top of page

Hpv 16 Pozitif Ne Demektir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 14 Mar 2023


Hpv 16 kanserojen tipte olan Hpv virüslerindendir. Hpv 16 virüsü kadınlarda rahim ağzı kanserinde en sık tesbit edilen Hpv virüsüdür. Rahim ağzı kanserinde sıklıkla görülen Hpv tip 16, genital siğillerde oldukça nadir görülür. Hpv tip 16 pozitif tedavisi diğer virüslerden farklılık arzetmektedir.

Hpv 16
Hpv Tip 16

Hpv 16 ile birlikte Hpv 18 rahim ağzı kanserinde en sık görülen hpv virüsüdür. Hpv testinde Hpv 16 tesbit edilen kadınlarda rahim ağzı taraması adı verilen smear testi normal bile olsa kolposkopi yapılması gereklidir. Yapılan kolposkopide rahim ağzında anormal alanlar tesbit edilecek olursa biyopsi yapılarak ileri değerlendirme yapılması önerilir.


Hpv tip 16 pozitif demek hastada vücutta Hpv 16 mevcut demektir. Ancak hastada rahim ağzında bir anormallik ya da genital siğillere neden olması gerekmez. Bu nedenle hiçbir problemi olmayan kadınlarda bile 30 yaşından itibaren Hpv testi çalışılması önerilir. Hpv testi Ankara Çankayadaki kliniğimizde yaptırabilirsiniz.


Hpv 16 çıktı ancak yapılan testlerin normal çıkması durumunda 1 yıl sonra tekrar hpv ve smear testi önerilir. Testler normal çıkacak olursa diğer normal kadınlardan farklı bir takibe gerek yoktur. Yine hpv pozitif çıkacak olursa kolposkopi ile tekrar değerlendirme gerekecektir. Birkaç ay ya da birkaç yıl içerisinde Hpv 16 yı yenenler elbette olacaktır. Kadınların %85 inde vücut tarafından temizlenecektir. Diğer hastaların ise takibini düzenli bir şekilde devam ettirmesi gerekecektir.


Hpv Tip 16 Pozitif Tedavisi Nasıl Yapılır?


Hpv tip 16 tedavisi diğer hpv tiplerinden oldukça farklıdır. Siğil yapan hpv tiplerinde hastada siğil varsa siğilleri tedavi edilir. Ancak kanser yapan hpv tiplerinde genellikle genital siğil oluşmaz. Özellikle hpv tip 16 ve tip 18 varlığında mutlaka hastaya kolposkopi işlemi ve beraberinde eğer boyanan alanlar mevcutsa kolposkopik biyopsi yapılması gerekecektir. Biyopsi sonrası çıkan sonuca göre hastanın takibi ve tedavisi planlanacaktır.


Biyopsi sonucunda CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 adı verilen kanser öncüsü lezyonlar çıkabileceği gibi kanser başlangıcı da çıkabilir. Ancak genelde biyopsi sonuçlarında hafif derecede hücresel anormallik olan CIN 1 ve 2 çıkmaktadır.


Her Hpv 16 Pozitif Tedavi Edilmeli Midir?


Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır. Pek çok hastada yakma, dondurma veya LEEP gibi cerrahi işlem gerekmeyecektir. Bunu belirleyecek olan elbette yapılan kolposkopi işleminin sonucudur.


Hpv tip 16 pozitif tedavisi sonrası düzenli takiplerinizi ihmal etmeyiniz. Özellikle CIN 3 ve üzerinde çıkan anormalliklerde gerekli tedavilerinizi ve ileri testlerinizi mutlaka yaptırınız.


Hpv 16 testinizi Ankara Çankayadaki muayenehanemizde yaptırabilirsiniz. Hpv tip 16 testi pozitif çıkması durumunda tarafımızdan size kolposkopi işlemi uygulanacaktır. Hpv 16 testi için bizi arayabilir, takibinizi kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından takibiniz titizlikle yapılacaktır.
5.218 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page