top of page

Vajinada Siğil Varken Hamile Kalınır Mı?

Kadınlarda vajinada ya da rahim ağzında siğiller olabilir. Özellikle vajinada yoğun şekilde olan siğiller hamile kalmayı engellemese bile normal doğum sırasında bulaşıcılığı arttıracaktır. Bu nedenle özellikle vajende siğilleri olan kadınların hamilelik düşündükleri zaman mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeli, gerekirse ve aciliyeti yoksa tedavi sonrasında hamilelik düşünmesi uygun bir yaklaşım olacaktır. Peki vajinada siğil varken hamile kalınırsa riskli midir, normal doğuma engel midir? Makalemizde bu konuları inceleyeceğiz.


Vajinada Siğil Varken Hamile Kalınır Mı

Hamilelikte Siğil Neden Çıkar?


Hamilelikte siğil çıkabilir. Özellikle kadında gebelikten önce bulaşmış olan ve sessiz durumdaki bir virüs hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle aktive olmuş olabilir. Bunun yanında eşinden ya da ortak kullanılan dış ortamlardan yeni bulaşan bir hpv virüsü de enfeksiyona yol açabilir. Bu virüsün gebelik öncesinde mi yoksa gebelik sırasında mı bulaştığını bilmek genellikle mümkün olmamaktadır.


HPV Kısırlığa Sebep Olur Mu? Hpv Virüsü Hamile Kalmaya Engel Mi?

Hpv virüsü elbette hamile kalmaya engel değildir. Ancak yeni yapılan çalışmalarda özellikle erkeklerde spermlere bağlanarak sperm parametrelerinde bozukluk yaparak hamileliği zorlaştırabileceği ya da kısırlığa neden olabileceği söylenmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi ve aşılama tedavisinde başarı oranlarını da azalttığı bildirilmektedir. Ancak kısırlığa sebep olduğunu bugünkü bilgilerle söylemek henüz mümkün değildir. Bu bilgilerin kesinleşmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğu aşikardır.


Vajinada Siğil Normal Doğuma Engel Mi?


Vajinada siğil elbette normal doğuma engel değildir. HPV virüsü olan kadın normal doğum yapabilir. Ancak vajende siğilleri olanlarda normal doğum sırasında bebeğe hpv bulaşma riski oldukça yüksektir. Bebeklere bulaşan hpv virüsleri bebeklerde boğazda papillom adı verilen siğil benzeri yapılara neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeğe bulaşma riskini azaltmak için vajinada siğilleri olan kadınlarda sezeryan doğum önerilir. Sezeryan bulaşmayı tamamen engellememekle birlikte yüksek oranda azaltmaktadır. HPV olup normal doğum yapanlarda bebeğin düzenli takiplerinin yapılması önemlidir.


HPV Olanlar Çocuk Yapabilir Mi?

Hpv olanlar çocuk yapabilir. Ancak bu noktada eğer anne ve baba açısından aciliyeti gerektiren bir problem yoksa hpv tedavisi tamamlandıktan sonra gebelik düşünmek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Eğer kadının yaşından dolayı çocuk sahibi olmak için bir aciliyet varsa cinsel birliktelik sırasında kondom kullanılmalı ve kondomun ucunda bir delik açarak sadece spermin vajene boşalması sağlanmalıdır. Bu yöntemle hem gebelik istemi sağlanmış olurken hem de vajen kısmına hpv virüsünün bulaşma riski ileri derecede azaltılmış olur.


HPV Virüsü Anneden Bebeğe Geçer Mi?

Hpv anneden bebeğe özellikle normal doğum sırasında bulaşabilir. Elbette sezeryan sırasında bulaşma riski olmakla HPV olup normal doğum yapanlara göre daha azdır. Ayrıca yapılan çalışmalar gebelik sırasında da hpv virüsünün doğumdan öncede anneden bebeğe bulaşma şansının olduğunu göstermiştir. Bu riskleri azaltmak adına gebelik düşünmeden önce hpv tedavisinin yapılması faydalı olacaktır.


Hpv Bebeğe Zarar Verir Mi?


Anneden bebeğe bulaşan hpv virüsüne bağlı olarak bazı bebeklerde yaşamın ilerleyen dönemlerinde boğazda papillom adı verilen siğil benzeri yapılar oluşabilir. Bu bebeklerin dikkatli takip edilmesi, boğazda papillom oluşanların bu lezyonlar çoğalmadan tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Aksi halde bebeklerde solunum ya da yutma bozukluklarına neden olabilir.


Hamilelik düşünmeden önce mutlaka hpv tedavinizi, hpv aşınızı yaptırınız. Kliniğimizde Gardasil aşısı yaptırabilirsiniz. Genital siğil ve Hpv tedavinizi merkezimizde gerçekleştirebilirsiniz...

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page