top of page

Her Siğil Hpv Değildir: Doğru Mu, Yanlış Mı?

Güncelleme tarihi: 3 May 2023

Kadınlarda ve erkeklerde genital bölgede veya vücudun diğer bölgelerinde siğil ya da siğile benzer yapılan oluşabilir. Bu lezyonlar pekçok kişi tarafından öncelikle basit bir sivilce veya et beni şeklinde düşünülerek hafife alınmaktadır. Daha sonra lezyonlarda büyüme ve çoğalma olmaya başlayınca farklı bir lezyon olabileceğini düşünerek hastalar doktora başvurur. Bu noktada lezyonun siğil olup olmadığı doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü her siğil zannettiğiniz hpv olmayabilir. Her siğil hpv midir, siğil sadece hpv virüsüne bağlı olarak mı gelişir? Bu makalemizde bu sorularınıza cevaplar bulacaksınız.


her siğil hpv değildir

HPV ve Siğil Aynı Şey Mi?

Hpv, siğile neden olan bir virüstür. Eğer kişide hpv virüsü mevcutsa buna bağlı olarak siğiller gelişebilir ancak kişideki her siğile benzeyen yapı siğil olmayabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman muayenesi şarttır.


Siğil Varsa HPV Pozitif Midir?

Siğil varsa hpv mutlaka pozitif demektir. Ancak piyasada yapılan testlerin bazılarında sadece kanser yapan hpv tipleri çalışılmakta, eğer bunlardan herhangi biri yoksa hpv negatif diye sonuç verilmektedir. Halbuki bu durumda hpv dna testi çalışılsa pozitif çıkacağı görünecektir.


HPV Herkeste Siğil Yapar Mı?

Hpv herkeste siğil yapmayabilir. Bunun elbette birkaç nedeni olabilir:

  1. Hpv virüsü bulaşmış kadında veya erkekte bağışıklık sistemi güçlü olursa vücutta siğil oluşturmayabilir. Bağışıklık sistemi virüsü baskılayacak ve siğil oluşturmasını engelleyecektir. Ancak bu kişiler taşıyıcı olup aynı zamanda karşı cinse bulaştırıcıdır.

  2. Özellikle kanser yapan virüs olan kişilerde genellikle siğil olmaz. Bu nedenle yapılan hpv testinde pozitiflik saptanabilir ancak muayenede siğil gözlenmez.

HPV Siğili Nasıl Ayırt Edilir?

Hpv siğili pekçok farklı görünümde olabilir. Ben, et beni görünümünde olabileceği gibi, düz olup hafif bir renk değişikliği şeklinde de olabilir. Büyük bir kondilom şeklinde olabileceği gibi, çok küçük ve renksiz bir yapı halinde de olabilir. Tipik hpv siğili görünümü olmayanlarda bazen tanı görüntüyle net konulamaz. Bu durumda lezyonlardan örnek alınarak hpv testi ve patolojik incelemeye gönderilir ve hpv siğili olup olmadığı anlaşılır.


HPV Siğilsiz Bulaşır Mı? HPV Siğil Yokken De Geçer Mi?

Hpv virüsü siğil olmayan birinden de bulaşabilir. Çünkü her hpv pozitif olanda siğil olmaz ve bu kişiler aslında gizli taşıyıcıdırlar. Bu nedenle karşı cinste siğil olmaması hpv olmadığı anlamına gelmez. Çok partnerli ve şüpheli ilişkileri olanlarda genital siğil olmasa bile genellikle hpv pozitiftir. Yani hpv siğilsizde bulaşır, siğil yokken de geçer. Bunu her zaman akılda bulundurmak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.



Her Siğil Hpv Midir? Siğil Sadece HPV Mi Demektir?

Her siğil olarak düşündüğünüz yapı hpv ye bağlı siğil olmayabilir. Bazı kişilerde sifiliz adı verilen cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kondiloma lata adı verilen siğiller görülebilir. Bunlar hpv virüsüne bağlı değildir. Görünümleri hpv virüsüne bağlı kondilomlarla karışabilir. Bu nedenle özellikle genital bölgede her görülen lezyon hpv siğili olmayabilir. Aktif cinsel yaşamı olanlarda elbette bu yapıların hpv ye bağlın genital siğil olma ihtimali son derece yüksektir. Hatta bu hastalarda ilk akla gelecek olan hpv virüsüdür. Yinede diğer olasılıklar da akılda bulundurulmalıdır.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page