top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

Kondilom Nedir, Kondilom Tedavisi Ankara


kondilom tedavisi, koterizasyonu fiyatı Ankara

Kondilom diğer adıyla kondiloma aküminata, hpv virüsüne bağlı olarak kadınlarda ve erkeklerde oluşan karnıbahar görünümünde siğil yapılarıdır. Hpv'ye bağlı olarak gelişen genital siğiller ihmal edildiği takdirde giderek büyür ve kondilom haline gelebilir. Yine birden fazla kondiloma bir araya gelerek dev kondilomlara da neden olabilir.


Kondilom Tehlikeli Midir, Kanser Yapar Mı?


Kondilomlar genellikle tehlikeli değildir. Ancak dev kondilomlarda bazen anormal hücre gelişimi olabilir. Bu nedenle anormal görünümlü lezyonlarda biyopsi yapılmalıdır. Bunun yanında büyük lezyonlar çok çabuk travmatize olarak parçalanabilir ve bazen aşırı kanamalara neden olabilir. Bu nedenle koparılmamalıdır. Mutlaka bir doktora görünülmelidir.

Kondilomalar genellikle iyi huylu hpv tipleri nedeniyle oluşur. Bu nedenle bu kitlelerden kanser gelişme riski çok çok düşüktür. Ancak nadiren iyi huylu hpv tipleri ile beraber kanser yapan hpv tipleri de görülebilir. Bu nedenle büyük ve şüpheli lezyonlardan mutlaka patolojiye örnek gönderilmelidir. Küçük kondilomalar gebellikle kanser yapmaz.


Kondilom Kendi Kendine Geçer Mi, Vücuttan Nasıl Atılır?


Hpv virüsünü vücuttan atacak olan kişinin bağışıklık sistemidir. Ancak kondilomlar mutlaka tedavi edilmelidir. Kendi kendine geçmez. Kendiliğinden geçmesini beklerken kısa sürede aşırı büyüme veya çoğalma olabilir. Bu nedenle kendi kendine geçer diyerek beklemeniz doğru bir yaklaşım olmaz.


Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa o kadar çabuk vücuttan temizlenir. Bu amaçla sigara ve alkol azaltılmalı ve hatta mümkünse bırakılmalıdır. Düzenli ve dengeli beslenme, düzenli uyku oldukça önemlidir. Stresi hayatımızdan mümkün olduğu kadar uzaklaştırmalıyız. Bu önlemlere rağmen sık sık siğil çıkanlarda bağışıklık sistemini güçlendirecek bitkisel tedaviler başlanabilir.


Kondilom Erkekten Kadına Bulaşır Mı?


Elbette kondiloma erkekten kadına ya da kadından erkeğe bulaşır. Bulaşması için ten tene temas yeterlidir. Bu kitleler virüs yüklüdür ve bulaşmayı oldukça kolaylaştırır. Oral ilişki ve anal ilişki ile de kolaylıkla bulaşabilir.


Kondilom Akıntı, Kanama ve Ağrı Yapar Mı?


Bu lezyonlar genellikle akıntı yapmaz. Ancak akıntı ile beraber bulunabilirler. Çünkü bu kadınlarda hpv ile beraber başka cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri de olabilir. Bu etkenler kadında akıntıya neden olur.


Bu lezyonlar cinsel ilişki sırasında ya da kaşımakla kanama yapabilir. Küçük lezyonlarda nadir görülmekle birlikte lezyon büyüdükçe kanama riski de artmaktadır. Kondilomalar genellikle ağrılı değildir. Kaşıyıp yara haline getirmedikçe ağrıya neden olmazlar. Sadece dondurma veya yakma sırasında yapılan işleme bağlı hafif ağrı hissedebilirsiniz.


Makatta Kondilom Nasıl Anlaşılır?


Makatta kondilomlar çok daha hızlı çoğalır. Bu bölge kapalı ve nemli bir bölge olduğundan hasta farkedene kadar genellikle büyümüş olur. Hasta tuvalette eline makat bölgesinde et parçası gelince farkına varır. Genellikle ele gelen kitle dışında pek belirti vermez. Ancak çok büyüyecek olursa kanama yapabilir.


Kondilom HPV Midir?


Elbette kondilom demek hastada hpv olduğu anlamına gelir. Kişiye hpv bulaşmadan bu lezyonlar olmaz. Ancak bazen bazı kitleler kondilomla karışabilir. Bu nedenle ayırıcı tanıyı iyi yapmak önemlidir.


Kondilom Tamamen Geçer Mi, Nasıl İyileşir?


Hpv virüsü vücuttan atıldıktan ve tamamen temizlendikten sonra elbette artık kadında ya da erkekte bu lezyonlar çıkmayacaktır. Ancak bu bir süreçtir ve 1-3 yıllık bir zamanı kapsar. Bu arada yeni çıkan siğil ya da kondiloma olursa mutlaka tedavi edilmeli, kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.


Kondilom kendi kendine geçmez. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Yakma, dondurma veya lazerle siğil tedavisi uygulanan tedavilerden bazılarıdır. Çok büyük olanlarda ise cerrahi ile çıkarılabilir.


Kondilom İçin Hangi Doktora Gidilir? Kondilom Tedavisini Kim Yapar?


Kondiloma tedavisi pekçok branş tarafından yapılmaktadır. Kadın doğum, genel cerrahi, üroloji ve cildiye bunlardandır.


Kondilom Tedavisi Ne Kadar Sürer, Tedavi Edilmezse Ne Olur?


Tedavi hastadaki lezyonların yoğunluğuna ve yerleşim yerine göre değişir. Çok yaygın olanlarda bazen 2-3 seans gerekirken genellikle tek seansta tüm lezyonlar yakılır veya dondurulur. Ancak takipte vücut hpv virüsünü tamamen temizleyene kadar yeniden çıkabilir. Yakıldı veya donduruldu bir daha çıkmaz gibi düşünmeyiniz.


Kondilom tedavi edilmezse bulunduğu yere göre belirtilere neden olabilir. Makat bölgesinde ise aşırı çoğalan lezyonlar anüs kısmında çoğalarak büyük tuvalet sırasında aşırı kanamalara neden olabilir. Anüs kısmından içeriye doğru büyüyecek olursa tedavisi zorlaşabilir. Yine idrar yollarının çıkışında olursa idrar yapmada zorluk ya da idrar yaparken kanamaya yol açabilir. Aşırı ve hızlı büyüyen ve anormal görünümlü kondilomlar mutlaka cerrahi olarak çıkarılmalı ve patolojik olarak incelenmelidir.


Kondilom Tedavisi Ankara


Kondilom koterizasyonu: Lezyonların koterizasyonu lokal anestezi ya da sedasyon altında yakılmasıdır. Çok yoğun olan, büyük olan veya makat bölgesinde olanlarda sedasyon anestezisi tercih edilirken pekçok hastada lokal anestezi ile koterizasyon yapılabilmektedir. Kondilom koterizasyonu fiyatı elbette siğillerin yoğunluğuna ve yerleşim yerine göre değişecektir. Lazerle siğil tedavisi elbette daha maliyetlidir.


Kriyoterapi: Kondilomlar uygun hastalarda dondurulabilir. Dondurma tedavisi ile çok büyük olayan lezyonlarda başarı şansı daha fazladır. Ancak çok büyük veya makat bölgesindeki lezyonlarda çok daha fazla seans uygulamak gerekecektir.


Kondilom Kremle Geçer Mi?


Kondiloma tedavisinde kullanılan bazı kremler veya solüsyonlar vardır. Ancak bu ilaçların lezyonu geçirmesi için uzun süre kullanmanız gerekecektir. Pek çok hasta lezyon dışındaki bölgelere de kremi bulaştırdığı için bu bölgelerde de yanıklar ve yaralar oluşmakta ve gereksiz iz kalmaktadır. Bu nedenle kremle ya da ilaçla uğraşmadan bir uzmandan yardım almak veya bir uzmanın önerisi doğrultusunda ilaç kullanmak oldukça önemlidir.


Kondilom Ameliyatı Nedir?


Siğil çıkarma işlemi aynı zamanda kondilom ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle büyük lezyonlarda cerrahi ile çıkarma işlemi hasta açısından daha konforludur. Çok yaygın olanlarda bazen lezyonlar ciltle beraber çıkarılarak daha az iz kalması sağlanabilir. Ameliyata ya da uygulanacak ameliyat şekline karar verirken siğillerinizin yaygınlık dereceği ve yeri oldukça önemlidir.


Kondilom Tedavisi Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olabilir?


Tedavi sonrası yaralar iyileştikten sonra cinsel birliktelik önerilebilir. Ancak hastada siğil ya da kondilom olmaması bulaşma olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü hastada henüz hpv virüsü bulunmaktadır. Bu nedenle cinsel birliktelik sırasında mutlaka kondom kullanılmalıdır. Kondomunda %100 koruyucu olmadığı bilinmeli ve güvensiz ilişkilerden uzak durulmalıdır.


Kondilom koterizasyonu, dondurulması veya ameliyatı fiyatları Ankara ilinde oldukça değişkendir. Fiyatlar konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Gardasil aşı kliniğimizde yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page