top of page

Hpv Testi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022


Hpv Testi Kaç Yılda Bir Yapılır
Hpv Testi Kaç Yılda Bir Yapılır

Hpv adı verilen virüs cinsel yol ile bulaşan bir virüs olarak biliniyor. Kadınlarda oluşan rahim ağzı kanserinin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Rahim ağzı kanserleri kadınlar için oldukça risk taşımaktadır. Kontrolsüz şekilde çoğalan hücreler nedeniyle tümör adı verilen oluşumlar görülmektedir. Buda kişinin hayatını dahi riske atabiliyor. Peki Hpv testi kaç yılda bir yapılır? Dilerseniz bu konu ile ilgili bilgiler verelim.


Erken tanı ve teşhis için hekimler 5 yılda bir hpv testi yapılması gerektiğini öneriyor. Özellikle 35 ve 65 yaş arası kişilerde bu risk daha fazla olmaktadır. 30 yaşında ve altında olan kişilere hpv testi genellikle tavsiye edilmez.


Hpv Nedir?


Hpv cinsel yol ile bulaşan virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Hpv genital bölgede siğil şeklinde oluşumlara neden olur. Bu oluşumlar hem erkekte hemde kadında görülebilir. Hpv çeşitleri mevcuttur. Zararsız çeşitleri olduğu gibi zararlı çeşitleri de mevcuttur.


Hpv Belirtiler Nelerdir?


Hpv adı verilen virüs bazı durumlarda hemen fark edilirken bazen fark edilmesi uzun zamanlar da alabilir. Hpv den şüphe duyulan durumlarda özellikle 30 yaşın üzerindekilerde hpv kaç yılda bir yapılır sorusunu düşünmeden bir uzmana görünmelidir. Peki, ne gibi belirtiler görülür?

Belirtileri şunlardır:

  • Genital organlarda gitmeyen, rahatsız edici siğillerin oluşumu

  • İdrar yaparken zorlanma ve acı hissi

  • Cinsel ilişki esnasında ağrı

  • Siğillerden kaynaklı genital bölgede kaşıntı

Hpv genellikle semptom vermez. Verdiği semptomlar ise genellikle siğillerden kaynaklı semptomlardır. Siğil anüse yakın ise idrar yolları problemleri görülebilir.


Hpv Tedavi Edilebilir mi?


Hpv genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Kendiliğinden kaybolur. Fakat hpv bazı durumlarda riskli olabilmektedir. Kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu tümör meydana gelebilir. Bu yüzden gözetim altında olmak ve doktora danışmak gerekir. Genital bölgedeki siğiller kendiliğinden geçmediği taktirde krem tedavisi uygulanabilir. Bu kremlerin içeriği sayesinde siğiller yok edilebilir. Bazı siğiller bu yolla da vücuttan uzaklaşmıyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Bu operasyonlardan biri lazer ile tedavi yöntemidir. Cerrahi yöntem ile temizleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.


Hpv Erkeklerde Nasıl Riskler Doğurabilir?


Genital bölgede çıkan siğiller diğer bölgede çıkan siğillere oranla daha risklidir. Bunun nedeni genital siğiller kanser belirtisi olabiliyor. Erkeklerde hpv nadirde olsa penis kanseri ve anüs kanserine neden olabiliyor. Bunlara neden olan hpv türü mevcuttur. Cilt siğillerine neden olan hpv tipi ise zararsız olabilmektedir. Erkeklerde siğiller nedeniyle cinsel beraberlikte zorlanma ve isteksizlik görülebilir. Siğiller idrar yollarını da etkiler. Zor idrar yapma, acı gibi hisler doğurabilir. Aynı zamanda kişiyi psikolojik olarak da olumusuz yönde etkiler. Hpv virüsü cinsel yol ile karşıdaki insana da bulaşma gösterebilir. Bu yüzden erkekler taşıyıcı konumda olabilir. Kadınlar kadar erkeklerin de jinekolojik muayene yaptırımlarında fayda vardır. Oral seks ile hpv boğaza ve ağıza da yerleşebilir. Bu yüzden cinsel beraberlik esnasında tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.


Hpv Virüsünün Kadınlarda Taşıdığı Riskler Nelerdir?


Hpv virüsünü bazı durumlarda kişiyi etkilemez bazen ise kötü huylu olabilir. Ve bu kötü tipler kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açabilir. Rahim ağzı kanseri kadınların karşılaştığı kanserlerden bazılarıdır. Hpv de yüksek risk kansere neden olan tipleri ifade eder. Bu durumda kişide genital bölgede kaşıntı, akıntı, yanma gibi olumsuz etkenler görülebilir. Bu yüzden rahim ağzı kanseri için erken tanı önem arz eder. Serviks kanseri oluşumunun önüne geçmek için pap testi uygulamalarına sıklıkla başvurulmaktadır. Bu test sayesinde erken tanı konulabiliyor ve virüsün değişikliklerini saptamak kolaylaşıyor. Pap testi 35 veya 65 yaşları arasında 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Hpv de yapılmış ise 5 yılda bir tekrarlamakta fayda vardır. Genel kontroller aksatılmamalıdır.


Hpv testi kaç yılda bir yapılır sorusuna bazı ülkelerde 3 yılda bir, bazı ülkelerde ise 5 yılda bir yapılır diye cevap vermek doğru olacaktır. Smear testi ile birlikte hpv testi yapılırsa ülkemizde 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. Ancak hpv testinde problem çıkan hastalarda doktorun önereceği sıklıkta kontrollerin yapılması uygun olacaktır.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page