top of page

Hpv Herkeste Var Mı?

Güncelleme tarihi: 10 May 2023

Hpv virüsü, pekçok kadında ve erkekte özelikle aktif cinsel yaşamı olanlarda sıklıkla görülen virüslerdendir. Elbette hpv nin herkeste olduğunu söylemek doğru olmaz. Ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaştığından cinsel aktif olmayan kadın ve erkeklerde görülme şansı çok düşüktür. Bu kişilere ancak dış ortamlardan veya ortak kullanılan malzemelerden bulaşabilir. Bu ise oldukça nadir görülen bulaşma yollarındandır. Cinsel aktif olan kişiler ise hpv bulaşması açısından risk grubundadır. Özellikle çok partnerli olanlarda bu risk oldukça yüksektir. Bu makalemizde hpv herkeste var mı sorusunun cevaplarını bulacaksınız.


hpv herkeste var mı

Herkeste HPV Virüsü Var Mı?


Hpv, kadınların ve erkeklerin %60’ında, yabancı ülkelerde ise %80’inde hayatının bir döneminde bulaşabilmektedir. Elbette pekçok kişide herhangi bir belirti vermez. Genital siğil bile oluşturmayabilir. Bu durumda bu hastalar kendilerine hpv nin bulaştığının farkında bile olmazlar. Kadınlarda yapılan hpv testi ile bazı kadınlarda tesbit edilebilmektedir. Toplumum tamamında olmasa da %80 çok yüksek bir orandır. Bu nedenle kontrolsüz ve çok partnerli kişilerle cinsel birliktelik hastalığın daha fazla yayılmasına neden olacaktır.


Hpv Virüsü Herkese Bulaşır Mı, Bulaşmama İhtimali Var Mı?


Hpv virüsünün bulaşmama ihtimali elbette vardır. Eğer erkekte sadece penis kısmında hpv bulaşmış ise ve birliktelik sırasında kondom kullanırsa kadın partnerine bulaşma ihtimali olmaz. Bu kadın içinde geçelidir. Ancak sadece peniste veya vajende hpv virüsünün olduğu ve kondomla %100 koruma sağlanan vakalar oldukça nadirdir.


Hpv sürtünme ile bulaştığından genellikle tüm genital bölgeyi tutar. Bu nedenle kondom %100 korumaz. Tek birliktelik ile hpv nin karşı cinsel bulaşma riski %60-70 civarındadır. Hpv nin bulaşma riski yüksek olmakla birlikte her hpv bulaşanda genital siğil oluşacak diye bir kural yoktur. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarda genital siğil oluşmaz ve bu kişiler gizli taşıyıcı olarak pekçok kişiye cinsel birliktelikte virüsün bulaşmasına neden olurlar.


Türkiye'de Kaç Kişide HPV Var?


10 yıl önce yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde yaklaşık 100.000 kişide 150-200 kişide hpv virüsü tesbit edilmekteyken şimdi bu oranlar çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Cinselliğin daha özgür bir şekilde yaşandığı günümüzde bu oranların daha da yükseleceği kaçınılmaz bir gerçektir. Gençlerin ve toplumun hpv konusunda bilinçlendirilmesi bu açıdan oldukça önemlidir.


Her Kadında HPV Var Mı?


Ülkemizde kadınlarda hpv görülme oranları daha düşüktür. Erkekler kadınlara göre daha serbest cinsel yaşama sahip olduklarından erkeklerde daha fazla hpv tesbit edilmektedir. Elbette her erkekte olmadığı gibi her kadında da hpv yoktur. Hpv kadınlarda normal vajen florasında bulunan mikroorganizmalardan değildir. Bu nedenle her kadında olması da beklenmez.


HPV Türkiye'de Yaygın Mı?


Türkiye’de yapılan smear testi sonuçlarında anormallik olanların %50’sinde hpv testi yapılınca hpv tesbit edilmektedir. Bu hastalarda en sık görülen hpv tipleri Hpv tip 16, tip 6 ve tip 11 dir. Maalesef cinsel yaşamın ülkemizde daha serbest bir şekilde yaşanmaya başlamasıyla hpv yaygınlığı hızlı bir şekilde artmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Yıllar geçtikçe hpv nin Türkiye’de daha yaygın bir hale gelmesi beklenmektedir.


Kadınların Yüzde Kaçı HPV?


Rahim ağzı kanserinin en önemli bilinen ve tek nedeni hpv virüsleridir. Kanser yapan hpv virüsleri 5-15 yıl gibi uzun bir sürede rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Bu hastaların neredeyse tamamına yakınında kanserojen hpv tipleri tesbit edilmektedir. Rahim ağzı kanseri olmayanların ise yaklaşık %15 gibi bir kısmında hpv virüsü mevcuttur.


Toplumun Yüzde Kaçı HPV?


Toplumun yaklaşık %60’lık bir kısmına bir şekilde hpv bulaşmaktadır. Bir çoğunda genital siğil oluşmaz hatta hasta bile kendinde hpv virüsünün olduğunun farkında değildir taki kendisinde siğil çıkana ya da hpv testinde pozitiflik saptanana kadar.


Hpv Olan Herkes Kanser Olur Mu?


Hpv virüsü bulaşan herkes kanser olmaz elbette. Kanser yapan hpv tipleri, özellikle tip 16 ve 18 yüksek oranda kanserojendir. Kanser yapan hpv tipleri rahim kanserlerinin tamamına yakınından sorumlu iken, anüs kanserlerinin %90, vajen kanserlerinin %60, penis kanserlerinin ise %40-50’sinden sorumludur. Hpv virüsüne bağlı kanser gelişme riski yüksek olan hastalar hpv virüsünü ciddiye almayan, gerekli testlerini ve takibini yaptırmayan kişilerdir. Her siğil olan hastada düzenli takip ve tedavi ile kanser gelişme riski son derece düşüktür.


Hpv Aşısı Herkese Yapılır Mı?


Hpv aşısı 9 yaşından itibaren 45 yaşına kadar herkese yapılabilir. Hpv virüsüne bağlı kanserlerin azaltılmasının en önemli yollarından biri hpv aşılarıdır. Özellikle Gardasil 9 aşısı ile genital kanserlerin %90’ından korunmak mümkün olmaktadır. Hpv yi yenmek için aşı yaptırmak dahil önerilen tüm şartlara uymak son derece önemlidir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page