top of page

Bakirelerde Rahim Ağzı Kanseri Olur Mu?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022

Bakirelerde rahim ağzı kanseri olma ihtimali düşüktür. Çünkü rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli nedeni Hpv virüsüdür. Hpv virüsünün kanser yapan tiplerinin rahim ağzını tutması ve zamanla bu bölgede hücre çoğalmasına neden olması ile kanser gelişimi başlar.


Bakirelerde Rahim Ağzı Kanseri olur mu

Bakirelerde Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konur?


Bakirelerde rahim ağzı kanseri olduğunda genellikle geç tesbit edilir. Bunun nedeni bakirelerde alttan vajinal muayene yapılamaması nedeniyle tanının gecikmesidir. Ancak bakirelerde anormal kanama ya da kötü kokulu akıntı gibi bir belirti verdiğinde yapılan ultrason, tomografi yada MRI ile tesbit edilebilir. İşin en güzel tarafı bekarlarda yada bakirelerde rahim ağzı kanserinin görülme ihtimalinin çok düşük olmasıdır.


Bakirelerde Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?


Bakirelerde de rahim ağzı kanseri belirtileri aynen diğer kadınlardaki gibidir. Anormal kanamalar, kötü kokulu akıntı, kasık ve bacağa vuran ağrı gibi belirtiler verebilir. Genellikle hastaların çoğunda belirgin bir problem olmaz. Yapılan muayene ve testler sırasında tesbit edilir. Bakirelerde ise smear testi yada hpv testi yapılmadığı için rahim ağzı kanserinin tesbit edilmesi oldukça zordur.


Bakirelerde HPV Testi Yapılır Mı?


Bakirelerde hpv testi bazı durumlarda yapılabilir. Evli yada bakire olmayan kadınlardaki gibi rahim ağzından hpv testi alamayız. Ancak sürtünme şeklinde birliktelik olanlarda dış genital bölgede siğil oluşumu varsa bunlarda siğillerden örnek alınarak hpv genotiplemesi için gönderilir. Yinede bu test rahim ağzında hpv ye bağlı bir değişiklik olup olmadığını göstermez.


Bakire Biri HPV Olabilir Mi?


Bakire biri de hpv olabilir. Hpv virüsü ciltten cilde temasla bulaştığından bakire dahi olsa hpv bulaşma riski yüksektir. Ancak hpv bu kadınlarda sadece dış genital bölgeye bulaşır. Vajen içine yada rahim ağzına bulaşmaz.


Rahim Ağzı Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?


Rahim ağzı kanserinin bir çoğunda belirti olmaz. Belirti olanlarda ise en çok görülen ve ilk belirtileri anormal vajinal kanamalardır. Pelvik ağrı, bacak ağrısı yada kötü kokulu akıntı ilerlemiş olan hastalıklarda görülür.


HPV Olmadan Rahim Ağzı Kanseri Olur Mu?


Hpv rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli ve tek nedenidir. Bu nedenle hpv bulaşmayan kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşumu beklenmez. Sigara kullanımı, doğum kontrol hapları ve diğer nedenler hpv olmadan tek başına rahim ağzı kanserine neden olmaz.


Bakirelerde HPV Kanser Yapar Mı?


Bakirelerde hpv rahim ağzını tutmayacağı için rahim ağzı kanserine neden olmaz. Ancak vulva adı verdiğimiz dış genital bölgeyi tutarak bu bölgede vulva kanseri gelişimine neden olabilir. Dış genital bölgede renk değişikliği, geçmeyen kaşıntı yada kitle görünümü olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görününüz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page