top of page

Hpv 16 Tehlikeli Midir, Kesin Kanser Yapar Mı?


Hpv 16, hpv virüsü genotipleri arasında genital bölgeyi tutan bir hpv tipidir. Hpv virüsünün yaklaşık 200 alt tipi vardır. Bunların 45 tanesi genital bölgeyi tutarken, el, ayak, yüz ve vücudun diğer yerlerini tutan hpv tipleri genellikle farklıdır. Ancak aynı hpv tipi diğer bölgelere de bulaşabilir. Hpv tipleri içerisinde hpv 16 tehlikeli midir, pozitifliği mutlaka kanser anlamına gelir mi, kalıcı mıdır yoksa tedavisi var mıdır? Bu makalemizde bu sorulara yanıtlar bulacaksınız.


Hpv 16 Tehlikeli Midir, Kesin Kanser Yapar Mı

HPV 16 Belirtileri Nelerdir?


Bu tip hpv varlığında hastalarda genellikle herhangi bir belirti olmaz. Hatta bu tipler yani kanser yapan hpv tipleri genellikle siğil yapmadığından hpv testi yapmadan sıklıkla farkedilmezler. Ancak genital siğili olan kadınlarda ya da erkeklerde siğil yapan tiplerle de beraber bulunabilirler. Bu nedenle siğili olanlarda sadece iyi huylu yani siğil yapan hpv tipleri vardır diyemeyiz. Mutlaka hpv testi ile kadınlarda kanser yapan hpv tiplerinin varlığı araştırılmalıdır.


Düzenli jinekolojik muayenelere gitmeyen kadınlarda 5-15 yıl gibi uzun bir sürede rahim ağzı kanseri, vajen kanseri veya vulva kanseri gibi genital kanserlere neden olabilir. Rahim ağzı kanserlerinin %60-70'lik kısmından Hpv tip 16 sorumludur. Erkeklerde ise penis kanseri yapabilir. Ancak erkeklerde cinsel organ yüzeyel olduğundan anormal gelişmeler daha erken dönemde farkedilerek daha kanser gelişmeden tedavi edilir. Erkekler bu anlamda kadınlardan daha avantajlıdır.


HPV Tip 16 Pozitif Ne Anlama Gelir?


Tip 16 pozitif olan kadınlar ya da erkekler hemen kanser oldum diye panik yapmasınlar. Smear testi normal olan kadınlarda pozitif bile olsa henüz rahim ağzında hücresel bir anormallik gelişmemiş demektir. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanına görünerek kolposkopi adı verilen bir büyüteç yardımıyla rahim ağzı incelenmelidir. 16 pozitifliğinde bile kişilerin %85’inde vücut tarafından 1-3 sene içerisinde virüs atılacaktır. Buradaki önemli nokta işin önemini bilerek rehavete kapılmamak ve düzenli takip ve testlerini yaptırmaktır. Düzenli takibini yaptıran hastalarda tip 16 pozitifliğinde bile tedirgin olmaya gerek yoktur.


HPV 16'Yı Yenenler Kanser Riskini Atlatmış Mıdır?


Hpv 16'yı yenen derken elbette herhangi bir kanseri yenmiş olmuyoruz. Sadece vücudun virüsü temizlediği anlamına gelir. Virüs bulaşan ve vücuttan atılan kişide maalesef bağışıklık oluşmaz. Bu nedenle özellikle cinsel aktif kadın ve erkeklerde bu hpv tipi tekrar bulaşabilir. Bu nedenle virüs vücuttan atılınca elbette bu hpv ye bağlı kanser riski ortadan kalkmış oluyor. Ancak tekrar bulaşmaması için tek ve güvenilir eşli olmak ve hpv aşısı yaptırmak oldukça önemlidir.


Hpv 16 Tedavisi Var Mı? Hpv Tip 16 Pozitif Tedavisi Nasıl Yapılır?


Hpv 16'yı vücutta yok eden herhangi bir ilaç ya da aşı henüz yoktur. Bu virüsü vücuttan atacak olan sizin bağışıklık sisteminizdir. Bu nedenle yapacağınız en önemli şey sigara ve alkolden uzak durmak, stresi hayatımızdan çıkarmak veya en azından azaltmak, egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmektir. Bunların yanında doktorunuz uygun görürse bağışıklık güçlendirici bitkisel takviyeler de kullanabilirsiniz. Ancak kendi başınıza rastgele ilaçlar kullanmayınız.


Hpv 16 Vücuttan Kaç Ayda Atılır?


Hpv 16 nın vücuttan atılması aynen diğer hpv tiplerinde olduğu gibi 1-3 yıl bazı hastalarda 5 yıl kadar sürer. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü ise atılması ve vücudun virüsten temizlenmesi o kadar kısa sürede olacaktır.


HPV Tip 16 Pozitif Kanser Midir? HPV 16 Kesin Kanser Yapar Mı?


En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Elbette tip 16 en yüksek riskli tip olmasına rağmen bulaşması kanser olduğunuz ya da olacağınız anlamına gelmez. Hpv 5-15 yıl gibi çok uzun bir sürede kanser yapar. Kanser yaptığı hastalar da genellikle düzenli takibe gitmeyen hastalardır. Düzenli takibe gidenlerde daha hücresel aşamadayken yakalanarak %100 oranında tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle hemen kanser oldum diye paniğe kapılmayın. Hemen kanser olmazsınız. Ancak mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli takiplerinizi ve testlerinizi yaptırınız. (Okuyunuz >>> Hpv Ölümcül Müdür?)


HPV 16 Atılır Mı Yoksa Kalıcı Mı? HPV 16 Negatife Döner Mi?


Hpv 16 varlığında kolposkopi işlemi yapılır. Kolposkopi normal olanlarda 1 yıl sonra hpv testi tekrarı önerilir. Elbette smear testi mutlaka beraberinde değerlendirilmelidir. Yapılan hpv testleri ile zaman içinde kişilerin %85’inde virüsün vücuttan atıldığı ve negatife döndüğü görülecektir. Kişilerin %85’inde vücuttan atılacaktır ancak kalan %15’lik kesimde ise vücutta kalıcıdır. Bu kişilerde ise hücresel anormalliklere ya da genital kanserlere neden olma ihtimali artacaktır.


HPV 16 Tekrarlar Mı? HPV 16 Tehlikeli Midir?


Hpv 16 elbette tehlikelidir ve tekrarlayabilir, size başka bir zamanda tekrar bulaşabilir. Bu nedenle tedbirli olmanız oldukça önem arz etmektedir. Tekrarlayacak ya da tekrar bulaşacak olursa aynı süreçleri tekrar baştan yaşayacaksınız. Bu elbette hasta için bunaltıcı bir süreç olacaktır. Ancak doktor takibinde olduğunuz ve düzenli testlerinizi yaptırdığınız müddetçe panik olmayınız.


HPV 16 Tedavi Edilmezse Ne Olur?


Tedavi edilmeyen ya da ihmal edilen, düzenli kontrollere gidilmeyen durumlarda elbette sizin için çok önemli riskler oluşacaktır. Rahim ağzı ve penis kanserinin en önemli ve kanıtlanmış sebepleri hpv virüsleridir. Bu nedenle hangi tip kanser yapan hpv tipi olursa olsun mutlaka önemsenmeli, düzenli takibi yapılmalı ve tedavi gerekiyorsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır.


Hpv 16 Erkekte Kanser Yaparmı? Hpv 16 Hangi Kanserlere Yol Açar?


Hpv 16 erkekte penis kanseri, anüs kanseri, gırtlak kanseri ve hatta rektum kanseri adı verilen bağırsak kanserlerinin de bir kısmına neden olmaktadır. Bu nedenle erkekler bize bir şey olma modunda rahat davranmamalıdır. Hem kendilerini hem de partnerlerini düşünerek bulaşma riskini en aza indirecek önlemleri almaları önemlidir.


HPV 16 Erkekte Siğil Yapar Mı?


Hpv 16 erkekte peniste siğil ve kadında vulvada ve vajinada siğil yapmaz. Kanser yapan hpv tipleri genellikle siğil yapmazlar. Ancak bu genel bir kural olup kesin kaide değildir.


Hpv 16 Virüsü Erkeklerde Nasıl Anlaşılır? Hpv 16 Kadından Erkeğe Bulaşır Mı?


Hpv 16 elbette kadından erkeğe ya da erkekten kadına rahatlıkla bulaşır. Erkeklerde güvenilirliği yüksek olan bir hpv testi yoktur. Ancak şüpheli cinsel ilişkide bulunan erkeklerde penis ucundan sürüntü ve idrar testi alınabilir. Bu testin güvenilirliği %50-60 civarındadır. Bu nedenle sadece hpv 16 için değil tüm hpv tipleri için kadınlardaki gibi güvenilir bir test yoktur. Siğili olan erkeklerde siğillerden örnek alınarak hpv tipleri öğrenilebilir. Ancak bu hastalarda genellikle siğil yapan tipler sonuç olarak gelecektir. Nadiren beraberlerinde sonuçta 16 veya diğer kanser yapan tiplerde gelebilmektedir.


Hpv 16 Virüsü Olan Hamile Kalabilir Mi? Hpv 16 Gebeliğe Engel Mi?


Elbette bu hastalarda hamile kalabilir. Gebeliğe engel bir durum yoktur. Ancak ideal olanı eğer kadının yaşı gençse 1-2 yıl boyunca takibini yaptırmalı, vücudun atması beklenmeli, rahim ağzında bir anormallik varlığı takip edilmelidir. Problem yoksa ondan sonra hamilelik düşünmek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Ancak kadının yaşı 38-40 civarında ise gebelik için uzun süre beklenmesi önerilmez. Gerekirse hpv takibi hamilelik sırasında da yapılabilir.


Hpv 16 virüsünden korunmak için mutlaka Gardasil aşı yaptırınız. Aşılarınızı Ankara ili Çankaya ilçesindeki özel muayenehanemizde yaptırabilirsiniz. Doktor ekibimiz tedavi ve takip süreçlerinizi titizlikle gerçekleştirmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page