top of page

Hpv İdrar Yolu Enfeksiyonu Yapar Mı?


hpv idrar yolu enfeksiyonu yapar mı

Hpv virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Genellikle kadınlarda rahim ağzı, vajen, anüs ve dış genital bölgeye yerleşirken, erkeklerde penis ve anüs bölgelerine yerleşebilmektedir. Nadiren hem erkekte hem de kadında idrar yollarına da yerleşerek idrar yoları ile ilgili problemlere neden olabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna nende olan pek çok faktör ve mikroorganizma vardır. Halk arasında merak edilen konulardan birisi de hpv virüsünün idrar yolu enfeksiyonu yapıp yapmadığıdır. Bu makalemizde “hpv idrar yolu enfeksiyonu yapar mı” konusunu irdeleyeceğiz.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?


İdrar yolu enfeksiyonu böbreklerden başlayarak idrar akımının olduğu ve penisten dışarıya açıldığı tüm kanalların enfeksiyonunu ifade eder. Ancak idrar yolu enfeksiyonu denince akla genellikle alt idrar yollarının enfeksiyonu akla gelmektedir. Bazı hastalarda belirti vermezken bazılarında idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi gibi problemler görülebilir.

Hpv virüsü idrar yolu enfeksiyonuna genellikle neden olmaz. Ancak kadınlarda üretra çıkışında yada erkeklerde peniste siğil idrar yolunun çıkışını tıkayacak olursa bu durumda idrar yolu enfeksiyonu gelişimine neden olabilir. Ancak bu tür vakalar oldukça nadirdir. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu gelişmeden zaten bu siğiller cerrahi olarak çıkarılmaktadır.


Hpv İdrarda Yanma Yapar Mı?


Hpv idrar yolu epitelini tutabilir. İdrar yollarında siğil oluşumuna neden olabilir. Ancak idrarda yanma hpv virüsüne bağlı olarak gelişmesi pek olağan değildir. Beraberinde idrar yolu enfeksiyonu elbette olabilir. İdrarda yanma varsa hpv virüsüne değil diğer mikroorganizmalara bağlı enfeksiyona bağlıdır.


Hpv Sık İdrara Çıkmaya Neden Olur Mu?


Hpv visürü sık idrara çıkmaya genellikle neden olmaz. Ancak idrar yollarında tıkanıklığa neden olan siğiller varsa bazen buna bağlı idrarını tam boşaltamayabilir. Böyle durumlarda sık idrara çıkma yaşanabilir. Ancak hpv sık idrara çıkmaya neden olabilecek etkenler içerisinde en son sırada gelir.


Hpv İdrarda Kan Görülmesine Yol Açar Mı?


Hpv idrarda kan görülmesine neden olabilir. İdrar yollarını tutan siğillerin varlığında idrarda kanama olabilir. Çünkü idrar yollarındaki siğiller çabuk kanamaya meyilli yumuşak siğillerdir. Dokunmakla bile hemen kanayabilir. Bu nedenle idrar kanalında siğili olanlarda kanamaya yol açabilir. Ancak siğil yoksa kanama hpv virüsüne bağlı olarak ortaya çıkmaz.


Hpv Virüsü İdrar Tahlilinde Çıkar Mı?


Hpv virüsü tesbit edilmesi için günümüzde idrar tahlilinden de faydalanılmaktadır. Özel tekniklerle idrarla beraber dökülen idrar yolu epiteli toplanarak hpv varlığı açısından incelenir. Ancak henüz kadınlarda yapılan ve rahim ağzından alınan hpv testi gibi başarı oranı çok yüksek değildir. İleride hpv tesbitinde kullanılabilecek kolay testler arasında yerini mutlaka alacaktır.


Hpv İdrarla Bulaşır Mı?


Hpv virüsü idrarla birlikte atılabilir. Ancak idrarla atılan hpv virüsünün sağlıklı bir bireye bulaşma şansı yok denecek kadar azdır. İdrar bulaşmış bir yere oturan kişiye cildinde çatlaklar varsa elbette bulaşabilir. Ancak bu yolla bulaşma şansı günlük pratikte yok denecek kadar azdır.


Sonuç olarak; hpv idrar yolu enfeksiyonuna genellikle neden olmaz. Ancak çok büyük siğillerde idrar yolunu tıkayacak olursa enfeksiyona neden olabilir.

Hpv testi fiyatı için bize ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz. Siğil tedavi merkezimizde siğil tedavisini, hpv aşısı ve kolposkopi işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page