top of page

Hpv Kan Yoluyla Bulaşır Mı?

Hpv virüsü, kadından erkeğe ya da erkekten kadına cinsel yolla bulaşan, hem erkek hem de kadınlarda genital siğil ve genital kanserlere neden olan bir virüstür. Bu virüsün çoğunluğu cinsel yolla bulaşmakla beraber günümüzde ortak kullanılan temizlik eşyalarından, klozetlerden, havlulardan ya da hamamlardan da bulaşabileceği söylenmektedir. Peki hpv kan yoluyla bulaşır mı? En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de budur. Pek çok hasta hpv virüsünün tesbiti için kan testi yapılması gerektiğini sanmaktadır. Bu makalemizde bu konulara açıklık getireceğiz.


hpv kan yoluyla bulaşır mı

Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?


Kan yoluyla bulaşan hastalıklar elbette çoktur. Bunlar daha çok viral hastalıklardır.

  • Hepatit A, hepatit B ve hepatit C hastalıkları en sık gördüğümüz kanla bulaşan viral hastalıklarıdır.

  • Ayrıca HIV virüsü diğer adıyla AIDS virüsü de günümüz koşullarında giderek artmaktadır. Cinsel yolla bulaşan HIV virüsünün bir diğer bulaşma yolu ise kan ve kan ürünleridir. Kişiye yapılan kan transfüzyonunda kanda gerekli testler yapılmadı ise elbette hastalığın bulaşma riski olacaktır.

  • Kırım Kongo Kanamalı Ateşli de kan yoluyla bulaşan hastalıklar arasındadır.

Bu hastalıkların dışında da elbette kanla bulaşan enfeksiyonlar vardır. Ancak bu saydıklarımız toplumda daha sıklıkla görülen viral enfeksiyonlardır.


Kan Yoluyla Hastalık Nasıl Bulaşır?


Kan yoluyla vücuda giren virüs kan dolaşımı yoluyla yerleşeceği organa kadar gider ve organdaki hücreleri enfekte eder. Hücrenin çekirdeğine yerleşen virüs genetik materyali hücrelerin aşırı çoğalmasına ve bu yolla başkalarına da bulaşmasına zemin hazırlar. Bazıları hızla çoğalan hücreler yoluyla kanserlere de neden olabilmektedir.


HPV Virüsü Kan Tahlilinde Çıkar Mı?


Hpv virüsü maalesef kan testinde çıkmaz. Çünkü hpv virüsü cildin en dış yüzeyindeki hücreleri tutar. Bu hücrelerin kan damarları yoluyla beslenmesi olmadığından virüsün kana geçmesi söz konusu değildir. Kana geçmediğinden dolayı hem kanda hpv testi ile tesbit edilmesi mümkün değildir hem de kadında ya da erkekte bağışıklık sağlamamaktadır. Kanda HPV testi nedir şeklinde internette aramalara rastlayabilirsiniz. Hpv tesbiti için kanda bakılan bir test yoktur. (Okuyunuz >>> Hpv olup olmadığı nasıl anlaşılır?)


HPV Nasıl Bulaşmaz?


Hpv nasıl bulaşmaz diye düşünüyorsanız elbette kan yoluyla bulaşmaz. Diğer pek çok bulaşma yolu olabilir. Klozetlerden, havlulardan ya da hpv virüsünün bulaştığı her ortamdan elbette bulaşma riski olacaktır. Çünkü yapılan çalışmalar hpv virüsünün 1 hafta kadar dış ortamda yaşadığını göstermiştir.


Kan Verirken Veya Kan Alırken Hpv Bulaşır Mı?


Kan bağışı sırasında kan verirken ya da başkasının bağışladığı kan size verilirken hpv bulaşması söz konusu değildir. Bu nedenle kan verirken ya da kan alırken bu konuda tedirgin olmanıza gerek yoktur.


Kana Temasla Hpv Bulaşır Mı?


Herhangi bir şekilde kana temas etmeniz hpv virüsünün size bulaşması için yeterli değildir. Elime başkasının kanı bulaştı diye tedirgin olmayınız. Başkasının kanından size hpv virüsünün bulaşması mümkün değildir.


Hpv virüsünden korunmanın en önemli yolu tek eşlilik ve aşılanmadır. Hpv aşısını mutlaka yaptırınız. Hpv tedavisi Ankara merkezimizde aşılarınız doktorlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page