top of page

Genital Siğil Varken İlişkiye Girilir mi?

Güncelleme tarihi: 20 Ara 2021


Genital Siğil Varken İlişkiye Girilir mi
Genital Siğil Varken İlişkiye Girilir mi

Cinsel yolla bulaşan virütik hastalıklar arasında Hpv, yani Human Papilloma Virüs en sık görülen hastalıklardandır. Yapılan araştırmalar Hpv virüsünün 100 farklı çeşidi olduğunu göstermektedir. Yine yapılan araştırmalara göre Hpv virüsünün yaklaşık 30 çeşidi Genital bölgeye yerleşen ve cinsel yolla bulaşan Hpv virüsleridir.


Genital bölgede siğil oluşumu Hpv virüsünün sebep olduğu rahatsızlıklardır. Uzmanlar Hpv virüsü taşıyıcılarının kesinlikle ilişkiye girmemelerini gerektiğinin altını çizmektedir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılsa dahi prezervatifin örtmediği kısımlardan karşı tarafa Hpv virüsü bulaşabilir. Bu nedenle Hpv virüsü taşıyan bireylerin siğilleri geçene kadar cinsel ilişkiye girmemesi gereklidir.


Hpv Virüsü Kapıldığında Ne Olur?


Genital bölgeye yerleşen Hpv virüsü vücuda alındığında, taşıyıcının yaşayabileceği birkaç şey vardır.

  • Virüs herhangi bir belirti oluşturmaz ve bağışıklık sistemi tarafından yok edilir.

  • Virüsün belirtileri oluşmaya başlar ve klinik müdahaleler gerekli hale gelir.

Hpv virüsünün en yaygın belirtisi olan Genital bölgede siğil oluşumu başladıysa kişinin vakit kaybetmeden bir hekime görünmesi şarttır.


Hpv Virüslerinin Tamamı Siğil Oluşumuna Neden Olur mu?


Yapılan araştırmalar bazı Hpv virüslerinin siğil oluşumuna neden olmadan bağışıklık sistemi tarafından yok edildiğini göstermektedir. Bu durumda kişi hiçbir belirti göstermeden Hpv virüsünden kurtulabilir.


Bazı Hpv türleri ise siğil oluşumuna neden olabilir. Bunlar düşük riskli Hpv ve yüksek riskli Hpv olarak iki ayrı türe ayrılır.


Düşük Riskli Hpv Nedir?


Düşük riskli Hpv türleri siğil oluşumuna neden olsa da söz konusu siğiller genellikle kanser yapmaz. Ya da hekim kontrolünde belirli bir süre sonra siğillerin yok olduğu görülmektedir.


Yüksek Riskli Hpv Nedir?


Yüksek riskli Hpv virüsleri büyük kitleler halinde siğil oluşumuna nadiren neden olabilir. Yüksek riskli Hpv virüsleri 3-4 cm çapına kadar büyüyebilen kitlelere neden olabilir. Bu durumda hekimler tarafından kitleye doğrudan uygulanan krem tedavisi veya cerrahi yöntemler kullanılabilir. Asıl önemli olan bu virüslerin kanser yapıcı etkileridir.


Yüksek riskli Hpv virüsleri bulunduğu bölgede kanser yapıcı özellik taşır. Virüs kişinin penisindeyse penis kanseri, eğer kadının vajinasındaysa rahim kanserine neden olabilir. Söz konusu virüsleri Hpv’nin en tehlikeli türleri olduğunu söyleyebiliriz.


Genital Bölgede Siğil Varken İlişkiye Girilirse Ne Olur?


Hpv virüsü oldukça komplike bir virüstür. Bunun nedeni ise virüs hakkında bilinen bilgiler ile örtüşmeyen durumların varlığıdır. Bazı araştırmalar Hpv virüsünü taşıyan kişilerin prezervatif kullanarak cinsel ilişkiye girmesini virüsün temizlenme sürecini hızlandırdığını göstermektedir. Ancak bu durum bilim dünyası tarafından tam anlamıyla kabul edilmiş değildir. Hala uzmanların büyük bir çoğunluğu Hpv virüsü taşıyan kişilerin cinsel ilişkiye girmemesini tavsiye etmektedir.


Düzensiz bir seks hayatı olan bireyler ve farklı kişilerle cinsel ilişkiye giren kişiler her zaman prezervatif kullanmalıdır. Hpv riskinin varlığı kabul edilmesi ve geri dönülmez sonuçlarından kurtulmak için bu durum önemlidir. Toplumda tek eşliliğinin yaygınlaşması cinsel yolla bulaşan hastalıkların önüne geçebilmek için oldukça önemli ve gereklidir.


Tedavi Sonrası Siğil Oluşumu Tekrar Eder mi?


Özellikle cerrahi müdahaleden sonra siğil oluşumu tekrar ediyorsa kişiye yeniden cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Yapılan araştırmalar tedavi sonrasında siğil oluşumunun görülmediğini göstermektedir. Ancak istisnai durumlar da söz konusudur. Bazen Hpv, uykuda kalabilir ve immüm sistemi baskıladığında tekrar aktive olabilir.


Siğillerin kendiliğinden geçme süresi ise ortalama 1 yıldır. Bu durum Hpv türüne göre farklılık gösteriyor olsa da günümüzde görülen en yaygın Hpv türleri için 1 yıllık süre yeterlidir. Bu süre içinde kişinin cinsel ilişkiye girmemesi gerektiğinden bu durum bireyler ve evli çiftler için son derece büyük sorunlara yol açabilir.


Cinsel ilişki başlamadan önce mutlaka hpv aşısını yaptırınız. Gardasil 4 lü aşı kliniğimizde yapılmaktadır.

bottom of page