top of page

Yüksek Riskli Hpv Pozitif Ne Demektir?

Güncelleme tarihi: 11 Eyl 2022

Hpv tiplerinin bir kısmı yüksek riskli hpv tipleri olarak adlandırılırken, bazıları düşük riskli, bazı sınıflamalarda ilaveten orta riskli ya da riski belirlenemeyen tipler olarak da sınıflandırılmaktadır. Yüksek riskli hpv pozitif olanlarda elbette belirtiler ve tedavisi diğer tiplerden farklı olabilir. Yüksek riskli tiplerde maalesef kadınlarda rahim ağzı kanseri, vajen kanseri, vulva kanseri, anüs ve rektum kanseri, erkeklerde penis kanseri, anüs ve rektum kanseri, her iki cinste de ağız içi ve boğaz kanseri riski artmaktadır. Bu nedenle özellikle Hpv tip 16 ve Hpv tip 18 gibi çok yüksek riskli hpv tiplerinin varlığında dikkatli bir takip ve tedavi önem kazanmaktadır.


Yüksek Riskli Hpv Pozitif Ne Demektir

Yüksek Riskli Hpv Nedir?


Yüksek riskli Hpv demek kanserojen yani kanser oluşumunu tetikleyen hpv tipleri demektir. 14 adet yüksek riskli hpv tipi olmakla birlikte 16 ve 18 hpv tipleri özellikle dikkate alınması gereken ve daha kanserojen virüslerdir.


Yüksek Riskli Hpv Belirtileri Nelerdir?


Yüksek riskli hpv genellikle siğil oluşumuna neden olmaz. (Hpv pozitif ama siğil yok) Bu nedenle de genellikle hastada gizli kalır ve kişi partnerlerine bulaştırır. Bulaştığı da test yapılmadan genellikle anlaşılmaz. Çünkü bu tiplerin genellikle herhangi bir belirtisi yoktur. Sadece uzun süre bu virüsü vücutta taşıyanlarda kanser öncüsü lezyonlar olabilir. Bunlar CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 şeklinde adlandırılmaktadır. Daha ileri lezyonlar ise kansere dönüşümü gösterir. Tüm bu nedenlerden dolayı 30 yaş üstündeki tüm kadınlarda rutin hpv tarama testi yapılmalıdır. Şüpheli cinsel birlikteliği olanlarda da hpv testi yapılabilir.


Yüksek Riskli Hpv Tipleri


Yüksek riskli hpv tipleri şu şekildedir: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68. Bu tiplerden özellikle hpv 16 ve hpv 18 tipleri diğerlerinden daha kanserojen tiplerdir. Özellikle rahim ağzı kanserinin %60-70 nedeni bu iki tiptir. Bu nedenle smear testi normal bile olsa hpv 16 pozitif ya da hpv 18 pozitif olanlarda mutlaka kolposkopi dediğimiz özel yöntemlerle kadınlarda rahim ağzının değerlendirilmesi önerilmektedir. Diğer tiplerde ise smear testinde bir anormallik varsa bunlarda da kolposkopi ile değerlendirmek gerekecektir. Mutlaka düzenli smear ve hpv testi takiplerinin yapılması gereklidir.


Yüksek Riskli Hpv Vücuttan Atılır Mı?


Hpv tipleri yüksek riskli dahi olsa aynen düşük risklilerde olduğu gibi kişilerin %85’inde vücuttan atılır. Ancak atılma süresi kişinin bağışıklık sisteminin gücüne göre değişmekle birlikte 1-3 yıl sürer. Bu hastaların düzenli ve dikkatli takibi ile yüksek riskli dahi olsa genellikle kadında ya da erkekte ciddi bir problem yaşanmaz. Gelişen anormallikler erkenden yakalanarak tedavi edilebilir. (Okuyunuz >>> HPV Virüsü Vücuttan Kaç Yılda Atılır )


Yüksek Riskli Hpv Analizi Negatif Ne Demektir?


Yüksek riskli hpv analizi negatif demek sizi sevindirecek bir haberdir. Vücudunuzda kanser yapan hpv tipi tesbit edilmemiş demektir. Ancak düşük riskli hpv tipleri her zaman testte bakılmaz. Bu nedenle hpv testiniz pozitif olabilir ancak yüksek riskli hpv analizi negatif olabilir. Bu durum genellikle halk arasında karıştırılmaktadır. Düşük riskli tipler ise genellikle genital siğillere neden olup kanser oluşumuna neden olmaz. Ancak bazen her iki tip bir arada bulunabilir. Bu nedenle düzenli olarak hpv testi analizlerinizi yaptırmanız yerinde olacaktır.


Hpv Tipleri Ne Kadar Sürede Kansere Dönüşür?


Hpv tiplerine bağlı kanser gelişimi hemen olmaz. Kansere dönüşüm için 5-15 yıl arasında bir süre geçmesi gerekir. Bu süre bulaşan hpv nin tipine göre değişebilir. Hpv 16 ve 18 tipleri daha hızlı kanser gelişimine neden olmakla birlikte yinede bu süre genellikle 5 senenin altına inmez. Düzenli olarak hpv testini yaptıran kadınlarda kanser gelişimi açısından çok tedirgin olmayız. Genellikle anormal hücre gelişimi evresinde yakalanarak tam tedavi etmek mümkün olmaktadır.


Yüksek Riskli Hpv Tedavisi Nasıl Yapılır?


Yüksek riskli hpv tiplerinin neden olduğu hücresel değişiklerde tedavi şekli elbette hücresel değişikliğin derecesine bağlıdır. Hafif hücresel değişiklikler genellikle yakma tedavisi ya da dondurma tedavisi ile giderilebilirken, orta derecede ya da ileri derecede hücresel anormallik olanlarda LEEP işlemi dediğimiz bir yöntemle rahim ağzından bir kısmının çıkarılarak hücresel anormalliğin yaygınlığı ve buna göre tedavisi belirlenir.


Özellikle tehlikeli olan bu hpv tiplerine karşı korunmak için hpv aşısı Gardasil yaptırınız. Aşınızı hpv kliniğimizde yaptırabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page