top of page

Genital Siğiller Kansere Neden Olurmu?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2023


Genital siğil kansere neden olurmu
Genital siğil kansere neden olur mu?
Genital siğiller çok nadiren kansere neden olur. Özellikle büyük, görüntüsü farklı olan ya da çok sayıda siğil olanlardan biyopsi yapılarak kanserleşme olup olmadığı incelenmelidir.

Genital siğiller en çok Hpv 6 ve Hpv 11 tipleri ile olur. Genital kanserlerde ise bu tip hpv virüsleri oldukça nadirdir. Bu nedenle genital siğili olan kişiler tedirgin olmamalı, ancak tedbirli olmalıdır. Düzenli muayenelerini ihmal etmemelidir.


Genital kansere neden olan pekçok hpv virüsü tipi mevcuttur. Bunlar içerisinde Hpv tip 16 ve Hpv tip 18 en sık neden olan hpv virüsleridir. Bu tiplerde de genital siğil görülebilir. Bu nedenle genital siğili olanlarda siğillerden kanser gelişme riski oldukça düşük olmakla birlikte beraberinde kansere neden olan Hpv tipleri olabilir. Bu nedenle kadınlarda jinekolojik muayene ile hpv testi mutlaka yapılmalıdır.


Genital siğil kanser yapar mı
Genital siğiller ve kanser ilişkisi

Genital Siğil Rahim Ağzı Kanseri Yapar Mı?


Genital siğillerde kanser gelişme ihtimali son derece düşüktür. Kanser gelişen kadınlarda veya erkeklerde beraberinde genellikle yüksek riskli diye nitelendirilen kanser yapan hpv tipleri vardır. Özellikle hpv tip 16 ve 18 bazen siğil yapan hpv tipleriyle birlikte bulunabilir. İhmal edilen özellikle kadın hastalarda uzun dönemde rahim ağrı kanseri gelişebilir. Bu nedenle bende sadece siğil var kanser gelişme riski tamamen sıfır gibi düşünmeyiniz.


Sonuç olarak genital siğillerden kanser gelişme riski çok yüksek değildir. Daha çok tedavisi ihmal edilmiş, mevcut durumun önemini anlamayan kişilerde, siğillerle beraber olan kanserojen hpv tipleri nedeniyle kanser gelişir. Rahim ağzı kanseri ya da erkeklerde penis kanseri hpv virüsü nedeniyle oluşmaktaysa da rutin takiplerle çok erken dönemde yakalanabilmekte ve tam tedavi olanağı elde edilebilmektedir. Bu nedenle genital siğillerinizin tedavisini ihmal etmeyiniz. Doktorunuz gereken tedavileri size uygulayacaktır.


Ankarada Çankayadaki kliniğimizde hpv testinizi, hpv aşınızı ve siğil tedavilerinizi yaptırabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page