top of page

Erkeklerde HPV Testi Yapılmalı Mıdır?

Güncelleme tarihi: 14 Mar 2023

Erkeklerde hpv testi tüm erkeklere rutin olarak yapılması önerilmemektedir. Ancak bazen gereklilik durumlarında elbette erkeklerde de hpv testi yapılması istenebilir. Peki hpv testi erkeklerde hangi durumlarda yapılmalıdır?

Erkeklerde Hpv Testi Yapılmalı mıdır

Erkeklerde Hpv Testi Zorunlu Mudur? Hpv Testi Neden Önemlidir?


Hpv testi kişilerde hpv virüsünün varlığının araştırılması amacıyla uygulanan bir testtir. Hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilir. Kadınlarda rutin muayeneler sırasında alınan basit bir sürüntü ile rahatlıkla tesbit edilebilmektedir. Ancak erkeklerde rutin olarak uygulanabilecek, doğruluk oranı yüksek bir tarama testi yoktur. Ancak eğer erkeğin hpv virüsü olan bir kadınla cinsel birliktelik olduysa ve hasta bulaşıp bulaşmadığını merak ediyorsa ya da genital siğilleri varsa hpv testi yapılabilir. Ancak erkeklerde yapılacak olan hpv testinin doğruluk oranları maalesef %50-60 civarındadır. Bu konuda hastalar mutlaka bilgilendirilmelidir.

Hpv testi erkek
Hpv Testi Erkeklerde Yapılmalı mıdır?

Erkeklerde hpv testi genital bölgedeki siğillerin çıkarılması ya da üretradan sürüntü alınması ile yapılır. Bazı durumlarda idrar örneği de alınarak testin başarı oranı yükseltilmeye çalışılır. Ancak testin negatif çıkması hastada %100 hpv olmadığı anlamına gelmez. Sadece hastada bir psikolojik rahatlama sağlayacaktır. Asıl erkeğin bayan partnerinden hpv testi yapılmalı ve erkekte de takip buna göre belirlenmelidir.


Erkeklerde en ideal hpv test yöntemi genital bölgedeki siğilin çıkarılması ve genetik olarak incelenmesidir. Alınan genital siğiller genetik uzmanları tarafından incelenerek içerdiği hpv tipleri ortaya çıkarılır. Üretral sürüntüden ya da idrardan hpv virüsü üretilebilir. Ancak bu yöntemle hpv virüsünün tesbit edilebilme oranları oldukça düşüktür. Bu nedenle çok uygulanan yöntem değildir. Genital siğili olmayan ancak hpv bulaşıp bulaşmadığını merak eden ve test yaptırmak isteyen erkeklere bu testler bilgilendirme sonrasında uygulanabilir.

1.084 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page