top of page

HPV Virüsü Vücuttan Kaç Yılda Atılır?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2022

Hpv virüsü, cinsel yolla bulaşan, kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere ve genital kanserlere neden olabilen bir virüstür. Bu virüs vücuda girince 4-6 hafta sonra hastada siğil ya da hücresel anormalliklere neden olmaya başlar. Ancak Hastaların %85’inde vücudun bağışıklık sistemi tarafından tamamen temizlenir. %15’inde ise vücutta kalacaktır. Peki hpv ömür boyu vücutta kalır mı, hpv virüsü vücuttan kaç yılda atılır?


HPV Virüsü Vücuttan Kaç Yılda Atılır

HPV Ömür Boyu Vücutta Kalır mı Yoksa Vücuttan Tamamen Atılır mı?


Hpv ömür boyu vücutta kalabilir. Ancak elbette herkeste vücutta kalmaz. Peki kimlerde daha çok vücutta kalır? Beslenmesi bozuk olan, sigara ve alkol kullanan, bağışıklık sistemi zayıf olan kadın ve erkeklerde vücuttan atılma şansı azalır ve virüs vücutta kalır. Vücuda yerleşen bu virüs hemen siğil yapmayabilir. Zaman içinde hastanın bağışıklık sisteminin daha da zayıfladığı zamanlarda kendini genital siğil olarak gösterebilir.


Genital Siğil Kaç Yılda Geçer?


Genital siğil olan erkeklerde ve kadınlarda hpv virüsünün vücuttan atılma zamanı kişinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarda 6 ay ile 1 yıl civarında virüs vücuttan atılırken, bağışıklığı zayıf olanlarda bu süre 3-5 seneye kadar uzayabilir. Genellikle hpv virüsü 1-3 yıl içinde hastaların %85’inde vücuttan atılır. Bu süreyi belirleyen hastanın bağışıklık sisteminin gücüdür (Okuyunuz >>> Genital siğil kendiliğinden geçer mi?).


Erkekte HPV ne kadar sürede vücuttan Atılır?


Erkeklerde de Hpv vücuttan 1-3 senede vücuttan temizlenir. Ancak eğer erkekler vücuttan Hpv temizlenirken diğer taraftan yeni hpv virüsleri bulaşırsa bu atılma süresi uzayacaktır. Bu nedenle erkeklerde yada kadınlarda hvp virüsünün vücuttan atılma döneminde bir başka hpv virüsü kapmamak için dikkatli olunmalıdır. Aksi halde bu süre maalesef gittikçe uzayacak ve vücut belki de virüsü tamamen temizleyemeyecektir.


Genital Siğil Kendiliğinden Vücuttan Atılır mı, Geçmesi İçin Neler Yapmalıdır?


Genital siğil kendiliğinden nadiren geçer. Özellikle yeni başlangıçlı 1 yada 2 adet genital siğil bazen kendiliğinden geçebilir. Ancak genital siğillerin kendiliğinden geçmesini beklenmesini önermiyoruz. Bu süre içinde pek çok hastada siğiller hızla çoğalacaktır. Bu nedenle siğili olanlar mutlaka bir uzmana görünmelidir (Okuyunuz >>> Genital siğil için hangi doktora gidilir?).


Genital siğili veya hpv virüsü olanların mutlaka tedaviye başlamaları gereklidir. Tedavi sırasında bağışıklık sistemini güçlendirmek için uygun olan hastalara bazı takviyeler doktor tarafından başlanacaktır. Hastanın düzenli beslenmesi, sigara ve alkolü bırakması ya da ciddi bir şekilde azaltması, düzenli egzersiz yapması, düzenli uygu ve stresi azaltması siğillerin geçmesini hızlandırmak açısından oldukça önemlidir. Yine uygun olan kadınlarda ve erkelerde hpv aşısının yapılması virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandıracaktır. Bu tavsiyelere uymadığınız müddetçe hpv virüsünün vücuttan kolayca ve hızlı bir şekilde atılmasını beklemeyiniz.


Genital siğilleriniz varsa mutlaka tedavi olunuz. Kendiliğinden vücuttan atılmasını beklemeyiniz. Genital siğil tedavisi Ankara doktorlarımız için tıklayınız...

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page