top of page

Hpv Abartılıyor Mu?

Hpv virüsü, kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere ve genital kanserlere neden olmaktadır. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli ve tek nedenidir. Bunun yanında vajen kanseri ve vulva kanseri riskini de arttırmaktadır. Erkeklerde ise penis kanserinin yaklaşık %60'ından yine hpv virüsü sorumludur. Her iki cinsiyette anüs kanseri ve rektum kanseri riskinin de hpv virüsüne bağlı olarak arttığı söylenmektedir. Durum böyleyken bazı insanlar hpv virüsünün abartıldığını dile getirmektedir. Acaba bu insanların dediği gibi "hpv abartılıyor mu"? Bu makalemizde bu konuyu ele alacağız.


hpv abartılıyor

Hpv Neden Risklidir?


Hpv virüsü toplumda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Genellikle iyi huylu ya da kanser yapmayan tipler olmasına rağmen, bazı hastalarda kanser yapan hpv tipleri de olabilmektedir. Genital siğil problemi olan kadınlarda yapılan hpv testinde kanser yapan ve yapmayan hpv tiplerinin bazı hastalarda birlikte olduğu görülmüştür. Bu hastalarda gelişen siğiller ciddi sağlık problemi oluşturmasa bile beraberindeki kanser yapan virüsler kadınlarda ve erkeklerde yayılmaya devam ederek değişik genital kanserlere neden olabilmektedir. Asıl risk bu noktada başlamaktadır. Öncelikle hücresel anormallik şeklinde başlayan süreç zamanında tesbit edilip tedavi edilmezse 5-10 yıl gibi bir sürede kansere ilerleme başlar.


Hpv Virüsüne Bağlı Kanser Riski Nasıl Önlenebilir?


Hpv'ye bağlı kanser riskinin azaltılmasının en önemli yolu tek ve güvenilir eşliliktir. Ancak günümüzde cinsel yaşam daha serbest yaşanmaktadır. Bunu sağlamak giderek daha zor sağlanmaktadır. Bir diğer önlem elbette aşılamadır. 9 yaşından itibaren hem kızlar hem de erkeklerin aşılanması hpv virüsüne bağlı kanserlerin gelişme riskini ve sıklığını önemli ölçüde azaltacaktır. Yayılımın önlenmesinde erkeklerin kondom kullanması kısmen etkilidir. Bu nedenle şüpheli cinsel birlikteliklerden uzak durulması bulaşmayı önlemede en önemli davranış olacaktır.


Hpv Virüsünün Abartıldığı Doğru Mudur?


Her yıl tüm dünyada yaklaşık 550.000 rahim ağzı kanseri tesbit edilmekte ve bunlardan 310.000 vaka maalesef kansere bağlı kaybedilmektedir. Bu anlamda bakıldığında hpv'nin abartılmadığı bir gerçektir. Ancak her hpv'ye yakalanan ya da her hpv bulaşan kanser olacak diye tedirgin olmak ya da panik yaşamak da doğru değildir. Hpv virüsünü ciddiye alarak takibini ve tedavisini yaptırdıktan sonra kansere yakalanma riskiniz neredeyse yoktur. Rahim ağzı kanseri hpv taramaları ve aşılama programları yardımıyla tüm dünyada giderek azalmaktadır. Hpv bulaşmış kadın ya da erkeklerin panik düzeyinde abartmadan bir uzmana görünmeleri ve doktorunun önerileri doğrultusunda takiplerini yaptırmaları yeterlidir. Buradaki en önemli ve riskli hasta grubu hpv bulaşmış olmasına rağmen ciddiye almayan ve düzenli kontrollerini yaptırmayan vurdum duymaz hastalardır. Elbette bu hastalarda 5-10 yıl gibi sürelerde rahim ağzı kanseri veya penis kanseri gelişebilir.


Hpv'yi Abartanlara Öneriler


Hpv bulaşan kadın ve erkeklerin panik düzeyde doktordan doktora gezmesine gerek yoktur. Genital siğil tedavisi ve hpv tedavisi konusunda tecrübeli olan bir uzman doktora muayene olmaları başlangıçta en önemli noktadır. Bu noktadan sonra yapılan test sonuçlarınıza göre doktorunuzun önerileri ve tedavisi şekillenecektir. Hpv bulaşmaması için hpv aşısı ile aşılanma oldukça önemlidir. Bunun yanında şüpheli cinsel birlikteliklerden uzak durulması ve güvenli partner de hpv bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için oldukça elzemdir. Bazı hastalar hpv abartılıyor diyerek çok rahat davranırken bazı hastalarda kanser yapan hpv tipi kendisinde olmamasına rağmen kanser olacağım şeklinde hezeyanlara kapılarak abartılı davranışlarda bulunmaktadır. Bu noktada hpv konusunda bilgilenmeli, bilinçlenmeli ve abartıya kaçmadan gerekli tedavi ve takipler yapılmalıdır.

266 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page