top of page

Genital Siğil Nedir?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022

Genital siğillere sahip olmak üzücü olabilir. Ancak genital siğiller çok iyi sonuçlarla tedavi edilir.

Genital siğiller nasıl lezyonlardır?

Genital siğiller, genellikle cinsel organların kenarında büyüyen şişliklerdir. Ancak bu siğil türü burun veya ağız kenarında da büyüyebilir ve karnabahar gibi pürüzlü olabilir. Nemli cilt üzerindeki siğiller (vajina veya penis kenarındaki cilt gibi) ten renginde ve yumuşaktır. Tek bir siğil veya birçok siğil olabilir.

Genital siğil nedir, belirtileri

Genital siğillere insan papilloma virüsü (HPV) diye bilinen bir virüs neden olur. Yaklaşık 100 HPV türü vardır. Ancak genital siğilleri olan her 10 kişiden 9'u HPV tip 6 veya tip 11 ile enfektedir. Diğer bazı HPV türleri kadınların rahim ağzı kanseri olmasına neden olur.

HPV, cilt teması yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Bu virüsün bulaşabileceği durumlar:

• Cinsel ilişkiye girerseniz (oral veya anal ilişki dahil)

• Tek eşli olsanız bile eşinizle cinsel organlarınız birbirine dokununca

• Genital bölgede lezyonlarınız varsa el yoluyla başkalarına bulaşabilir

• Eşiniz genital bölgedeki lezyonlara dokunduktan sonra size dokunduğunda. HPV virüsünü semptomsuz yaşayabilirsiniz. Yani siz veya eşiniz genital siğil görmeseniz bile virüs birbirinize geçebilir.

Hamilelikte genital siğil olur mu?

Genital siğiller hamilelik sırasında bazen büyüyebilir. Bu idrara çıkmayı zorlaştırabilir. Vajina içinde siğiller varsa doğum sırasında problemlere neden olabilirler.

Bebeğiniz doğduktan sonra, akciğerler hava yolunda veya gırtlakta oluşan siğillerin büyüme olasılığı çok düşüktür. Bu siğiller genellikle ameliyatla alınmalıdır. Ama tekrar büyüyebilirler.

Vajinanız genital siğiller nedeniyle tıkanmışsa veya doğum sırasında aşırı kanama riski varsa doktorunuz sezaryen önerebilir. Ancak sezaryen ile doğum yapmanın virüsü çocuğunuza bulaştırma riskini azalttığına dair bir kanıt yoktur.

Genital siğiller için uygulanan tedaviler hamilelik sırasında güvenlidir. Ancak siğiller için kullanılan bazı kremler ya da diğer tedaviler hamilelik sırasında pek işe yaramayabilir. Ayrıca, genital siğilleriniz bebek sahibi olduktan sonra kendi kendine kaybolabilir ve bağışıklık sisteminiz iyileşebilir. Bu nedenle herhangi bir tedaviye karar vermeden önce biraz beklemek mantıklıdır.

Genital siğil belirtiler nelerdir?

Genital siğiller genellikle semptomlara neden olmaz. Ancak bazen ağrı ve kaşıntıya sebep olabilirler. Siğiller vajinayı tıkayabileceğinden cinsel ilişkiyi zorlaştırabilir. Doktor sizi muayene eder, genital siğilleriniz olup olmadığına karar verir ve gerekli görürse doku örneği alabilir. Genellikle iyi huyludur, yani kansere neden olmazlar.

Hangi tedavi seçenekleri vardır?

Genital siğilleriniz sorun oluşturmuyorsa, kendi kendine geçecek mi diye görmek için bekleyebilirsiniz. Ancak sizi rahatsız ederlerse, yararlanabileceğiniz birçok tedavi vardır.

Topikal tedaviler

Genital siğillere sizin veya doktorunuzun uygulayabileceği birkaç farklı krem ​​ve losyon vardır. Bütün bunlar çok iyi sonuçlara yol açar.

Cerrahi

Genital siğillerin cerrahi tedavisinin birkaç yöntemi vardır. Hamileyseniz, ameliyat genellikle ciddi sorunlara neden olmaz.

• Kriyoterapi ile doktorunuz sıvı nitrojen kullanarak siğil dondurma yöntemi ile siğillerinizi yok eder. Bu prosedürün bir ila üç hafta arasında birkaç kez yapılması gerekebilir. Kriyoterapi bazen enfeksiyonlara neden olabilir, ancak bu çok nadirdir.

• Elektrocerrahide doktorunuz genital siğillerinizi yakar ve onlardan kurtulmak için elektrik akımı kullanır. Bu süreç aynı zamanda diatermi veya elektrokonizasyon süreci (LEEP) olarak da adlandırılır.

• Doktorunuz, siğillerinizi lazerle tedavisi ile tedavi edebilir. Bu prosedür iyi çalışır, ancak yara izi ve ağrıya neden olabilir.

• Doktorunuz genital siğil ameliyatı ile siğillerinizi çıkarabilir. Bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştirileceği için herhangi bir acı hissetmezsiniz. Ancak sonrasında ağrı hissedebilirsiniz ve iz olarak kalabilir.

Genital siğilleri önlemek için neler yapabilirim?

Seks sırasında prezervatif kullanmak HPV virüsüne yakalanma riskini azaltabilir. Ancak prezervatifler virüse karşı tam koruma sağlayamaz. Bunun nedeni, HPV virüsünün ciltten cilde temas yoluyla yayılmasıdır. Yani prezervatif cinsel organın bir kısmını korusa bile o bölgedeki tüm cildi kaplamayacaktır. Ayrıca virüsü ellerinizle de başka birine bulaştırabilirsiniz veya başkaları size dokunarak bulaştırabilir.

Genital siğillere yakalandıktan sonra ne olur?

Genital siğiller, bağışıklık sisteminiz onlarla savaştığında kendi kendine kaybolabilir. Zayıf bir bağışıklık sisteminiz olduğunda, siğillerden kolayca kurtulamayabilirsiniz. Örneğin, HIV veya AIDS'iniz varsa, organ nakli geçirdiyseniz veya kanserseniz, zayıf bir bağışıklık sisteminiz var demektir.

Genital siğiller genellikle tedaviden birkaç ay sonra tekrar ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, bunun olması muhtemeldir.

Genital siğillerden korunmak için hpv aşısı Gardasil iğnesini mutlaka yaptırınız.


158 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page