top of page

Kadınlarda Hpv Testi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022

Kadında Hpv testi jinekolojik muayene esnasında yapılan basit ve ağrısız bir testtir. Kadında hpv testi 30 yaş üzerindeki tüm bakire olmayan kadınlara önerilmektedir. Hpv testinizi Ankaradaki kliniğimizde yaptırabilirsiniz.

Hpv Testi Nasıl Yapılır Kadın
Hpv Testi Nasıl Yapılır

Kadınlarda Hpv testi tüm kadın doğum kliniklerinde rahatlıkla yapılabilecek bir testtir. Jinekolojik muayene için hazırlanmış olan kadının normal muayenesi sırasında rahim ağzından alınan sürüntü örneği ile hem smear adı verilen rahim ağzı kanseri taraması, hemde hpv testi yapılır. Bu işlem ağrısız bir işlemdir. Yumuşak fırça ile rahim ağzından alınan sürüntüden ibarettir. Halk arasında genellikle parça alınması ile karıştırıldığından ağrılı bir işlem gibi düşünülmektedir.


Hpv testi nasıl yapılır:Kadın


Hpv testi kadınlarda alınan sürüntü örneğinin anlaşmalı laboratuvara gönderilmesiyle çalışılmaya başlar. Bu örnek bazı işlemlerden geçirilerek Hpv DNA sı ayrıştırılır ve çoğaltılır. Daha sonra çoğaltılan bu HPV DNA örnekleri incelenerek hastada hangi tip Hpv virüsünün olduğu tesbit edilir. Hpv testi 30 yaş üzerindeki kadınlara rutin olarak önerilmektedir. Hastada siğil yada rahim ağzı anormallikleri olması gerekmez.


Hpv testi nasıl yapılır:Erkek


Erkeklerde Hpv testi kadınlara göre daha zahmetlidir. Erkeklerde Hpv testi yapmanın en etkili yolu genital siğili olan erkeklerden siğillerden örnek alınarak incelenmesidir. Bu en etkili yoldur. Aksi halde erkeklerde Hpv DNA sının üretilmesi oldukça zordur. Yine erkeklerde üretradan alınan sürüntü ile Hpv testi yapılacağı söylenmekle birlikte bu şekilde hpv üretilmesinin başarısı oldukça düşüktür. bu nedenle çok fazla tercih edilmez. Ancak genital siğili olmayan erkeklerde uygulanabilir. Yine genital siğili olmayan erkeklerde izlenecek en sağlıklı yol eşinin yada partnerinin Hpv testi yaptırmasıdır. Kadında olan Hpv tiplerinin aynısının erkekte de olduğu düşünülebilir ve buna göre bir izlem tercih edilebilir.


Hpv testinizi Ankara Çankayadaki kliniğimizde Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş yapmaktadır. Tercih ettiğiniz doktordan randevu almanız yeterli olacaktır. Hpv testi Ankara Fiyatları için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

170 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page