top of page

Hpv Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Hpv virüsü, en çok cinsel yolla bulaşan virüs tipidir. Bulaştığı kadın ya da erkekte genital siğillere ve genital kanserlere neden olabilir. Bunun yanında bazı hastalarda kaşıntı ve kanama problemlerine neden olabilir. Yine kozmetik açıdan da hoş olmayan bir görüntü oluşturmaktadır. Peki adet gören üreme çağındaki kadınlarda hpv adet gecikmesi yapar mı, adet düzensizliğine yol açar mı? Dilerseniz şimdi bu konuyu inceleyelim.


hpv adet gecikmesi yapar mı

HPV Virüsü Adeti Etkiler Mi?


Hpv virüsü direkt olarak adeti etkilemez. Ancak genital siğili olan pekçok kadında psikolojik ve sosyolojik problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle kadınlarda adetle ilgili hormonlarda düzensizlik oluşabilmektedir. Bu şekilde etkilenen kadınlarda elbette virüs adeti etkiler.

Bazen hpv virüsünün rahim ağzında yaptığı hücresel değişikliklere ya da vajendeki büyük siğillere bağlı olarak akıntı şeklinde kanama, leke veya adet görür gibi kanamalar olabilir. Ancak bu durumlar oldukça nadir görülen durumlardır.


HPV Adet Düzensizliği Yapar Mı?


Hpv virüsü adet düzensizliği yapmaz. Ancak vajende ya da rahim ağzında oluşan genital siğillere bağlı olarak ara kanamalara neden olabilir. Yine sık tekrarlayan ya da tedaviye dirençli genital siğillere bağlı olarak gelişen kadınlardaki ruhsal problemler en önemli adet düzensizliği nedenidir.


Rahim Ağzı Kanseri Adet Düzensizliği Yapar Mı?


Rahim ağzı kanseri erken evrede adet düzensizliği yapmaz. Ancak ilerlemiş vakalarda adet düzensizliği ya da adet aralarında kanama bozuklukları yaşanabilir. Ancak bu her adet düzensizliği olanda rahim ağzı kanseri olma riski yüksektir anlamına da gelmez.


Adetliyken (Regl Döneminde) Hpv Testi Yapılır Mı?


Adetliyken smear testi veya hpv testi yapılmaz. Bu nedenle adetin bitimi mutlaka beklenmelidir. Bunun yanında hpv testi yaptırmadan 2-3 gün öncesinde cinsel ilişki sonlandırılmalı, vajinal yıkama, fitil, deodorant tarzı kozmetiklerin kullanımından kaçınılmalıdır. Aksi halde test sonucunuzun sağlıklı sonuç vermesini engelleyebilir.


HPV Testi Adetten Kaç Gün Sonra Yapılır?


Hpv DNA testi elbette adetliyken yapılmaz. Adet bittiğinden itibaren herhangi bir zamanda yapılabilir. Adet öncesi veya sonrası kahverengi akıntı olanlarda bu dönem geçene kadar beklenebilir. Ancak lekelenmesi uzun sürenlerde eğer lekelenme hafifse bu dönemde de hpv testi alınabilir.


Hpv Aşısı Adeti Etkiler Mi?


Hpv aşısı hiçbir şekilde adeti etkileme veya adet düzensizliğine neden olmaz. Bu nedenle hpv aşısını güvenle yaptırabilirsiniz. Hpv aşısı muayenehanemiz doktorları tarafından yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page