top of page

HPV ve HIV arasındaki fark nedir?

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022


Hpv ve Hıv arasındaki fark nedir
Hpv ve Hıv arasındaki fark nedir?

HPV ve HIV (AIDS Hastalığı), cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan virüslerdir. Hpv ve HIV arasındaki fark net olarak bilinmediğinden toplumda yanlış anlamalara neden olmaktadır. HIV'li insanlar HPV'ye diğerlerinden daha duyarlı olmalarına rağmen virüsler farklı koşullara neden olur. Tedavi edilmemiş HIV hastalarının aktif HPV enfeksiyonlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir ve HPV'nin daha kötü semptomlarını yaşayabilirler. HPV'nin önlenmesi özellikle HIV'li insanlar için önemlidir. HPV ve HIV enfeksiyonların farklı semptomları, görünümleri ve tedavileri vardır.


HPV nedir?


HPV ve HIV bulaşması sıklıkla cinsel ilişki sırasında ortaya çıkar. İnsan papilloma virüsü (HPV) en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Uluslararası sağlık kuruluşları, cinsel olarak aktif olan hemen hemen her insanın, HPV aşısı olmadıkça yaşamları boyunca HPV alacağını tahmin etmektedir.


Çok çeşitli HPV türleri vardır. Virüs her zaman semptomlara neden olmayabilir, ancak bazı tipler genital siğiller ve bazı tipler rahim ağzı kanserlerine neden olabilir. Çoğu kişi rutin taramalar sırasında tespit edinceye kadar HPV bulaştığının farkına varamaz.


HIV nedir?


HIV, bir kişinin bağışıklık sistemini hedef alan bir virüstür. Özellikle CD4 hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini hedefler. HIV en sık cinsel ilişki yoluyla bulaşır.


HIV'in ilerlemesini durdurabilecek ve başkalarına bulaşmasını önleyebilecek birçok etkili tedavi vardır. Ancak eğer tedavi edilmezse, HIV ölümcül olabilen AIDS olarak da bilinen hastalık aşamasına geçecektir.


HPV ve HIV arasındaki fark nedir?


HPV ve HIV farklı virüslerdir. İlgili değillerdir ve çok az benzerlikleri vardır.


İnsanlar hem HPV hem de HIV'i cinsel aktiviteyle alabilirler, bu nedenle ikisi de cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilir. Her iki virüs de belirtilere neden olmadan vücutta yıllarca hareketsiz kalabilir.


Bir kişi hem HPV hem de HIV olabilir. Her iki virüs de bir kişiyi diğer hastalıklara veya komplikasyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir


HPV penis, vajina ve rektumda genital siğile neden olabilir. HIV ile yaşayan insanlar, rektumda ve serviksin etrafındaki bölgede daha ciddi yaralara sahip olabilir. HIV'li kişilerin anüs veya vajinada bazı kanserlere dönüşebilecek anormal hücrelere sahip olma olasılığı daha yüksektir.


HIV ve HPV'nin belirtileri nelerdir?


HIV'in erken belirtileri yorgunluk ve ateşi içerebilir. HPV'li birçok kişi, vücutları enfeksiyondan savaştığından semptom geliştirmez. Bununla birlikte, virüs genellikle bir insan vücudunda yıllarca uykuda kalabilir.


Bazıları için, HPV'nin semptomları genital siğiller şeklinde ortaya çıkacaktır. Genital siğiller genellikle genital bölgede veya çevresinde görülürken, ellerde, ayaklarda, yüzlerde ve bacaklarda da görülebilir.


Sonuç olarak HPV bulaşan bazı kişiler kanser geliştirebilir. En sık görülen kanser rahim ağzı kanseridir. Bununla birlikte, Hpv ye bağlı olarak vajina, penis, anüs, vulva, ağız veya boğaz kanseri gelişebilir.


HIV olan birçok kişi, gerekli testleri yapmadan bu hastalığa sahip olduklarının farkında değildir. HIV'li kişilerin yüzde 40 ile 90'ı, virüsü aldıktan yaklaşık 2 ile 4 hafta sonra grip benzeri semptomlarla karşılaşacaktır. HIV ın erken belirtileri şunlardır:

  • şişmiş lenf düğümleri

  • ateş

  • yorgunluk

  • kas ağrıları

  • titreme

  • boğaz ağrısı

  • ağız ülseri

  • gece terlemeleri


Bu HIV semptomları birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında, cinsel yolla bulaşan HIV riski yüksek ve HIV testleri henüz virüsü tespit edemez.


Hpv ve HIV bulaşması için risk faktörleri nelerdir?


Cinsel olarak aktif gençler, oral, vajinal veya anal seks yapan yetişkinler, HPV veya HIV virüsü bulaşma riski altındadır. HPV'nin bulaşması çok kolaydır çünkü virüs bir kişinin cildinin yüzeyinde yaşar. Bu, birinin virüsü kişinin ayakları, elleri, penisi, ağzı, vajinası veya başka bir mukus boşluğu ile cilde temas etmesi yoluyla bulaşabileceği anlamına gelir.


Hpv ve HIV bulaşmasını önlemek için neler yapılabilir?


İnsanlar, önleyici tedbirler alarak hem HPV hem de HIV bulaşma riskini azaltabilir. İnsanlar, cinsel aktivite sırasında bariyer kontraseptif yöntemleri kullanarak, HPV ve HIV bulaşma riskini azaltabilir. Prezervatif, HIV bulaşma riskini azaltmada çok etkilidir. Bununla birlikte, insanlar HPV'yi bir kişinin cinsel organlarının etrafındaki deriden alabilirler, bu nedenle prezervatifler HPV'den tam koruma sağlamazlar.


Hpv virüsünün bulaşmasını engelleyen hpv aşıları mevcuttur. Ancak HIV virüsünün bulaşmasını engelleyecek bir aşısı yoktur.


Hpv ve HIV teşhisi nasıl yapılır?


Belirli tarama testlerini kullanarak hem HPV hem de HIV tespit edilebilir. Bu virüsler her zaman fiziksel semptomları ifade etmediğinden teşhis zor olabilir.


Semptomlar ortaya çıkana kadar HPV teşhis edilemeyebilir. Genital siğiller, görsel bir muayene ile teşhis edebilir. Ayrıca HPV virüsü, hpv testi ve smear testi ile tespit edebilir.


Uluslararası sağlık kuruluşları, 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 3 yılda bir servikal smear testi yaptırmasını tavsiye etmektedir. Ancak, HPV testi ve Pap smear gerektiren 30-65 yaş arası kadınlar 5 yılda bir test yaptırmalıdır.


HIV'li bir kişi virüsü aldıktan sonra birkaç hafta boyunca pozitif test olmayabilir. HIV'in erken teşhisi zorunludur. İlk testler negatif olsa bile, HIV bulaştığı düşünülen bir kişi tekrar test edilmelidir.


Hpv ve HIV Tedavisi nasıl yapılır?


HPV için spesifik bir tedavi yoktur. Birçok kişide, bağışıklık sistemi sayesinde 1-3 yıl içerisinde virüs vücuttan temizlenecektir. Genital siğil veya kanser öncüsü lezyonları olanlarda bu durumların tedavisi gerekecektir. Genital siğil tedavisinde siğil yaktırma, siğil dondurma yada lazerle siğil tedavisi uygulanabilir.


HIV virüsü olanlarda ise bu hastalığa spesifik ilaçlarla uzun süreli tedavi gerekir. HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar hastalığı tedavi etmez. Hem HIV hastalığının ilerlemesini durdurmak hemde bulaşmasını önlemek için yaşam boyu HIV ilacını almaya devam edilmesi gerekmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page