top of page

HPV Boğaz Kanserine Neden Olabilir mi?

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022

Hpv bağımlı boğaz kanseri
Hpv bağımlı boğaz kanseri

HPV-pozitif boğaz kanseri nedir?


İnsan papilloma virüsü (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. Genellikle cinsel organları etkilerken, diğer bölgelerde de ortaya çıkabilir. Cinsel organlar ile ağız ve boğazı etkileyen 40'tan fazla cinsel yolla bulaşan HPV alt türü vardır. HPV-16 adı verilen bir Hpv alt tipi boğaz kanserine neden olabilir . Ortaya çıkan kansere bazen HPV pozitif boğaz kanseri de denir.


HPV-pozitif boğaz kanseri belirtileri nelerdir?


HPV-pozitif boğaz kanseri belirtileri diğer boğaz kanseri belirtilerine benzemektedir. HPV-pozitif boğaz kanserinin daha fazla boyun şişmesine neden olduğu görülmüştür. Aynı zamanda HPV-negatif boğaz kanserinde boğaz ağrısının daha yaygın olduğu bulundu.

HPV-pozitif boğaz kanserinin diğer olası semptomları şunlardır:

  • Lenf düğümlerinde şişme

  • Kulak ağrısı

  • Dilde şişme

  • Yutkunma ile ağrı

  • Ses kısıklığı

  • Ağız içinde uyuşma

  • Ağzınızda ve boynunuzda küçük topaklar

  • Kan tükürme

  • Bademciklerinizde kırmızı veya beyaz lekeler

  • Açıklanamayan kilo kaybı


Oral HPV'nin erken evrelerde tespit edilmesi zor olabilir. Bunun nedeni belirgin semptomların olmamasıdır. Ek olarak, tüm oral HPV vakaları sağlık sorunlarına dönüşmez. Aslında, birçok insanın hiç semptomu olmadığı ve enfeksiyonun iki yıl içinde kendi kendine düzeldiği düşünülmektedir.


Hpv bağımlı boğaz kanseri nasıl oluşur?


Oral HPV enfeksiyonu genellikle oral seks yoluyla bulaşmaktadır. Daha fazla cinsel partnere sahip olmanın HPV pozitif boğaz kanseri ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, HPV-pozitif boğaz kanseri ile birinin sahip olduğu cinsel partner sayısı arasındaki ilişkiyi tam olarak netleşmemiştir.


Birçok oral HPV vakasının herhangi bir belirtiye neden olmadığı, birisinin bilmeden bir partnere kolaylıkla bulaştırabileceği unutulmamalıdır. Boğaz kanserinin bir HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişmesi de yıllar alabilir.


Boğaz kanseri için kimler risk altındadır?


Yetişkinlerin bu yüzde 1 HPV-16 enfeksiyonları ile enfekte oluyor. Ek olarak, tüm boğaz kanserlerinin yaklaşık üçte ikisi HPV-16 suşlarını içerir. Bu nedenle oral HPV virüsünün olması boğaz kanseri gelişimi için kuvvetli bir risk faktörü olarak düşünülmektedir. Yine de, HPV-16 bulaşmış olan insanların çoğunda boğaz kanseri gelişmez.


Sigaranın önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Sigara içmek mutlaka HPV pozitif boğaz kanserine neden olmaz. Ancak, sigara içen biri aktif bir HPV enfeksiyonuna sahipse, kanser gelişme riski artar. Sigara içmek ayrıca HPV negatif olan boğaz kanseri gelişme riskini de arttırmaktadır.


Oral HPV enfeksiyonu erkeklerde kadınlara göre üç kat daha yaygın, yüksek riskli oral HPV enfeksiyonu erkeklerde beş kat daha yaygın ve oral HPV 16 erkeklerde altı kat daha yaygındır.


Boğaz kanseri nasıl teşhis edilir?


Oral HPV veya HPV pozitif boğaz kanserini erkenden tespit etmek için özel bir test yoktur. Rutin bir doktor muayenesi sırasında boğaz kanseri yada HPV belirtileri görülebilir. Diş randevusu sırasında doktorunuz tarafından boğaz kanseri belirtileri tespit edilebilir.


Herhangi bir belirtiniz olmasa bile, ağız ve boğaz kanseri gelişme riski taşıyorsanız kanser

taramasını önerebilir. Bu, ağzınızın içinin fiziksel bir muayenesini ve boğazınızın arkasına ve ses tellerine bakmak için küçük bir kamera kullanımını içerir.


Boğaz kanseri nasıl tedavi edilir?


HPV-pozitif yada negatif boğaz kanseri tiplerinin tedavisine çok benzer. Hem HPV pozitif hem de HPV olmayan boğaz kanserleri için tedaviler aynıdır. Tedavide amaç, boğaz bölgesi etrafındaki kanser hücrelerinden kurtulmaktır, böylece yayılmazlar veya başka komplikasyonlara neden olmazlar. Cerrahi tedavi, kemoterapi yada radyoterapi veya kombinasyonları kullanılabilir.


Kendimi nasıl koruyabilirim?


Bazı önlemler alarak HPV bulaşmasını ve buna bağlı olarak HPV ile ilişkili boğaz kanseri gelişme riskinizi azaltabilirsiniz. Unutmayın, HPV hastaların çoğunda herhangi bir belirtiye neden olmaz, bu nedenle kontrolsüz ilişkilerden kaçınmalısınız.

Riskinizi azaltmak için şu ipuçlarını izleyin:

Oral seks yapmaktan kaçının.

Hpv pozitif boğaz kanseri riskinizi artırabilecek sigara içmekten ve yüksek alkol alımından kaçının.

Diş hekiminizden düzenli diş temizliği sırasında ağzınızda renk değişikliği gibi olağandışı herhangi bir şey olup olmadığını kontrol etmesini isteyin.

Ayrıca, özellikle oral seks yapıyorsanız, ağzınızı olağandışı bir şey için düzenli olarak bir aynada kontrol edin.

Bunlar, HPV ile ilişkili kanserin gelişmesini engelleyemese de, erken tanımlanmasına yardımcı olabilir. 45 yaş ve altındaysanız, daha önce yaptırmadıysanız HPV aşısı hakkında doktorunuzdan bilgi alınız.


Hayatta kalma oranı nedir?


HPV-pozitif boğaz kanseri genellikle tedaviye iyi yanıt verir ve bu kişilerde 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı %85-90 civarındadır .


Kendinizi HPV bulaşmasına karşı korumak, boğaz kanseri de dahil olmak üzere Hpv ye bağlı pekçok kanserin gelişimini önlemenin anahtarıdır. Tek eşlilik oldukça önemlidir. Bu noktada partnerinde güvenli olması gereklidir. Aktif cinsel yaşamı olanların mutlaka düzenli Hpv testi ile takiplerini yaptırmalıdır. Yine Hpv enfeksiyonundan korunmak için yaşı uygun olanlarda Hpv aşısı yapılmalıdır.



Kliniğimizde genital siğil tedavisi Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Siğil tedavisi fiyatları Ankara detayları için bize her zaman ulaşabilirsiniz.


3.087 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page