top of page

Erkeklerde Hpv Virüsü Testi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 8 Haz 2022

Erkeklerde Hpv virüsü testi ihtiyaç olursa yapılabilir. Ancak erkeklerde hpv testi rutin taraması önerilmez. Genital siğili olan erkeklerde alınan siğil örneklerinin incelenmesi ile hpv tiplendirmesi yapılabilir. Hpv testi Ankara detayları için bize ulaşabilirsiniz.

Erkeklerde Hpv Testi
Erkeklerde Hpv Testi

Erkeklerde hpv testinin tüm erkeklere rutin olarak yapılması önerilmemektedir. Bayanlarda hpv testi 30 yaş sonrasında rutin olarak önerilmektedir. Smear testi ile birlikte rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için tarama amaçlı kullanılmaktadır.


Erkeklerde Hpv Virüsü Testi Yapılır mı?


Erkeklere hpv testi tarama testi olarak yapılmaz. Çünkü erkeklik organının dış yüzeyi kalın keratinize yassı epitelle kaplıdır. Bu nedenle cillt altında yerleşen hpv virüsünün erkeklerde elde edilmesi kadınlardaki kadar kolay ve güvenilir değildir. Bu nedenle henüz tarama testi olarak kullanılabilecek bir hpv testi erkeklerde mevcut değildir. Sadece genital siğili olanlarda büyük lezyonların çıkarılması, hem hpv tiplendirmesi hemde anormal hücre varlığı açısından mantıklı görünmektedir.


Erkeklerde hpv testi nasıl yapılır?


Genital siğili olan erkeklerde mevcut siğillerden anormal olanlara yada aşırı büyük olanlar cerrahi olarak eksize edilerek patolojik ve genetik incelemeye gönderilir. Siğilin olduğu alan batikon ile temizlendikten sonra lokal anestezi altında siğil dokusu çıkarılır. Genellikle dikiş gerekmez.


Bunun dışında erkeklerde üretradan sürüntü alınarak hpv virüsü incelemesi yapılabilmektedir. Ancak bu yöntemin hassasiyeti oldukça düşüktür. Hpv virüsü olduğu halde hpv alınan örnekten izole edilemeyebilir. Bu nedenle erkeklerde hpv tarama testi olarak uygun bir test değildir.


Erkeklerde hpv testi nerede yapılır?


Erkeklerde hpv testi Ankarada pekçok hastanede ve muayenehanede yapılabilmektedir. Erkeklerde hpv testi fiyatı için bize ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page