top of page

Hpv Aşısı Tek Doz Yeterli Midir?

Güncelleme tarihi: 3 Eki 2022


Hpv Aşısı Tek Doz Yeterli Mi

Hpv virüsü, hem kdınlar hem de erkekler için risk teşkil etmektedir. Hpv bağlantılı kanserlerin oranı %4-5 civarındadır. Rahim ağzı kanserinin ise tamamına yakını hpv virüsü nedeniyle olmaktadır. Bu kanserleri önlemek için elimizde Hpv aşısı gibi bir silah mevcut. Günümüzde hpv aşısı 15 yaş altında 2 doz, 15 yaş ve üstünde ise 3 doz şeklinde yapılıyor. "Hpv aşısı tek doz yeterli mi, Gardasil 2 doz yeterli mi ya da hpv aşısı kaç doz yapılmalı" gibi sorular özellikle günümüzde giderek artmaktadır. Bu makalemizde bu sorulara yanıt bulacaksınız.


HPV virüsü, rahim ağzı (serviks) kanserinin tamamına yakınından, anüs kanserlerinin %90’ından, erkeklerde penis kanserlerinin %60’ından ve tüm ağız kanserlerinin de %70’inden sorumlu bir virüstür. Türkiye’de kadınlarda rahim ağzı kanseri, tüm kanserler içerisinde 9. sırada yer almakta ve görülme sıklığı da 100.000 kadında 4,5 şeklindedir. Bu nedenle hpv aşıları kanserlerin önlenmesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.


Hpv Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?


Hpv virüsünden korunmanın en önemli yolu tek eşliliktir. Tek ve güvenilir eşli olanlarda Hov virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Bunun yanında diğer bir önemli korunma yolu elbette aşılanmadır. Yapılacak hpv aşısı ile 4 tip hpv virüsüne karşı %100'e yakın oranlarda korunurken, diğer genital bölgeyi tutan tiplere karşı da yaklaşık %50 korunma sağlanmış olur.


Tek Doz HPV Aşısı Ne Kadar Korur?


Yeni yapılan birkaç çalışmada tek doz hpv aşısının da 3 doz kadar etkili olabileceği söylenmiştir. 10 yıl sonra yapılan antikor testlerinde, tek doz çalışmalarında antikor düzeylerinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Ancak bu çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle tek doz hpv aşısının ne kadar süre ile koruyacağını şimdiden söylemek ya da tahmin etmek mümkün değildir.


HPV Aşısı Kaç Doz Olmalıdır?

Hpv aşısı şu anda 3 doz olarak yapılmaktadır. İlk dozdan 2 ay sonra 2. doz Gardasil, 2. dozdan 4 ay sonra 3. doz Gardasil yapılmaktadır. 15 yaş altındakilerde ise 6 ay arayla 2 doz yapılmaktadır. Günümüzdeki aşılama programı bu şekildedir. Bu programı değiştirmek için henüz elimizde yeterli veri yoktur.


Gardasil 2 Doz Yeterli Mi?


Gardasil 2 dozun yeterli olduğunu söylemek maalesef şu andaki verilerle henüz mümkün değildir. Sadece 15 yaş altı çocuklarda 2 doz hpv aşısı tam koruma için yeterlidir. 2 dozun yeterliliği için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.


Koruma Açısından Aşılar Arasında Fark Var Mı?


Ülkemizde en sık uygulanan hpv aşıları Gardasil 4 lü aşı ve Cervarix aşısıdır. Cervarix aşısı sadece kansere karşı koruyucudur. Genital siğillere karşı koruma sağlamaz. Bu nedenle çok tercih edilmemektedir. Gardasil 4 lü aşı ise hem genital siğillere karşı hem de genital kanserlere karşı koruma sağlar. Bu nedenle ülkemizde daha fazla tercih edilmektedir. Gardasil 9 lu aşı ise ülkemizde henüz yoktur. Yakın bir zamanda gelecek gibi görünmemektedir. 4 lü aşı ile 9 lu aşı arasında koruma açısından %10 fark vardır. Genel olarak bakıldığında Gardasil 4 lü aşı genital bölgeyi tutan tüm hpv tiplerine karşı %80 koruma sağlarken, 9 lu aşı %90 koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 9 lu aşıyı beklemeniz çok mantıklı bir yaklaşım değildir.


HPV Aşısı İlk Doz Korur Mu?

Hpv aşısının ilk dozu hafif bir antikor üretimi sağlasa da tam koruma sağlamaz. 2. dozdan sonra koruma oranı yükselmektedir. Ancak günümüz bilgilerine göre tam koruma 3. dozdan sonra başlamaktadır.


Gardasil 9 Kaç Doz Yapılır?


Gardasil 9 aşısının içerisinde Hpv 16 ve 18 ile birlikte kanser yapan tip 31, 33, 45, 52, 58 olmak üzere 5 virüs tipi daha eklenmiştir. Gardasil 9 aşısının doz şeması da aynen Gardasil 4 lü aşı gibidir. İlk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, ikinci dozdan 4 ay sonra üçüncü doz yapılmalıdır.


Hpv Aşısı Nasıl Koruma Sağlar?


Hpv virüsü kana geçmediğinden dolayı enfeksiyonu geçirmek bağışıklık sağlamaz. Bu nedenle mutlaka aşı ile bağışıklık sağlanması gerekir. Verilen aşının içinde hpv virüsü parçaları mevcuttur. Bu parçalar kanda hpv ye karşı antikor üretimine neden olur. Bu antikor sayesinde enfeksiyonun bulaşması engellenir.


Gardasil Kaç Ayda Bir Yapılır?


Gardasil aşısı 6 süre içerisinde 0,2 ve 6. aylar olmak üzere 3 doz şeklinde yapılır. 15 yaş altında ise 6 ay içerisinde 0 ve 6. aylar olmak üzere 2 doz şeklinde yapılır.


Gardasil Kaçıncı Dozdan Sonra Korur?


Gardasil aşısı 2. dozdan sonra korumaya başlar. Ancak tam etkin koruması elbette 3. dozdan sonradır.


Gardasil Aşı Kaç Doz Uygulanır? Gardasil İkinci Doz Ne Zaman Yapılır?


Gardasil aşısı 6 ay içerisinde 3 doz şeklinde uygulanır. Uygulama şemasına mümkün olduğunca riayet etmek lazımdır. Ancak bazen hastaların işlerinden dolayı aşı zamanında sarkmalar olmaktadır. Bu konuda tedirgin olmayınız. Çünkü aşıdaki çok uzun olmayan gecikmeler koruyuculuk oranını etkilemez. Mutlaka aşılarınızı tamamlayınız. İkinci dozun yapılması için birinci dozdan en az 1 ay, üçüncü dozun yapılması da ikinci dozdan en erken 3 ay sonra olmalıdır. Bu tarihlerden erken yapılmamalıdır. 1 yıl içerisinde 3 doz mutlaka tamamlanmalıdır. 1 yılı geçenlerde aşının etkinliği konusunda garanti verilemez.


Hpv Aşısı Tek Doz Fiyatı Ne Kadardır?


Hpv aşısının tek doz fiyatı 1000-1500 tl arasında değişmektedir. Bu yapıldığı şehre, kliniğe göre oldukça değişkenlik göstermektedir. Tek doz üzerinden 3 dozu hesaplamak yanlış olur. 3 doz 6 ayda tamamlandığından aşı maliyetleri takip eden süreçte artabilir.


Hpv Aşısını Mutlaka Yaptırmalı Mıyım?


Hpv aşısı kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis kanseri ve diğer bazı kanserlerin sıklığını azaltmaktadır. Bu nedenle 45 yaşına kadar tüm kadın ve erkeklere önerilmektedir. Ancak yaşamı boyunca tek eşli ve güvenilir eşli olanların düzenli jinekolojik muayenelerini yaptırmaları koşuluyla aşı olmadan takip edilmeleri makul sayılabilir. Ancak toplumda hpv ye bağlı kanserleri azaltılmasının en önemli yolu elbette aşılanmaktır.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page