top of page

HPV Pozitif Smear Negatif Ne Demektir?

Güncelleme tarihi: 2 Oca 2023

Hpv virüsü vücuda girdikten 4-6 hafta sonra testte pozitifleşir. Hpv testi pozitif olanlarda smear testi normal olabilir. Bu nedenle hastaların kafasında bir karışıklık olabilir. Hpv pozitif olunca nasıl smear negatif olabilir diye düşünülebilir. Aslında bu sıklıkla gördüğümüz bir sonuçtur. Peki hpv pozitif smear negatif ne demektir? Makalemizde aklınıza takılan bu sorunun cevabını bulacaksınız.


Smear Sonucu Negatif Ne Demektir?


Smear sonucu negatif demek smear testinde herhangi bir hücresel anormallik görülmemiş demektir. Buradaki hücresel anormallikten kasıt kansere çevirecek bir hücresel değişiklkiğin olmamasıdır. Smear sonucu negatif gelen kadınlar rahat olmalıdır. Ancak tek başına smear testinin doğruluk oranı %60-70 civarındadır. Bazen yanılmalar olabilir. Ancak 3 sefer üst üste yapılan smear sonucu negatif gelecek olursa bu kadınlarda artık korkulacak önemli bir problem olmadığı anlamına gelir. Yine de bu kadınlarda tekrar tekrar smear testi yapana kadar smear testi ile beraber hpv testinin yapılması doğruluk oranını oldukça yükseltmektedir.


HPV Negatif Smear Pozitif Olur Mu?

Hpv negatif smear pozitif olabilir. Burada elbette bazı önemli noktalar vardır. Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir. Nadiren de olsa bazen smear testi de yanlış yorumlanabilir. Test sonucunda hpv ile uyumlu sonuçlar görülebilir. Ancak hpv testiniz negatif ise smear testindeki anormallikler sizi korkutmasın. Bizim için hpv testinin negatif olması smear testinden daha anlamlı ve daha yol göstericidir. Smear testinin tekrarında genellikle pozitiflik zaten kendiliğinden negatife dönecektir.

Smear Testi Sonucu Pozitif Çıkarsa Ne Olur?


Smear testi pozitif çıkarsa bu şu anlama gelir. Yapılan incelemede kanser öncüsü ya da kansere ilerleyebilecek anormal hücresel değişiklikler görülmüştür. Ancak bu anormal hücreler bazen yoğun enfeksiyonu olanlarda da görülebilmektedir. Bunun ayrımının iyi yapılması gereklidir. Bu noktada smear sonucu pozitif çıkanlarda hpv testi bizim için yol göstericidir. Bu hastaların pek çoğunda hpv testi yapıldığında sonuca göre tedavi yönlendirilecektir.

HPV Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapılır?

Hpv testi pozitif çıkanlarda ise çıkan hpv virüsünün tipi önemlidir. Kanserojen hpv tipi çıkacak olursa bunlarda kolposkopi dediğimiz bir büyüteçle rahim ağzı boyanarak incelenir. Anormal boyanan bölgelerin varlığı araştırılır. Boyanma olan bölgelerden biyopsi yapılarak ciddi bir anormallik olup olmadığı tesbit edilir. Siğil yapan hpv tiplerinde ise sadece takip önerilir. Gerekirse yılda bir sefer hpv testi ile vücuttan atılıp atılmadıkları kontrol edilebilir.


Önce HPV Mi Smear Mi?


Smear testi 21 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Hpv testi ise tarama amaçlı 30 yaşından itibaren yapılmaktadır. Hpv testine Türkiyenin tüm her yerinde ulaşmak kolay değildir. Smear testine ulaşmak daha kolaydır. Bu nedenle eğer yapılabiliyorsa öncelik her zaman hpv testi yönündedir. Pratikte hpv testi ile birlikte smear testi beraber yapılmaktadır. Birbirini tamamlayıcıdır. Ancak hpv testinin yapılamadığı bölgelerde mutlaka smear testi ile hastanın değerlendirilmesi, anormallik tesbit edildiğinde bir üst merkeze yönlendirilmesi erken teşhis için önemlidir.


HPV Testi İle Smear Testi Aynı Mı?

Hpv test ile smear testi aynı testler değildir. Alınma yöntemleri aynıdır. Her ikiside jinekolojik muayene sırasında basit bir fırça yardımıyla kolaylıkla alınır. Ancak değerlendirme yöntemleri farklıdır. Smear testi patolojik bir inceleme olup mikroskopla anormal hücre olup olmadığı araştırılır. Hpv testi nde ise hpv içeren hücrelerde hpv dna varlığı araştırılır. Bribirinden farklı testler olmakla birlikte aynı amaç için kullanılmaktadır.


HPV Pozitif Smear Pozitif Ne Demek?

Hpv pozitif smear pozitif demek artık kesinlikle hpv vürüsüne bağlı bir hücresel değişiklik var demektir. Bu hastalar mutlaka düzenli bir şekilde takip edilmesi, gerekirse kolposkopi işlemi uygulanmalı ve biyopsi yapılmalıdır. Çıkan sonuçlara göre hastanın takip şeması belirlenmelidir.(Okuyunuz >>> Hpv pozitif ama siğil yok )


HPV Pozitif Sitoloji Normal Ne Demek?

Hpv pozitif sitoloji negatif demek yapılan incelemede hpv dna’nın varlığının tesbit edildiği ancak henüz hücresel bir değişiklik oluşmadığı anlamına gelir. Kanserojen olmayan hpv tiplerinde de hpv dna testi pozitif gelebilir ancak bu tipler hücresel anormalliklere genellikle neden olmaz. Hücresel anormalliklere neden olan hpv tipleri genellikle onkojenik dediğimiz kanser yapan hpv tipleridir. Eğer bu tipler varsa ve özellikle hpv tip 16 ve hpv tip 18 varsa bu hastalar mutlaka kolposkopi ile ileri değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page