top of page

Genital Siğil Vücuda Yayılır Mı?


Genital siğil, hpv virüsüne bağlı olarak gelişen et benine benzeyen yapılardır. Kadınlarda ve erkeklerde en çok hpv tip 6 ve tip 11 virüsleri ile oluşmaktadır. Genital bölgedeki virüsler ellere, ayaklara, vücudun diğer bölgelerine yayılır mı, yayılmayı önlemek için nelere dikkat etmeliyiz? Bu makalemizde bu konulardan bahsedeceğiz.


genital siğil vücuda yayılır mı

Genital Siğil Nerelere Yayılır, Başka Bölgelere Bulaşır Mı?


Genital siğil bulunduğu bölgenin komşuluklarına rahatlıkla bulaşabilir. Kadınlarda vulvada, erkeklerde peniste olan siğiller jiletle veya kaşıma yoluyla makat bölgesine, kasıklara ve anal bölgeye bulaştırılabilir. Bunun yanında yine siğil olna bölgeyi kaşıdıktan sonra başka bölgelerinizi kaşırsanız o bölgelere de bulaştırabilirsiniz. Bu nedenle siğil olan bölgeleri kaşıyacak olursanız mutlaka elinizi sabunla yıkayınız.


Genital Siğile Müdahale Edilmezse, İlerlerse Ne Olur? Genital Siğil Çoğalır Mı?


Siğiller zamanında tedavi edilmezse gittikçe çoğalacaktır. Özellikle makat ve anüs bölgesindeki siğiller ortamında uygun olması nedeniyle hızlı bir şekilde büyüyerek bir araya gelebilir ve dev kondilomları oluşturabilir. Bu durumlarda elbette tedavi daha zor ve uzun bir süreç gerektirecektir. Yine büyüyen siğillerden tahrişle bazen durudurulamayan veya çok zor duran kanamalar olabilir. Bu nedenle siğillerin ilerlemesine ve büyümesine izin vermeden tedavi edilmesi en mantıklı yaklaşım olacaktır.


Siğil Yayılır Mı? Siğil Yayılması Nasıl Önlenir?


Siğillerin yayılmasını önlemek için siğil olan bölgelere dokununca mutlaka ellerinizi sabunla yıkayınız. Yıkama şansı yoksa antiseptikli solüsyonlar kullanabilirsiniz. Ellerinizle genital bölgedeki siğil olan bölgeleri kaşıdıktan sonra vücudunuzun diğer bölgelerini kaşımayınız. Aksi halde kaşıma sırasında oluşan küçük gözle görülmeyen sıyrıklardan hpv virüsü bulaşabilir.


Bunun yanında kişisel eşyalarınızı başkalarının kullanmasına izin vermeyiniz. Genital bölgenin temizliğini jiletle yapmayınız. Kullanacağınız jilet hpv virüsünü bir bölgeden alıp süreceğiniz diğer bölgelere taşıyacaktır. Bu nedenle tüy dökücü krem veya makine kullanabilirsiniz.


Siğil Kendi Kendine Düşer Mi?


Genital siğiller genellikle kendi kendine düşmez. Çok nadiren başlangıç halindeki kok küçük siğiller kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bu çok sık gördüğümüz bir durum değildir. Bu nedenle siğilleriniz varsa mutlaka bir uzmana muayene olunuz.


Siğil Dokununca Bulaşır Mı?


Siğil yada hpv virüsü sadece dokunmakla bulaşmaya neden olmaz. Dokunmakla hpv virüsünü elinize alabilirsiniz ancak bulaşmanın olması için cilt bütünlüğünün bozulmuş olması gereklidir. Sağlıklı ciltten hpv nin bulaşma ihtimali çok zordur. Herhangi bir şekilde sürtünme olacak olursa elbette citte tahriş olacak ve hpv ve buna bağlı siğil size bulaşacaktır. Bu nedenle siğil olan bölgelere dokunduğunuzda mutlaka ellerinizi yıkayınız.


Siğil Sürtünmeyle Bulaşır Mı?


Hpv virüsünün en önemli bulaşma yolu sürtünmedir. Cinsel birliktelik sırasında olan sürtünmeye bağlı olarak hpv ve siğiller bulaşmaktadır. Tam birliktelik olması bile şart değildir.

Genital Siğil Cinsel Yol Dışında Bulaşır Mı?


Cinsel yol dışında da hpv virüsünün bulaşabileceği söylenmektedir. Hpv virüsü dış ortamda 7-10 güne kadar canlı kalabilmektedir. Ortak kullanılan alanlarda bir başkasından kalan hpv virüsü size de bulaşabilir. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında tedbirli olup temizliğinize özen gösteriniz.


HPV Vücutta Nerelerde Çıkar?


Hpv vücutta sürtünme olan her yerde çıkabilir. Erkeklerde penis, skrotum ve makat bölgelerinde, kadınlarda vajina, vulva ve rahim ağzında sıklıkla görülmektedir. Yine her iki cinste makat ve anüs bölgesinde ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir. Özellikle gençlerde ellerde ve ayaklarda da siğillere oldukça sık rastlanmaktadır. Bu nedenle özellikle genital siğillerden korunmak için hpv aşısı oldukça önemlidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page