top of page

Hpv Testi Negatife Döner mi?

Güncelleme tarihi: 3 Eki 2022

Hpv testi, genital siğili olan kadınlarda mutlaka yapılması gereken bir testtir. Bazı erkeklerde de gerekli durumlarda hpv testi yapılabilir. Hpv testi pozitif çıkanlarda zamanla vücut hpv virüsünü atacaktır. Vücuttan temizlenmesi özellikle kadınlarda yine hpv testi ile tesbit edilir. Peki hpv testi negatife döner mi? Hpv virüsünün vücuttan temzlendiğini nasıl anlarız? Makalemizde bu konuları inceleyeceğiz.


hpv testi negatife döner mi

Hpv Testi Ne Zaman Sonuç Verir?


Hpv testi çalışıldığı merkeze göre değişmekle birlikte 7-15 gün arasında çıkmaktadır. Basit ve ağrısız bir testtir. Kadınlardan alınan basit bir sürüntü ile kısa sürede rahim ağzı kanseri gelişme riskiniz belirlenmiş olur.


Hpv Pozitif Çıkınca Ne Yapılır?

Hpv testi pozitif çıkanlarda hangi hpv tipinin pozitif çıktığı önemlidir. Eğer Hpv 16 ve Hpv 18 pozitif çıkmışsa bunlarda smear testi normal bile olsa mutlaka kolposkopi dediğimiz bir büyüteç eşliğinde rahim ağzı boyanmalı ve gerekirse biyopsi yapılmalıdır. Ancak kanser yapan diğer tipler çıkarsa bunlarda smear testi normalse kolposkopiye gerek kalmadan sadece takip edilir. Genital siğil yapan hpv tiplerinde ise yine hasta takibe alınır. Hpv testi tüm bu hastalarda negatifleşene kadar hasta kontrol altında tutulur.


Hpv Testinde Yanılma Olur Mu?


Hpv testi günümüzde çok standardize edilmiş yöntemlerle çalışılmaktadır. Bu nedenle yeterli materyal alındıysa yanılma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak laboratuvarlar tarafından kullanılan kitlerin kalitesi de elbette sonucu etkileyecektir. Bununla birlikte hpv testinin doğruluk oranı son derece yüksektir.


HPV Pozitif Negatife Döner mi? HPV Negatifleşir mi?


Hpv pozitif olanlarda elbette bir kısmında zamanla hpv negatife döner yani negatifleşir. Hastaların %85’inde 1-3 yıl içerisinde hpv testi negatife döner. Ancak kalan %15’inde hpv testi maalesef yine pozitif olarak gelecektir. Hpv testinin negatifleşmesi için hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka sigara ve alkol azaltılmalı, dengeli ve düzenli bir beslenme ve düzenli uyku spor ile birleştirilmelidir. Gereken hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirici gıda takviyeleri verilebilir. (Okuyunuz >>> Genital siğilkendiliğinden geçer mi?)


HPV Negatife Ne Zaman Döner?


Hpv testinin negatife dönmesi en az 6 ay alacaktır. Ancak bu süre genellikle 1 seneyi bulur. Pekçok hastada 1 yıl içinde atılırken bazı hastalarda bu süre 3-5 seneyi bulabilir. Bu nedenle hastalar yıllık hpv testi ile takip edilerek hpv’nin negatife döndüğünün gösterilmesi önemlidir.


HPV Virüsü Zamanla Geçer mi?


Hpv virüsü elbette pek çok hastada zamanla geçecektir. Ancak genital siğiliniz varsa mutlaka tedavi ettirmelisiniz. Hpv virüsünün vücuttan zamanla geçeceği, siğillerin kendiliğinden geçeceği anlamına gelmez. Bekleme süresinde genellikle genital siğiller hızla çoğalır. Bu nedenle bu bekleme süresi içerisinde mutlaka siğil tedavisi yaptırmalısınız.


Hpv Geçmezse Ne Yapmalıyım?


Hpv virüsü tekrar yapılan testlerde yine çıkarsa panik olmayın, üzülmeyin. Virüsün vücuttan atılması bazen 1-3 sene hatta bazen 5 seneye kadar uzayabilir. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda test tekrarlarınızı yaptırınız. Kişilerin %85'inde yapılan test tekrarlarında zamanla bu virüslerin vücuttan temizlendiği görülecektir.


HPV 16 Negatife Döner mi?


Hpv 16 virüsü en çok rahim ağzı kanserine neden olan Hpv tipidir. Hpv testi sonucu tip 16 çıkan kadınlar genellikle kanser olmuş gibi demoralize olurlar. Tedirgin olmayınız. Hpv 16 pozitif çıkmış olsa bile bunlarında %85’i vücuttan 1-3 yıl içerisinde tamamen temizlenmektedir. Ancak mutlaka takibinizi ve gerekli diğer testlerinizi yaptırmalısınız.


HPV negatif pozitif olur mu?


Hpv negatif olanlarda tekrar elbette hpv pozitif olabiller. Vücuttan hpv temizlendikten sonra ciltten cilde temas ile veya cinsel ilişki ile yeniden hpv bulaşıp test pozitif olabilir. Bunun yanında bazı merkezlerde yapılan hpv testlerinde sadece kanser yapan tipler bakılmakta, eğer bunlardan herhangi birisi yoksa hpv test sonucu negatif olarak gelmektedir. Ancak bu kadınlarda siğil yapan hpv tipleri pozitif olabilir. Hasta kısa süre sonra siğil yapan tipleride içeren hpv testi yaptırdığında bu sefer hpv testi pozitif olarak çıkacaktır. Bu noktada kafa karışıklığı olan pek çok hasta bizede başvurmaktadır. Burada aslında hpv dna negatif değildir. Sadece kanser yapan hpv tipleri yoktur. Halbuki hastada genital siğil yapan hpv tipleri mevcuttur. Hpv negatif pozitif olur mu sorusunun cevabı bu şekildedir.


Hpv Testi Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?


Hpv testinizi jinekoloji kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Özel kliniklerde sizden alınan test numuneleri özel laboratuvarlara gönderilerek çalışılır. Sonuçlar tekrar sizin doktorunuza bildirilir. Hpv testi sonucunuz hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir.


Sonuç olarak; Hpv pozitif olanların büyük kısmında takipte hpv negatif olacaktır. Ancak bu süre içerisinde genital siğillerinizi varsa mutlaka tedavi ettiriniz. Korunma amacıyla hpv aşısını mutlaka yaptırınız. Hpv tedavisini, hpv testini ve Hpv aşısını kliniğimizde yaptırabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page