top of page

Erkeklerde Hpv Testi Var Mı?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022

Erkeklerde hpv testi, rutin tarama amacıyla yapılmaz. Kadınlarda yapıldığı gibi belli bir yaşın üstündeki tüm erkeklere hpv testi yapalım şeklinde bir uygulama yoktur. Ancak genital siğili olan erkeklerde eğer hastada kendisinde hangi tip hpv virüslerinin bulunduğunu bilmek istiyorsa mevcut olan siğillerden birkaç tanesi çıkarılarak hpv testi için gönderilir. Buradaki amaç elbette siğil yapan virüsleri tesbit etmek değildir. Bazen beraberinde kanser yapan hpv tiplerinin de olmasından dolayı kanser yapan hpv tiplerinin varlığının tesbit edilmesidir. Bu hem erkeğin takibi hem de diğer kadınlara bulaştırmayı engelleme açısından oldukça önemlidir.


Erkeklerde Hpv Testi Var Mı

HPV Virüsü Erkeklerde Olur Mu?

Hpv virüsü erkeklerde de olur. Özellikle cinsel yönden aktif olan, birden fazla partneri olan ya da hayat kadınları ile birliktelik yaşayan erkeklerde daha fazla görülmektedir. Yine anal ya da oral birliktelik olanlarda da hpv virüsünün bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Erkekler kadınlara göre cinsel yaşamda biraz daha serbesttir. Bu nedenle genital siğilleri ve hpv virüsünü erkeklerde daha fazla görmekteyiz.


Erkeklerde HPV Virüsü Olduğu Nasıl Anlaşılır?


Erkeklerde hpv virüsü penis başta olmak üzere, anüste, makat bölgesinde de genital siğillere ve kanserlere neden olur. Genital bölgede siğillerin olması erkeklerde hpv virüsünün olduğu anlamına gelir. Genital siğili olmayan erkeklerde eğer hpv şüphesi varsa ya da genital siğili olan bir kadınla birliktelik olduysa bu erkeklerde idrar testi ve üretral sürüntü ile bulaşma olup olmadığı tesbit edilebilir. Ancak bu testin güvenilirliği düşük olup eğer hasta istiyorsa yapılabilir. Rutin tarama için tüm erkeklere uygulanan bir yöntem değildir.


Hpv Virüsü Erkeklerde Nasıl Tesbit Edilir?


Hpv virüsü erkeklerde tesbit etmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan en başarılısı genital siğili olan erkeklerde siğillerden yapılan biyopsinin genotipleme için gönderilmesidir. Ancak hpv olmasına rağmen herkeste genital siğil yoktur. Bu durumda hpv tesbiti için erkeklerde penis ucundan üretradan bir sürüntü alınır ve inceleme için gönderilir. Yine bazı laboratuvarlar idrardan da hpv testi çalışmaktadır. Biz kliniğimizde siğili olmayan erkeklerden hem idrar hem de üretral sürüntü gönderiyoruz.


Üretral sürüntü ve idrar testinden Hpv bakılması elbette kadınlardaki hpv testi gibi yüksek doğruluk oranına sahip değildir. Kadınlarda hpv testi ile neredeyse %100’e yakın oranlarda hpv tesbit edilirken, erkeklerde hpv testinin doğruluk oranı %50-60 civarındadır. Bu nedenle erkeklerde gönderilen idrar ya da sürüntü testinde hpv çıkmaması kesin olmadığı anlamına gelmemektedir.


Erkek HPV Testi Nerede Yapılır?


Erkek Hpv testi kadın hastalıkları, üroloji ya da cildiye bölümünde yaptırabilirsiniz. Kadın hastalıkları uzmanlarının Hpv konusundaki tecrübesi diğer bölümlere göre oldukça yüksektir. Yıllardır jinekologlar kadınlarda ve eşlerinde zaten Hpv tedavisi ve Hpv testi yapmaktadır. Bu nedenle hem erkeklerde hem de kadınlarda Hpv testinizi jinekoloji kliniklerinde rahatlıkla yaptırabilirsiniz.


Erkeklerde de hpv'den korunma için hpv aşısı oldukça önemlidir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda gardasil aşısı kliniğimizde yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page