top of page

Hpv Pozitif Ama Siğil Yok Ne Anlama Gelir?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022


Hpv pozitif ama siğil yok

Pek çok hastada gördüğümüz bir durum: Hpv pozitif ama siğil yok. Bu ilk bakışta kafa karıştırıcı gibi gelebilir sizlere. Hpv pozitifken nasıl olrda siğil olmaz diye düşünebilirsiniz. Aklınıza ilk gelecek şey acaba "Hpv testi sonucu yanlış mı " sorusudur. Bu makalede hpv testi pozitif iken neden siğil olmaz, hpv testi yanlış çıkar mı sorularına cevap arayacağız.

HPV testi pozitif çıkarsa ne olur?


Hpv testi pozitif demek hastaya herhangi bir Hpv tipi bulaşmış anlamına gelir. Pozitif demek hpv virüsünün vücutta varlığını gösterirken, hangi tip hpv virüsünün olduğunu göstermez. Hpv tipini belirlemek için hpv genotipleme testi yapılır. Testin alındığı bölgeye göre elbette Hpv tipleri değişkenlik gösterebilir. 200’ den fazla hpv tipi içerisinde yaklaşık 50 tip hpv genital gölgeyi tutar. Genital bölgede siğillere ve genital kanserlere neden olabilmektedirler. Hastada tesbit edilen tpv tiplerine göre hastaya olan tedavi yaklaşımı değişecektir.


HPV virüsü siğil yokken bulaşır mı?


Hpv virüsü bulaşmış her hastada siğil olması gerekmez. Hpv pozitif ama siğil yok diyen pek çok hastada aslında bağışıklık sisteminin güçlü olmasında dolayı vücut siğil oluşumunu baskılamıştır. Bu nedenle hpv tipinden bağımsız olarak kadında yada erkekte siğil oluşmayabilir.


Hpv varken siğil olmamasının bir diğer nedeni ise her Hpv tipinin siğil yapmamasıdır. Kansere neden olan Hpv tipleri genelde siğile neden olmaz. Siğile neden olan Hpv tipleri de genelde kanser yapmaz. Bu nedenle Hpv pozitif olan hastalarda hpv genotiplemesi ile mutlaka kanser yapan hpv tiplerinin varlığının araştırılması lazımdır.


HPV pozitif smear negatif ne demektir?


Hpv pozitif olan kadınlarda baktığımızda çoğunlukla smear testinde hpv ile ilgili herhangi bir bulgu olmaz. Bu hastalarda hpv rahim ağzındaki hücrelerde halen olumsuz herhangi bir değişikliğe neden olmamış demektir. Kanser başlangıcı herhangi bir lezyon olmadığı anlamına gelir. Bu noktada korkulacak herhangi bir şey yoktur. Kanser yapan hpv tiplerinde bazen rahim ağzı değişiklikleri daha kısa sürede oluşabilir. Bu nedenle özellikle Hpv 16 ve Hpv 18 tiplerinin varlığında kolposkopi işleminin yapılması ve düzenli takiplerin uygulanması gerekecektir.


HPV testi yanlış çıkar mı?


Hpv testi elbette yanlış çıkabilir. Bazen Hpv varken yokmuş gibi negatif, yada pozitif olduğu halde yokmuş gibi negatif gelebilir. Hpv şüphesi olan kadınlar mutlaka düzenli olarak jinekolojik muayene olmalı ve testleri düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.


Smear sonucu negatif ne demektir?


Smear sonucu negatif demek kanser yada kansere neden olan herhangi bir hücre gözlenmedi demektir. Aslında tüm hastalarda istediğimiz ve beklediğimiz sonuç budur. Ancak smear sonucu negatif bile gelse mutlaka düzenli jinekolojik muayenelerinizi yaptırınız.

Hpv pozitif ama siğil yok ise şanslısınız. Ancak mutlaka siğil gelişimi açısında hasta takip edilmelidir. Ayrıca rahim ağzında kanser hücresi pozitifliği açısından düzenli hpv testleri yapılmalıdır. Bu sayede virüsün vücuttan atılıp atılmadığı da tesbit edilmiş olur.


Hpv testi kliniğimizde yapılmaktadır. Siğil tedavisi ve Hpv aşısı da merkezimizde yapılmaktadır. Merkezimiz doktorlarından randevu alarak derhal tedavinize başlayabilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page