top of page

Hpv Genotipleme Nedir?

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2022


Hpv genotiplendirme fiyatı 2021 ankara
Hpv genotipleme nedir

Hpv genotipleme, hpv dna genotiplendirme yada hpv tipleme şeklinde de adlandırılmaktadır. Hpv genotiplendirme işleminde hpv dna sı incelenerek pozitif yada negatif sonuç alınır. Daha sonra hpv testi pozitif olanlarda hpv tiplendirmesi yapılarak hangi tip hpv virüslerinin var olduğu tesbit edilir. Hpv genotiplendirme fiyatları, 2023 Ankara detayları için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.


Hpv (human papilloma virüs) enfeksiyonuna, Türkiye’de kadın ve erkeklerde sıklıkla rastlanılmaktadır. Hpv enfeksiyonu, erkek ve kadın genital bölgelerinde, toplu iğne başı büyüklüğünde, bazen bir bazen birkaç bölgede kısmen sert kitleler halinde, ağrısız ve karnabahar formunda görülmektedir. En yaygın bulaşma yöntemi cinsel yolla olmaktadır. Hpv virüsü cinsel birleşme ile bulaşabilmekte ve çok eşlilik büyük risk olarak değerlendirilmektedir. En iyi korunma yöntemi, çok eşlilikten kaçınmaktır. Cinsel hayatı aktif olan kişilerin hpv ile karşılaşma riskinin %50 oranında olduğu belirtilmektedir. En çok görülen yaş grubu 15 – 24 arasıdır ve %74 oranındadır.


Hpv Genotipleme Nedir?


Hpv genotipleme testi ile virüslerin yol açabileceği hastalık ve riskli tipleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Hpv genotipleme testi, mültipleks PCR yöntemi ile yapılmakta ve sonuca göre teşhisler konulmaktadır. HPV genotipleme testi yapıldığında ve virüs tespit edildiğinde, bu virüsün daha çok kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açtığı söylenebilmektedir. Hasta gözlemlerinde, kanser riski ihtimallerine karşı hastaya hemen hpv genotiplendirme testi yapılmaktadır. Yapılan test sonucu ile kansere neden olabilecek düşük ve yüksek risk grupları belirlenmektedir. Hpv genotipleme testi ile virüsün yol açabileceği 20 farklı riskli Hpv tipleri belirlenebilecektir.


Hpv Genotiplendirme Testi Nasıl Yapılır?


Hpv genotiplendirme için kadından jinekolojik muayene esnasında bir fırça yardımıyla bir sürüntü örneği alınır ve özel bir solüsyonun içine konarak genetik analiz için gönderilir. Erkeklerde genitiplendirme ise mevcut olan siğillerden örnek alınarak yapılabilir. Ancak siğil olmayan erkeklerde penis ucundan sürüntü, idrar testi örneği kullanılabilir. Ancak bu örneklerde hpv testi yapılmasının güvenilirliği düşüktür. Bu nedenle erkeklerde rutin olarak hpv testi gönderilmez.


Hpv Testi Pozitif Olduğunda Ne Olur?


Hpv genotiplendirme testi yapıldıktan sonra sonuç pozitif olabilir. Test sonucunun pozitif olması, kişinin kanser olduğunu göstermeyecektir. Hpv testi sonrası virüsün varlığı tespit edildiğinde, virüsün kanserle ilişkisi incelenmektedir. Ancak birçok kişide bu enfeksiyon durumu kendiliğinden yok olabilmekte ve kanser riski oluşturmamaktadır. Hpv tiplemede Hpv 16 ve Hpv 18 tesbit edilmesi durumunda takibiniz özellik arzedecektir. Çünkü Hpv 16 ve Hpv 18 tipleri en yüksek riskli Hpv tipleridir.


Genotip Analiz Nedir?


Hpv genotiplendirme testi sonucu tespit edilen virüs tipleri, sabit olarak devam etmemekte, pozitif olarak belirlenen tiplerin düzeylerinde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Genotiplendirme analizi, virüsün sayısal ölçümünü yaparken, zamanla ortadan kaybolan ya da yeni beliren tiplerin izlenmesini sağlamaktadır. Kişi takiplerinde, virüs tiplerine göre bazılarının kendiliğinden kaybolduğu görülebilecektir.


Hpv Belirtilerine Göre Genotip Belli Olur mu?


Hpv virüsünün daha çok cinsel temas yoluyla bulaştığı belirtilmektedir. Virüsün bulaşabilmesi için cinsel birleşme değil genital bölge cilt temaslarının bile yeterli olduğu bilinmektedir.

Hpv belirtileri için şunlar söylenebilir;

  • Belirtisizdir, tesadüfen saptanabilmektedir,

  • Sünnet derisi, anüs ve vulva bölgelerinde yoğun kaşıntı,

  • Doku hasarı,

  • Üretral siğiller idrar da yanma ve kanama yapabilir.

Kişi bu belirtilerden birisini gördüğünde, uzman hekim muayenesi yaptırmalı ve hpv genotiplendirme testi ile virüsün oluşturabileceği risklerin belirlenmesini sağlamalıdır. Günümüzde birçok kişi bu belirtilerle karşılaşmakta ve bu hastaların bir kısmı virüsün farkında olmadan atlatabilmektedir. Genital bölgelerde, oluşan siğiller çıplak gözle rahatlıkla görülebilecektir. Kadınlarda, smear testi yaptırıldığında da hpv ye bağlı değişiklikler tespit edilebilmektedir. Sadece belirtilere bakarak Hpv genotip belirlenemez.


Hpv Genotiplemenin Önemi


Hpv virüsünün bulaşma riski, erkeklerde, çok eşlilik nedenlerine bağlı olarak gösterilmektedir. Güvenilir olmayan cinsel ilişkiye girmek, hpv virüsü riskini artıracaktır. Hpv tanıları, uzman doktor muayenesi ve yapılacak olan genotipleme testi ile konulabilecektir. Hpv genotiplendirmenin önemi, virüsün hangi tipinin yüksek risk, hangi tipinin düşük risk taşıdığını belirlemede ortaya çıkmaktadır. Yapılan testler sonucunda, bazı hastalarda birden fazla hpv tipine rastlanabilmektedir. Genotiplendirme testi, tespit edilen bu enfeksiyonların hangilerinin kanser riski ile ilişkili olabileceğini belirlemeyi kolaylaştıracaktır. Hpv genotiplendirme, hastanın ve virüsün takip edilmesi açısında büyük önem taşımaktadır.


Hpv Genotipleme Fiyatı 2023, Ankara


Hpv testi fiyatları çalışılan tip sayısına göre değişir. Sadece hpv dna pozitifliği bakılacaksa elbette fiyat daha düşüktür. Ancak hpv pozitif olanlarda tiplendirme yapılacaktır. Bu noktada çalışılacak hpv tip sayısı fiyatları etkilemektedir. Hpv genotiplendirme fiyatı 2023 detayşarı için Ankara Çankaya ilçesindeki kliniğimizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz. Hpv testinizi Çukurambardaki kliniğimizde rahatlıkla yaptırabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page