top of page

Hpv Aşısı Hpv Olduktan Sonra Yapılır Mı?

Güncelleme tarihi: 20 Oca

HPV aşısı, hpv bulaşmasını ve buna bağlı gelişen genital siğilleri ve genital kanserleri hem erkelerde he de kadınlarda önleyen bir aşıdır. Hpv aşısı olmadan önce kadında yada erkekte hpv var mı diye bir test yapılması önerilmemektedir. Peki kişide hpv bulaşmışsa bu kişiler yine de hpv aşısı yaptırabilir mi? Bu makalemizde hpv aşısı hpv olduktan sonra yapılır mı sorusuna cevap arayacağız.

Hpv Aşısı Hpv Olduktan Sonra Yapılır Mı

HPV Bulaştıktan Sonra Aşı Olunur Mu?


Hpv aşısı için ideal olan cinsel ilişkiye başlamadan aşının yapılmasıdır. Ancak hpv bulaşmış kadın yada erkeklere de hpv aşısı yapılabilir. Hpv aşısı yapılmadan önce kişide hpv varlığının araştırılması için hpv testi önerilmemektedir. Bu nedenle hpv aşısı yaptırmak isteyen 9-45 yaş arası tüm kadın ve erkeklere hpv bulaşmış dahi olsa aşı yapılabilir. Maalesef halk arasında hpv bulaştıktan sonra aşı yapılamaz şeklinde yanlış bilgiler dolaşmakta ve bu hastanın aşıya ulaşmasını engellemektedir. Bu tür bilgilere itibar etmeyiniz.


HPV Aşısı Cinsel İlişkiden Sonra Yapılır Mı?


En uygun yöntem elbette cinsel ilişki olmadan aşının yapılmasıdır. Ancak her cinsel ilişki ile hpv bulaşacak diye bir kural yoktur. Daha önce cinsel bir ilişkiye girmiş olsanız bile hatta hpv bulaşmış bile olsa hpv aşısı yaptırabilirsiniz. Bu konuda elbette toplumun bilinçlendirilmesi ve aşının cinsel ilişki başlamadan önce yapılmasının sağlanması hastalığın yaygınlığının azaltılması açısından oldukça önemlidir.


HPV Aşısı İçin Bakire Olmak Şart Mı? HPV Aşısı Bakire Olmayana Yapılır Mı?


Hpv aşısı için bakire olmak şart değildir. Ancak bakire olanlarda özellikle bakire bile olsa sürtünme şeklinde bile birliktelik olmayanlarda elbette aşının koruyuculuk oranı oldukça yüksek olacaktır. Bakire olmayanlara aşı rahatlıkla uygulanabilir. (Okuyunuz >>> Hpv testi bekarlara yapılır mı?)


HPV Aşısı Herkese Yapılır Mı?


Hpv aşısı 9-45 yaş arası tüm kadın ve erkeklere yapılabilir. Özellikle günümüzde cinsel yaşamın çok erken başladığı düşünüldüğünde herkesin aşılanmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Elbette hpv den korunmanın en önemli yolu tek ve güvenilir eşliliktir. Günümüzde bunu sağlamak maalesef zor olabilmektedir. Bu nedenle 9-45 yaş arası herkesin hpv aşısını yaptırması en önemli korunma yolu olmaktadır.



HPV Pozitif İse Aşı Yapılır Mı?


Hpv pozitif bile olsa hpv aşısı yapılabilir. Hpv aşısının yapılması için hpv testinin negatif olması gerekmez. Vücutta bulunan hpv virüsüne faydası olmasa bile vücut o virüsü attıktan sonra tekrar bulaşmasını engelleyecektir. Bu nedenle hpv aşısı yapmak için hpv testi yapılması önerilmemektedir.


Kanser Yapan Hpv Pozitifliği Aşıya Engel Midir?


Kanser yapan hpv türleri olsa bile aşı yapılmasında sakınca yoktur. Hpv tip 16 ve tip 18 en çok kanser yapan tiplerdir. Bunların bile bulaşması durumunda aşı olmanız hpv virüsünün vücuttan atılmasını hızlandırması açısından oldukça önemlidir. Vücuttan tamamen atıldıktan sonra aşı size tekrar tip 16 ve tip 18 virüslerinin bulaşmasını tamamen engelleyecektir.


Hpv Aşısı Yaptırmak İçin Genital Siğillerin Tedavi Edilmesini Beklemeli Miyim?


Hpv aşısı yaptırmak için genital siğillerin tedavi edilmesini beklemeyiniz. Aşıyı ne kadar erkekn yaptırırsanız faydasını görme şansınız o kadar yükselecektir. Ancak aşıyı yaptırdım artık siğil tedavisine gerek yok aşı siğilleri temizleyecek gibi düşünmeyiniz. Aşı yaptırmış bile olsanız siğillerinizin tedavi edilmesi gerekecektir. Aşı virüsün atılmasını hızlandırmakta ve bulaşmasını engellemektedir. Siğillerinizin tedavi edilmesini sağlamaz. Böyle düşünüp beklemeye kalkarsanız siğilleriniz çoğalabilir ve tüm genital bölgenizi kaplayabilir. Bu durumda tedaviniz daha zor ve maliyetli olacaktır.


Genital Siğil Dışındaki Siğillere Aşının Faydası Var mıdır?


Eldeki, ayaktaki yada yüzdeki siğil yapan hpv tipleri genelde genital siğil yapan hpv tiplerinden farklıdır. Bu nedenle el siğili, ayak siğili ya da yüz siğillerine aşının faydası genellikle olmaz. Aşının etkisi özellikle genital siğillerin önlenmesi ve genital kanser gelişiminin önüne geçilmesi şeklindedir.


Hpv aşınızı, hpv testinizi, hpv ve siğil tedavisini klinğimizde yaptırabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page