top of page

Hpv Testi Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Hpv testi, kadında ya da erkekte hpv virüsünün varlığını, varsa hangi tip hpv virüsünün olduğunu tesbit etmek amacıyla yapılan bir testtir. Ankara ilinde pek çok muayenehanede hpv testi verilebilmektedir. Yine özel hastanelerde de yapılabilmektedir. Peki hpv testi sağlık ocağında yapılır mı, yapılıyorsa ücretsiz mi, nasıl yaptırabilirsiniz? Makalemizde bu konuları inceleyeceğiz.


hpv testi sağlık ocağında yapılır mı

Sağlık Ocaklarında Hangi Taramalar Yapılıyor?


Sağlık ocaklarında özellikle yaşlı nüfusun daha fazla bakıldığını görmekteyiz. Yine özellikle gebelerin takip ve taramalarıda periyodik olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda tüm Türkiye genelinde sağlık ocaklarında şeker hastalığı, obezite, kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyon açısından hastaların takipleri ve kayıtları yapılmaktadır. Yine özellikle rahim ağzı kanseri taraması da sağlık ocaklarında yapılabilmektedir.


Aile Hekimi HPV Testi Yapıyor Mu?


Aile hekimleri çalıştıkları sağlık ocaklarında, KETEM adı verilen kanser tarama merkezinde ya da toplum sağlığı merkezlerinde hpv testi alabilmektedir. Bu merkezlerde yapılan hpv testi 30 yaşından sonra yapılmaktadır ve ücretsizdir. Ancak bu merkezlerde sadece Hpv tip 16 ve Hpv tip 18 bakılmakta ya da bazılarında sadece kanser yapan tipler bakılmaktadır. Siğil yapan hpv tipleri bakılmamaktadır. Hpv testi sonucu negatif gelmesi demek kanser yapan hpv olmadığı anlamına gelir. Siğil yapan hpv tipleri sizde mevcut olabilir.


HPV Testi Ücretsiz Nerede Yapılır?


Hpv testini özel muayenehanelerde ya da özel hastanelerde ücretsiz yaptırmanız mümkün değildir. Ülkemizde sadece Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) yaptırabilirsiniz. KETEM hpv testi ücretsizdir.


Devlette HPV Testi Yapılıyor Mu?


Devlet hastanelerinde de kadın doğum kliniklerinde Hpv testi yaptırmanız mümkündür. Ancak sadece tarama amaçlı olarak yaptıracaksanız KETEM adı verilen merkezlerde yaptırmanız daha uygun olacaktır.


HPV Testi Nerede Olabilirim? HPV İçin Hangi Polikliniğe Gidilir?


Hpv testini tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel muayenehaneler ta da KETEM adı verilen merkezlerde yaptırabilirsiniz. Özel muayenehane ve hastanelerde kadın hastalıkları bölümüne başvurmanız gerekmektedir.


Sağlık Ocağında Rahim Ağzı Taraması (Smear Testi) Nasıl Yapılır?


Sağlık ocağında ya da aile hekimliklerinde smear testi adı verilen rahim ağzı taraması yapılmaktadır. Ancak sonuçlar biraz daha uzun sürede çıkmaktadır. Daha kısa sürede sonuç almak istiyorsanız özel muayenehanelerde bu testi rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Özel merkezlerde smear testi ücretli iken aile hekimliklerinde ya da sağlık ocağında testleri ücretsiz yaptırabilirsiniz.


Hpv testi ve smear testini ücretsiz yaptırmanıza rağmen hpv aşısını sağlık ocağında ücretsiz yaptıramazsınız. Hpv aşısını özel muayenehanelerde reçete yazdırmaya gerek olmadan yaptırabilirsiniz. Ankaradaki özel merkezimizde doktorlarımız tarafından işlemleriniz ve aşılarınız yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page