top of page

Genital Siğiller Evde Tedavi Edilebilir mi?

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2023


evde doğal siğil tedavisi
Evde Doğal Siğil Tedavisi

Çeşitli bitkisel ilaçların genital siğilleri tedavi edebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, kullanımları için sınırlı kanıt vardır ve tıbbi tedaviler genellikle siğilleri tedavi etmek için daha etkilidir.


Çoğu genital siğillere insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Genital siğillere neden olan HPV virüsünün tedavisi yoktur. Siğiller kaybolduğunda bile, kişi hala virüsü bulaştırabilir. İnsanların %85'inde 1-3 sene içerisinde Hpv virüsü bağışıklık sistemi sayesinde vücuttan atılır.


Virüsün kendisi rahim ağzı ve diğer bazı kanserlerle ilişkili olsa da, genital siğiller kendileri kansere neden olmaz.


Bu yazıda genital siğil vakalarında yardımcı olabilecek bazı ev ilaçlarını ele alıyoruz. Bazı yaşam tarzı değişikliklerinin bu durumu nasıl etkileyebileceğini de görüyoruz.


Genital siğiller cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra bile geri gelebildiğinden, standart tıbbi tedavilerle birlikte kullanıldığında ev ilaçlarının etkili olması muhtemeldir. Bu ilaçları kullanmak isteyen herkes önce doktorla görüşmeli ve her zaman güvenilir kaynaklardan almalıdır.


Bazı evde yapılan ilaçlar, genital siğillerin iyileşmesini yardımcı olabilir, ancak altta yatan virüsü hiçbir zaman yok etmez.


Yeşil çay ekstresi


Yeşil çay ekstresi genital siğillerin tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Yeşil çay özü, genital siğillerin temizlenmesinde plasebodan daha iyi ve standart topikal tedaviler kadar etkili bulundu. Standart ilaçlarla karşılaştırıldığında, insanların tekrar uygulamadan önce yeşil çay ekstresini derilerinden yıkamasına gerek yoktur.


Çay ağacı yağı


Geleneksel tıbbın savunucuları uzun süredir çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için çay ağacı yağını kullanmaktadır. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde siğillere neden olan hpv virüsü de dahil olmak üzere bazı virüslerin etkisini azaltabilir.


Çay ağacı yağı, genital siğiller ile kullanım için iyi çalışılmamıştır, ancak siğilleri vücudun diğer bölgelerinde tedavi edebileceğini gösteren bulgular elde edilmiştir. Ayrıca çay ağacı yağının, bir başka viral cilt durumu türü olan molluscum contagiosum tedavisine yardımcı olabileceğini bildirmiştir. Çay ağacı yağı cildi yakabildiği için insanlar denemeden önce bir doktora mutlaka danışmalıdır.


Cadı Fındığı yağı


Çay ağacı yağı gibi, cadı fındığı yağı çeşitli cilt sorunları için popüler bir çaredir. Nispeten hafiftir, bu yüzden hassas cildi tahriş etmez. Bununla birlikte, vajina ve anüs gibi mukoza ile kaplı dokularda kullanılmamalıdır.


Yaşam tarzı değişiklikleri


HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI) olduğundan, virüsü olan kişilerin cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı da dahil olmak üzere virüsü geçirme riskini azaltmak için adımlar atması gerekir. Bununla birlikte, HPV genellikle prezervatif tarafından kapsanmayan alanları etkiler, bu yüzden bu doğum kontrolü şeklini kullanırken bile kolayca iletilebilir.


Bazı bulgular diyet değişikliklerinin, genital siğilin neden olduğu semptomları iyileştirebileceğini öne sürüyor. Brokoli ve lahana gibi önemli sebzeler, genital siğillerin gelişimini durdurma potansiyeline sahip olabilir. Bu sebzeler vücudun HPV'ye saldırabilecek kimyasallara metabolize olan molekülleri içerir.


Ne zaman doktora görünmeli?


HPV boğaz, servikal ve diğer bazı kanserlere bağlı ciddi bir virüstür. HPV durumlarını bilerek, kişi virüsün yayılmasının yavaşlamasına yardımcı olabilir, bu da potansiyel olarak hpv virüsüne bağlı gelişebilecek problemleri azaltır.


Cinsel organlarında veya çevresinde siğiller veya başka yaralar gelişen kişiler doktora görünmelidir. Genital siğiller benzeri bir şeyin uçuk veya bakteriyel bir enfeksiyon gibi başka bir durum olması mümkündür. Doğru tanı uygun tedaviyi sağlayabilir.


HIV ve bağışıklık sistemine zarar veren diğer hastalıkları olan kişilerde genital siğil daha şiddetli olabilir. Genital siğilleri olan kişiler, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından test edilmelidir.


Geleneksel tedavi seçenekleri


Genital siğiller için tıbbi ilaçlar genellikle etkilidir. Siğillerin görünümünü ve tedavinin uzunluğunu azaltabilirler.


Ancak ilaç tedavisi altta yatan virüsü öldürmez. Virüs vücutta yaşamaya devam eder, böylece gelecekte tekrar siğil çıkması mümkün olur.


Doğrudan siğillere uygulanan iki kremden biri olan (podofilox veya imiquimod) etkili olabilir. Bir kişinin bu ilaçları kullanmadan önce doktordan reçete alması gerekir ve hamileyse kullanmaması gerekir.


Reçeteyle de temin edilebilen üçüncü bir krem ​​sinekatechinlerdir. Genital siğiller için FDA tarafndan onaylanmış bir yeşil çay özü kremidir. Tezgahta diğer yeşil çay formülasyonları bulunabilir.


Bir doktor aynı zamanda kriyoterapi adı verilen bir işlemle siğilleri dondurabilir. Koter veya lazer tedavisi ile siğiller tedavi edilebilir. Yenileri görünse de, bu siğilleri kalıcı olarak giderir.


Genital siğiller cerrahi olarak da çıkarılabilir. Bu işlem çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Cerrahi, siğilleri tek bir tedavi seansında temizler.


Genital siğiller bazen tedavi olmadan kaybolur. HPV, yaşam boyu ve tedavi edilemez bir durumdur. Hpv virüsünü vücuttan atacak tek faktör kişinin bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda genital siğiller kaybolduğunda bile, ister tedavi isterse yalnız başlarına olsun, bir kişinin hala HPV'si olacaktır. Bu kişilerde genital siğiller tekrarlayabilir ve cinsel partnerlerine virüsü bulaştırabilirler.


Hpv ve siğil tedavisinde en etkili tedaviler doktorunuz tarafından size uygulanacak siğil dondurma, siğil yakma ve lazerle siğil tedavisidir. Siğilleriniz varsa tedavinizi ihmal etmeyiniz. Hpv virüsünden korunmak için mutlaka Hpv aşınızı yaptırınız.


1.498 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page