top of page

Hpv Aşısı Türkiye’de Ücretsiz Mi?

Hpv aşısı, hpv virüsüne bağlı olarak gelişen genital siğillerin ve genital kanserlerin önlenmesi amacıyla uygulanan bir aşıdır. Bu aşı sayesinde yakın zamanda rahim ağzı kanserinin çok yüksek oranda azalması ve buna bağlı ölümlerin ileri derecede düşürülmesi beklenmektedir. Bazı Avrupa ve Amerika ülkelerinde hpv aşısının değişik formları bazı yaş gruplarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Peki hpv aşısı Türkiye’de ücretsiz mi? Ücretli ise hpv aşı ücreti ne kadardır?


Hpv Aşısı Türkiye’de Ücretsiz Mi

HPV Aşısı Kimlere Ücretsiz?

Hpv aşısı hiçbir ülkede tamamen ücretsiz değildir. Ancak gelişmiş bazı Avrupa ve Ameraika ülkelerinde 9-26 yaş arası ücretsizdir ve sigorta kapsamındadır. 26 yaş üzerindeki tüm kadın ve erkeklerde ise aşı ücretlidir. Ancak ülkemizde henüz hiçbir yaş grubunda ücretsiz değildir. Herkes kendisi ücretli olarak yaptırmak zorundadır. İleride sgk ödeme kapsamına girmesi beklenmektedir. Ancak çok yakın bir zamanda maliyetlerden dolayı mümkün görülmemektedir.


HPV Aşısı Bedava Olacak Mı?


Hpv aşısı pahalı bir aşıdır. Tek dozu yapıldığı yere göre değişmekle birlikte 900-1500 tl arasındadır. Bu nedenle şu anda bedava olma şansı yada devlet ödemesine girme şansı yoktur. Yakın bir gelecekte de mümkün görünmemektedir.


Türkiye'de HPV Aşısı Zorunlu Mu?


Türkiye’de hpv aşısı zorunlu aşı kapsamında değildir. Diğer çocukluk çağı zorunlu aşıları gibi sağlık ocağında yaptırma şansınız yoktur. Şu anda sadece isteyen kadın ve erkekler yaptırmaktadır. Hiçbir aşıda zorunluluk yoktur. Kişiler kendi hür iradeleri ile aşı yaptırmak istemeyebilir. Ancak eğer rahim ağzı kanseri vakalarının azaltılması ve yeryüzünden silinmesini istiyorsak hpv aşılarının yapılması bir zorunluluktur.


HPV Aşısı Yurtdışında Ücretli Mi?


Avustralya, Kanada, Portekiz, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi gelişmiş ülkelerde

Hpv aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. Avustralya gibi bazı ülkelerde tüm yaş gruplarında ücretsiz iken bazı ülkelerde 9-26 yaş arası ücretsiz, 26 yaşından sonra ücretli olarak uygulanmaktadır.


HPV Aşısı Bedava Oldu Mu?


Ülkemizde hpv aşısının bedava olması konusunda açılan 1-2 dava neticesinde vatandaşlarımızın hpv aşısının ücretsiz olacağı konusunda ümitleri artmıştır. Ancak bu kararlar neticesinde hpv aşısının bedava olması şu andaki mali tabloyla mümkün görülmemektedir.


HPV Aşısı Kaç Ülkede Ücretsiz?


Bir çok gelişmiş ülkede hpv aşısı aşılama programına dahil edilmiştir. Bu ülkeler kendi vatandaşlarına aşıyı ücretsiz olarak uygulamaktadır. Pek çoğu 9-26 yaş grubunda ücretsiz uygularken, sadece birkaç ülkede tüm yaş gruplarında ücretsiz uygulanmaktadır. ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Norveç, Belçika, Finlandiya, Fransa ve Portekiz hpv aşısının ücretsiz uygulandığı bu ülkeler arasındadır.


HPV Aşısı Türkiyede Ücretli Mi?


Hpv aşısı maalesef şu andaki koşullarda Türkiye’de ücretlidir. Ücreti de yaklaşık tek dozu 900-1500 tl arasında uygulanmaktadır. Zamanla bu fiyatların aşağıya çekilmesi beklenmektedir.


Biz kliniğimizde Gardasil aşısı uygulamaktayız. Gardasil 9 aşısı ise Türkiye’de yoktur. Yakın zamanda gelmesi de beklenmemektedir. Gelse bile maliyeti 4’lü gardasil aşısına göre oldukça yüksek olacaktır. Gardasil 9 aşısının tek dozu şu anda yurt dışında 200 euro civarındadır. Şu anda pek çok insanımız Gardasil 4’lü aşıya ulaşmakta sıkıntı çekerken Gardasil 9 aşısının ülkemiz koşullarında çok yaygın kullanılamayacağı aşikardır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page