top of page

Cinsel İlişkiye Girmeden Hpv Bulaşır Mı?

Hpv virüsü, sıklıkla cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Ancak bazı durumlarda cinsel ilişkiye girmeden de hpv bulaşabilir. Hpv bulaşması için tam bir cinsel birliktelik gerekmez. Sürtünme şeklindeki birliktelikler bile bulaşma için yeterlidir. Peki cinsel ilişkiye girmeden hpv nasıl bulaşır? Bu makalemizde bu konuyu açıklayacağız.


Cinsel İlişkiye Girmeden Hpv Bulaşırmı

HPV Cinsel İlişki Dışında Bulaşır Mı?

Hpv en çok cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Günümüzün hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Özellikle cinselliğin daha serbest yaşandığı günümüzde hpv bulaşması giderek artmakta ve erken yaşlara kadar inmektedir.

Hpv cinsel ilişki dışında da bulaşabilir. Tam cinsel ilişki olmadan sadece sürtünme bile bulaşması için yeterlidir. Yine vücudun diğer yerlerindeki hpv virüsleri de ciltten cilde temas ile bulaşabilir. Elbette bulaşması için kişinin dokunulan yerinde cilt bütünlüğünün bozulmuş olması gereklidir. Bunların yanında ortak kullanılan temizlik eşyaları, havlular, klozetler gibi ortamlardan da bulaşabileceği söylenmektedir.


HPV Siğil Olmadan Da Bulaşır Mı?


Hpv bulaşması için siğil olması şart değildir. Zaten hpv olan bazı hastalarda siğil çıkmaz. Bağışıklık sistemleri iyi olduğundan yada kanser yapan hpv tiplerinin varlığından dolayı kadında ve erkekte siğil olmayabilir. Bu hpv nin bulaşmasına engel değildir. Hpv vücutta varsa siğil olmadan da sürtünme yada cinsel ilişki ile bulaşabilir.


HPV Virüsü Dış Ortamda Yaşar Mı? Hpv Virüsü Dış Ortamda Ne Kadar Yaşar?


Hpv virüsü dış ortamlarda yaşayabilir. Virüsler genellikle dış ortamlara dayanıklıdır. Hatta yapılan bazı çalışmalarda dış ortamlarda 1 haftaya kadar yaşadığı tesbit edilmiştir.


HPV Dokunmayla Bulaşır Mı? Hpv Elden Bulaşır Mı?

Hpv dokunmayla yada tokalaşmayla bulaşabilir. Özellikle siğili olanlarda bu bölgenin kaşınması ile kendi vücudunun diğer yerlerine de hpv virüsünü bulaştırabilir. Ayrıca cilt cilde temasla yani dokunmayla başkalarına da bulaşabilir. Özellikle cildi bozuk olan yada cilt bütünlüğü iyi olmayanlara bulaşma riski daha fazladır. Cilt bütünlüğü sağlam olanlara dokunmakla bulaşma şansı düşüktür.


HPV Çamaşırdan Bulaşır Mı?


Hpv nin kişinin iç çamaşırından bulaşma ihtimali çok düşüktür. Çünkü ortak çamaşır kullanımı günümüzde yok denecek kadar azdır. Ayrıca çamaşırlar genellikle yüksek ısıda yıkandığından çamaşırla hpv virüsünün bir başkasına bulaşma ihtimali son derece düşüktür.


HPV Dış Ortamdan Bulaşır Mı? HPV Yüzeyden Bulaşır Mı?


Hpv nin asıl bulaşma yolu cinsel temas yada ciltten cilde temasdır. Bunun dışında henüz bilimsel olarak kanıtlanmamakla birlikte şu yollarla da bulaşabileceği söylenmektedir:

  • Ortak kullanılan havlulardan

  • Temizlik eşyalarından

  • Tokalaşmakla yada birbirine dokunmakla

  • Dış ortamlardan

  • Tuvaletlerden

  • Ortak kullanılan eşyalardan

Hpv virüsü dış ortama dayanıklı bir virüs olduğundan bu ortamlardan bulaşma ihtimali olabilir. Ancak el hijyenine dikkat edildiği müddetçe dış ortamdan bulaşma riski yok denecek kadar azdır.


HPV Hangi Yollarla Bulaşır?


Hpv en çok cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Vajinal, oral ilişki yada anal ilişki ile bulaşma oranları oldukça yüksektir. Tam cinsel birleşme olmasa bile sürtünme şeklindeki ilişkilerde de bulaşma riski oldukça yüksektir. Kondom kullanımı maalesef cinsel ilişki sırasında tam koruyucu değildir. Bunların dışında dış ortamlarda yada ortak kullanılan eşyalardan da bulaşabileceği söylenmektedir.


Hpv Tuvaletten Bulaşır Mı? HPV Tuvaletten Nasıl Bulaşır?


Hpv özellikle klozet şeklindeki tuvaletlerden bulaşabilir. Özellikle makat siğili olanlarda hpv klozete geçebilir ve bir sonraki kişiye bulaşabilir. Elbette bu noktada cilt teması önemlidir. Cilt eğer hpv bulaşmış bölgeye temas etmezse zaten bulaşma riski yoktur. Bunun yanında kapı kollarında, musluklarda da hpv virüsü olabilir ve buralardan da bulaşabilir.


HPV Sürtünme Yolu İle Bulaşır Mı?


Hpv normal cinsel ilişkiden sonra en sık bulaşma yolu sürtünme şeklindeki ilişkilerdir. Sürtünme sırasında ciltte gözle görülmeyen sıyrıklar oluşur ve buralardan hpv virüsü vücuda girer. Bu nedenle ne kadar fazla sürtünme olursa bulaşma riski o kadar fazladır.


HPV Hava Yoluyla Bulaşır Mı?


Hpv virüsü hava yolu ile bulaşmaz. Ancak hpv tedavisi yapılırken yakma tedavisi sırasında hpv virüsünün de ortama salındığı söylenmektedir. Ancak bu salınma düşük düzeyde olduğundan genellikle bir risk oluşturmamaktadır.


Aynı Bardaktan HPV Bulaşır Mı?


Aynı bardaktan hpv bulaşma ihtimali elbette olabilir. Eğer bardağı kullananın ağzında hpv virüsü varsa ve bardağa bulaşırsa, aynı bardağı kısa sürede bir başka kişi kullanır ve ağzında yara varsa bulaşma ihtimali teorik olarak vardır. Ancak pratikte pek görülen bir durum değildir.


HPV Tükürük İle Bulaşır Mı?


Hpv nin tükrük ile bulaşması özellikle oral seks yapanlarda mümkündür. Oral seks sırasında ağız içinde oluşan minik sıyrıklardan erkeğin penisindeki hpv virüsü bulaşabilir. Yada kadının ağzında var olan virüs oral seks sırasında erkeğin penisindeki zedelenmelere bağlı olarak penise bulaşabilir. Yine öpüşmeyle bulaşma da aynı mekanizma ile gerçekleşebilir.


Hpv Ağda İle Bulaşır Mı?


Ağda sırasında ciltte çok miktarda tahriş oluşabilir. Bu nedenle vücudun bir bölgesinde hpv virüsü varsa bu oluşan tahrişler nedeniyle ağda sırasında hpv virüsünü başka bölgelere bulaştırabilirsiniz. Ortak kullanılan ağda malzemeleri hpv bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle ortak ağda malzemeleri kullanmayınız. Siğil olan bölgelerinize ağda yapmayınız.


Hpv Virüsü Lazer Epilasyonla Bulaşır Mı? Lazer Epilasyon Siğil Yapar Mı?


Lazer epilasyon siğile neden olmaz. Yada lazer epilasyonla siğilin bir bölgeden diğer bölgeye bulaşma ihtimali yoktur. Ancak kişide hpv virüsü varsa, ancak henüz siğile neden olmamışsa bazen lazer epilasyon sonrası cittte oluşan minik hasarlar nedeniyle siğil çıkabilir. Siğilin üzerine lazer epilasyon siğili de yok edecek şekilde yapılabilir. Ancak siğil parçalanır ama tam yok edilmezse aynı yerden yine siğil çıkabilir.


Lazer Cihazından HPV Bulaşır Mı?


Lazer cihazından hastaya hpv bulaşma riski yok denecek kadar azdır. Temas etmeden lazerle yakma işlemi yapan lazer cihazlarında zaten bulaşma riski yoktur. Ancak hasta yada doktorun elinden cihaza bulaşmışsa daha sonraki bir hastaya ancak cihaza dokunmasıyla bulaşma riski olabilir. Bu nedenle lazer cihazından hpv dokunulmadıktan sonra bulaşmaz.


Hpv bulaşmaması için mutlaka hpv aşınızı yaptırınız. Kliniğimizde Gardasil 4 lü aşı yapılmaktadır. Hpv testinizi de merkezimizde yaptırabilirsiniz.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page