top of page

Hpv Aşısı Ankara 2024

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2023


hpv aşısı fiyatı 2019 ankara
hpv aşısı ankara

Hpv Aşısı Ankarada pekçok klinikte yapılabilmektedir. Hpv aşısınının Ankara'daki eczanelerde yada kliniklerde bulunmasında şu anda bazı zorluklar vardır. Hpv aşısını Ankara Çankayadaki kliniğimizde yaptırabilirsiniz.


Hpv Aşısının Önemi


Rahim ağzı kanserlerinin çoğu, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) ile ilişkilidir. HPV aşısı ile yaygın bağışıklık kazandırma, rahim ağzı kanserinin dünya çapında etkisini azaltabilir.


HPV aşısı ne işe yarar?


Çeşitli HPV türleri cinsel temas yoluyla yayılır ve çoğu rahim ağzı kanseri vakasıyla ilişkilidir. Gardasil 9, ABD'deki Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan bir HPV aşısıdır ve hem kızlar hem de erkekler için kullanılabilir. Hem erkelerde hemde kadınlarda genital kanser sıklığını azaltmaktadır.


Hpv Aşısı kadınlarda ve Erkeklerde Hangi Kanserleri Önler?


Hpv aşısı, bir kız ya da kadın virüse maruz kalmadan önce verilmişse, çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önleyebilir. Ek olarak, bu aşı kadınlarda vajinal ve vulvar kanseri önleyebilir ve kadınlarda ve erkeklerde genital siğiller ve anal kanseri önleyebilir.


Teorik olarak, erkekleri rahim ağzı kanseri ile ilişkili HPV türlerine karşı aşılamak, ayrıca bulaşma olasılığını azaltarak kızların virüsden korunmasına yardımcı olabilir. Bazı HPV tipleri de ağız ve boğazdaki kanserlere bağlanmıştır, bu nedenle HPV aşısı muhtemelen bu kanserlere karşı da bir miktar koruma sağlar.


HPV aşısı kim için ve ne zaman verilmelidir?


Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 11 veya 12 yaşları arasındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısı önermektedir, ancak bazı kuruluşlar aşıya 9 veya 10 yaşlarında başlamayı tavsiye etmektedir. Cinsel temasta bulunun ve bir kişiye virüs bulaşmışsa, bulaşan virüse karşı aşı etkili olmayabilir.


Araştırmalar, aşıyı genç yaşta almanın cinsel aktivitenin daha erken başlamasına bağlı olmadığını göstermiştir. Ayrıca, aşıya verilen yanıt, daha genç yaşlarda yaşlılarda olduğundan daha iyidir.


Hpv Aşısı Kaç Doz Yapılmalıdır?


HPV aşı programına göre 9 ile 14 yaş arasındaki tüm ergenlerin ve gençlerin, daha önce önerilen üç dozluk program yerine, en az altı ay arayla iki doz HPV aşılanması yeterlidir.


Aşı serisine daha sonra başlayan, 15-25 yaşları arasındaki gençler ve genç yetişkinler, üç doz aşı almaya devam etmelidir.


ABD Gıda ve İlaç İdaresi Gardasil 9'un 9 ila 45 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar için kullanımını onayladı. Gardasil 9 lu aşı 05.01.2023 tarihi itibariyle ülkemize gelmiştir. Tek doz fiyatı 3000 - 4000 tl arasında yapılmaktadır.


HPV aşısını kim yaptırmamalıdır?


HPV aşısı hamile kadınlara yapılmaz. Maya veya latekse alerjisi de dahil olmak üzere herhangi bir ciddi alerjiniz olup olmadığını doktorunuza söyleyin. Ayrıca, aşının herhangi bir bileşenine veya aşının önceki bir dozuna hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz, aşı yaptırmamalısınız.


Cinsel birliktelik başlamış olanlarda HPV aşısı faydalar sağlıyor mu?


Halihazırda bir HPV tipi size bulaşmış olsa bile, aşıdan faydalanabilirsiniz, çünkü sizi henüz sahip olmadığınız diğer tiplerden koruyabilir. Bununla birlikte, aşıların hiçbiri mevcut bir HPV enfeksiyonunu tedavi edemez. Aşılar sizi yalnızca henüz maruz kalmadığınız belirli HPV türlerinden korur.


HPV aşısının herhangi bir yan etkisi var mı?


Genel olarak, etkiler genellikle hafiftir. HPV aşılarının en sık görülen yan etkileri, enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik veya kızarıklıktır.


Bazen baş dönmesi veya bayılma enjeksiyondan sonra gerçekleşir. Enjeksiyondan sonra 15 dakika bekletilmek, bayılma riskini azaltabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma veya halsizlik de görülebilir.


HPV aşısı rutin aşılama programında var mıdır?


HPV aşısı yurt dışında pekçok ülkede rutin çocukluk çağı aşıları programının bir parçasıdır. Ancak bizim ülkemizde henüz rutin aşılama programına dahil edilmemiştir. Ayrıca hpv aşısı SGK tarafından ödenmemektedir.


HPV aşısı alan kadınların hala smear testi yaptırması gerekiyor mu?


HPV aşısının smear testinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Rahim ağzı kanserinin rutin olarak taranması, 21 yaşında başlayan smear testleri ile bir kadının koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.


Eğer önerilen aşı yaş grubunda değilseniz, rahim ağzı kanserinden korumak için ne yapabilirsiniz?


HPV oral, vajinal veya anal yolla yapılan cinsel temas yoluyla yayılır. Kendinizi HPV'den korumak için, her birliktelikte kondom kullanın. Ancak kondomunda tam koruyucu olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca sigara içmeyin. Sigara içmek rahim ağzı kanseri riskini arttırır.


Rahim ağzı kanserini en erken evrelerde tespit etmek için, 21 yaşından itibaren düzenli smear testlerinizi yaptırınız. Servikal kanseri düşündürebilecek herhangi bir belirti veya semptom fark ederseniz, derhal doktorunuzla irtibata geçiniz.


Ankara Hpv Aşısı Fiyatı 2024 yılında ne kadardır?


Hpv Aşısı 2024 yılında %30 oranında zamlanmıştır. Bunda artan dolar paritesinin etkisi oldukça yüksektir. Hpv aşısı Ankara fiyatları konusunda bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Hpv aşısı fiyatı 2024 detayları hakkında asistanımız size gerekli bilgileri verecektir.



3.776 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page