top of page

Hpv Testi Nerede Yapılır?


hpv testi nerede yapılır

Hpv testi, özellikle kanser yapan hpv tiplerinin tesbiti için yapılan bir testtir. Bazı laboratuarlar siğil yapan hpv tiplerine de bakmaktadır. Genital siğili olmayan kişilerde hpv virüsünün varlığı ve hangi tiplerin mevcut olduğu ancak hpv testi ile belli olur. Peki kadınlarda ve erkeklerde hpv testi nerede yapılır? Makalemizde bu konuya değineceğiz.


Sağlık Ocağında HPV Testi Yapılır Mı?


Hpv testini sağlık ocağında yaptırabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz aile hekimliği merkezlerinde veya KETEM adı verilen sağlık bakanlığına bağlı kanser tarama merkezlerinde de yapılabilmektedir. Ancak bu merkezlerde yapılan testlerde sadece kanser yapan hpv tipleri bakılmaktadır. Eğer bunlardan biri yoksa test sonucunuz negatif olarak verilmektedir. Bu sonuç hpv olmadığı anlamına gelmez. Siğil yapan tipler olabilir ancak sadece kanser yapan tipler yok anlamına gelir.


Devlette HPV Testi Yapılıyor Mu? HPV Testi Devlette Ücretsiz Mi?


Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel muayenehanelerde hpv testini yaptırabilirsiniz. Ancak bu teste en rahat ulaşabileceğiniz ve daha geniş parametre yaptırabileceğiniz merkezler elbette özel muayenehanelerdir. Biz kliniğimizde hpv testi ile yaklaşık 50 tip hpv virüsü bakmaktayız.


HPV Testi Ücretsiz Nerede Yapılır?


Hpv testini ücretsiz yaptırmak için KETEM adı verilen kanser tarama merkezine başvurmanız gereklidir. Ancak 30 yaşının üstündeki kadınlarda hpv testi bu merkezlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.


HPV Virüsü İçin Hangi Bölüme Gidilir? HPV Testini Kim Yapar? Nereden Randevu Alınmalı?


Hpv testi için genital siğilinizi varsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekir. Hpv testi ile beraber smear testi de yapılmaktadır. Eğer her iki testinizde normal ise 3-5 yılda bir bu testleri tekrarlamanız yeterli olacaktır. Kadın doğum uzmanları eş tedavisi yaptıklarından erkeklerde de siğil tedavisi uygulamaktadır. Doktorunuz bu konularda sizi bilgilendirecektir. Bunun dışında üroloji, cildiye, plastik cerrahi de siğil hastalarına bakmaktadır.


HPV Test Sonucu Kaç Günde Çıkar?


Hpv testi sonucu yapıldığı merkeze göre değişmekle beraber 7-10 civarında çıkmaktadır. Sonucunuz çıkınca doktorunuz sizi detaylar hakkında bilgilendirecektir.


Kadında HPV İçin Hangi Doktora Gidilir?


Kadında hpv testi için mutlaka bir jinekoloğa gitmelisiniz. Vajinal muayeneniz mutlaka yapılmalı, hpv testi ile birlikte pap smear testiniz de alınmalıdır. Diğer branşlarda maalesef vajinal muayene ile rahim ağzını değerlendirme yapılmamaktadır. Bu nedenle vajendeki siğiller gözden kaçabilir. Mutlaka vajinal muayene ile vajendeki ve rahim ağzındaki siğillerin varlığı da araştırılmalıdır.


Erkeklerde HPV Testi Nerede Yapılır?


Rutin tarama amaçlı erkeklerde hpv testi önerilmemektedir. Yani kadınlardaki gibi 30 yaşın üzerindekilerde kanser taraması amacıyla rutin hpv testi yapılmamaktadır. Ancak şüpheli cinsel birlikteliği olan ve siğili olmayan erkeklerde penis ucundan sürüntü ve idrar testi ile hpv varlığı araştırılabilmektedir. Ancak bu testin doğruluk oranı %60 civarındadır. Bu konuyla ilgili mutlaka erkek hastalar bilgilendirilmelidir. Siğili olanlarda ise siğillerden örnek alınarak hpv testi için gönderilebilir. Biz kliniğimizde isteyen erkeklerde idrar ve sürüntü örneği alarak hpv testini çalıştırmaktayız.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page