalardan bulaşabilir.

  • Siğil ile direkt temas etmek bulaşma riskini yükseltir.

  • Alerjik bir bünyeye sahip olan çocuklarda da virüsün bulaşması çok daha kolay olacaktır.

Yukarıda bahsedilen durumlar ve ortamlar virüslerin bulaşması için uygun ortamlar olarak karşımıza çıkar.


Çocuklarda Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?


Çocukta siğil tespit edildiği takdirde bir uzmana başvurularak tedavi edilmesi gereklidir. Ayrıca nasır ile benzerliği sebebi ile karıştırılmaması gereklidir. Aksi takdirde yanlış tedavi uygulanması söz konusu olabilir. Siğil tedavisinde amaç vücuttaki siğilleri yok etmeye yönelik olarak uygulanır. Yani HPV virüsü ile alakalı bir tedavi söz konusu değildir. Siğillerden kurtulmak için uzman kontrolünde uygulanan çeşitli tedavi yöntemler mevcuttur. Uygulanacak tedavi için çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Bu faktörler; siğilin nerede ve ne büyüklükte çıktığı, siğil çıkan kişini yaşı ve bağışıklığın güçlü ya da zayıf oluşu ile ilgilidir. Siğiller çoğunlukla sağlık açısından çok bir sıkıntı vermemekle birlikte bulaşıcı oluşundan dolayı hemen tedavi edilmesi gereken durumlar olarak karşımıza çıkar.


Çocuklarda siğil tedavisinde siğil dondurma yöntemi daha az ağrılı olması ve anestezi gerektirmemesi nedeniyle daha fazla tercih edilir. Ancak siğil yakma va lazerle siğil tedavisi de uygulanabilir.


Siğiller Neden Tekrarlar?


Siğil tedavisinde hastanın uzman doktor tarafından uygulanan bu tedaviye muhakkak uyması gerekir. Aksi tekdirde siğillerde tekrarlama gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bununla birlikte stres de bu tekrarlamaya sebebiyet veren bir etken olarak bilinir.


Çocuklarda siğil tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize her zaman ulaşabilirsiniz. Kliniğimizde isteyen ailelerde, 12 yaşından itibaren çocuklara hpv aşısı uygulanmaktadır. Hpv aşısı fiyatı 2023 detayları için bizi arayınız.

Comments


bottom of page