top of page

Genital Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2022


Genital Siğil Kendiliğinden Geçer mi

Genital siğil Hpv'ye bağlı olarak kadınlarda vulva, vajen ve rahim ağzında, erkeklerde ise penis, skrotum ve anüste oluşan çok değişik görünümlerde olabilen yapılardır. Büyüdüklerinde karnabahar görünümünü alarak genital kondilom diye adlandırılır. Genital siğil, yakma, dondurma ya da lazer tedavisi ile geçer. Ancak kendiliğinden geçmesini beklemek mantıklı bir yaklaşım değildir. Bazılarında el ve ayak siğillerinin kendiliğinden geçtiği görüldüğünden genital siğillerinde kendiliğinden geçeceği düşünülmektedir. Genital siğiller kendiliğinden geçmez. Bazen HPV konusunda yeterli bilgisi olmayan kişiler tarafından mevcut siğillerin kendi kendine geçeceği ve herhangi bir tedaviye gerek olmadığı söylenmektedir. Bu çok yanlış bir bilgi olup bu nedenle pek çok hasta aşırı siğil çoğalmasıyla birlikte doktora başvurmaktadır. Bu nedenle genital siğilinizin kendiliğinden geçmesini beklemeyiniz. Aksi halde genital siğilleriniz çoğalacak ve tedaviniz zorlaşacaktır.


Genital Siğil Kaç Yılda Geçer?


Genital siğiller mutlaka tedavi edilmelidir. Ancak tedavi edilse bile Hpv virüsü vücuttan atılana kadar tekrar siğil çıkabilir. Hpv virüsü kişilerin %85’inde 1-3 sene içerisinde vücuttan tamamen atılır. Vücuttan temizlendikten sonra tekrar başka bir Hpv virüsü bulaşımı olmazsa tekrar genital siğil çıkmaz.


Genital Siğil Kendiliğinden Nasıl Geçer?


Genital siğil kendiliğinden tedavi olmadan geçmez. Hiçbir şekilde genital siğillerinizin kendi kendine geçmesini beklemeyiniz. Size beklemenizi söyleyenlere itibar etmeyiniz. Beklediğiniz takdirde çok kısa sürede bile siğiller çoğalarak tüm genital bölgenizi kaplayabilir. Bu durumda elbette tedaviniz daha zor ve uzun sürede gerçekleşecektir.


HPV Virüsü Vücuttan Kaç Yılda Atılır?

Hpv virüsü bağışıklığı iyi olanlarda 6 ay gibi kısa bir sürede atılabileceği gibi bağışıklığı zayıf olanlarda bu süre 5 yıla kadar uzayabilir. Genel olarak 1-3 sene süresi içerisinde vücuttan atılır. Vücuttan atılabilmesi için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız önemlidir.


HPV Ömür Boyu Vücutta Kalır mı?

Hpv ömür boyu vücutta kalabilir. Ancak kişilerin %85’inde vücuttan atılır. Hpv olanların sadece %15’inde vücuttan temizlenmez, bulunduğu yerde yerleşir. Bazen sessiz kalırken bazen de genital siğil ya da peniste veya rahim ağzında anormal hücre gelişimine neden olabilir.


HPV Tamamen Biter mi?

Hpv virüsü vücuda girdikten sonra alınması gereken bazı tedbirler vardır. Siğil çıktıkça mutlaka siğillerinizin tedavisini yaptırınız. Aynı zamanda sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmanız ya da azaltmanız bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutlaka gereklidir. Dengeli ve düzenli beslenmeli, stresi azaltmalı ve düzenli uyku alışkanlığı kazanmalısınız. Bunlarda bağışıklığınızı destekleyecektir. Buna rağmen yeterinde siğilleri azalmayanlarda bağışıklık sistemini destekleyici tedaviler önerilecektir.


HPV Testi Negatife Döner mi?

Hpv virüsü vücuttan tamamen temizlendikten sonra hpv testiniz negatif dönecektir. Bunun için biraz sabırlı olmalısınız. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-3 sene kadar sürmektedir.


Hpv Erkekte Kendiliğinden Geçer mi?


Hpv erkekte de kendiliğinden geçebilir. Ancak genital siğil kendiliğinden erkekte de geçmez. Mutlaka tedavi edilmeleri gereklidir.


Siğil Tedavisi Bitkisel Yollarla Yapılır mı?


Siğil tedavisi bitkisel yollarla yapılmaz. Halk arasında bazı bitkisel uygulamalar ya da tedaviler kullanılmaktadır. Bu bitkisel tedaviler çoğunlukla işe yaramaz. Bazı vakalarda özellikle yeni başlamış siğillerde uzun süreli kullanımda etkili olabilir. Ancak etkili olabilmeleri için uzun süre kullanılmalıdır. Bu bekleme süresinde ise genellikle olumlu sonuç alınmazken genital siğillerin daha da arttığı görülür. Aynı zamanda hastalar sadece siğili değil normal cildi de yakarak genital bölgede daha fazla iz oluşmasına ve anormal estetik görünümlere neden olabilirler.

Siğiller Tedavi Edilmezse Ne Olur?


Siğilleri tedavi edilmeyecek olursa mutlaka çoğalacaktır. Kendiliğinden geçmesini beklemeniz yapacağınız en yanlış yaklaşım olacaktır. Mutlaka siğillerinizin tedavisini yaptırınız.


Siğil Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?


Genital siğil tedavisinde siğil yakma, siğil dondurma ya da lazerle siğil tedavisi uygulanmaktadır. Tüm tedavilerde etkinlik benzer olmakla birlikte yakma ya da lazerle siğil tedavisinde daha hızlı sonuçlar alınır.

Ankara siğil tedavi merkezimizde, kadınlarda ve erkeklerde genital siğil tedavisi yapılmaktadır. Tedavi yöntemine doktorlarımızın muayenesi sonucunda siğillerin yaygınlığına, büyüklüğüne ve yerine göre hastayla beraber karar verilir. Siğilleriniz varsa mutlaka beklemeden tedavinizi yaptırınız. Hpv aşısı Gardasil kliniğimizde yapılmaktadır. Hpv aşısı fiyatları 2023 detayları için bize ulaşınız.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page