top of page

Eşimde Hpv Var Ne Yapmalıyım?

Hpv, hem erkekte hem de kadında görülen ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Evli çiftlerde de kadında, erkekte veya her ikisinde de olabilir. Eşler arasında cinsel birliktelik ile rahatlıkla geçiş yapabilmektedir. "Eşimde hpv var ne yapmalıyım" diyorsanız bu makalemizde cevaplarını bulacaksınız.


eşimde hpv var ne yapmalıyım

Eşimde HPV Var Bende Yok. Bu Ne Anlama Geliyor?


Eşinizde HPV varsa, ama sizde yoksa bunun farklı açıklamaları olabilir:

  • Birincisi evli çiftlerden birinde hpv var ve aktif cinsel yaşamları varsa her ikisinde birden olma ihtimali oldukça yüksektir. Çiftlere hpv testi yapıldığında, kadında hpv testi pozitif olup erkekte negatif gelebilir. Maalesef kadınlarda yapılan hpv testinin duyarlılığı yüksek olmakla birlikte erkekteki testleri duyarlılığı %60-70 civarındadır. Yani erkekte hpv varken negatif sonuç gelebilir.

  • İkincisi eğer hpv testleri farklı yerlerde yapıldıysa testin kapsamındaki farklılıklardan kaynaklanabilir. Bazı laboratuvarlar 18,21 tip hpv virüsü tararken, KETEM denilen kanser tarama merkezinde sadece kanser yapan 14 tip veya sadece hpv tip 16 ve 18 çalışılmakta, bazı laboratuvarlarda ile 50’ ye yakın tip çalışılmaktadır. Eşlerdeki hpv pozitifliğinin farklı olması farklı merkezlerde çalışılan testlerin farklı içeriklerinden kaynaklanabilir.

  • Üçüncü seçenek ise çiftlerden birinin bağışıklık sistemi daha güçlü olup virüsü diğerine göre daha kısa sürede vücuttan temizleyebilir. Testin yapldığı anda çiftlerden birinde vücuttan temizlenmiş olabilir. Ancak cinsel biriktelik devam ettiği müddetçe aşı yapılmamışsa tekrar bulaşacaktır.

  • Dördüncüsü ise çiftler test yaptırmadan birinde siğil olup diğerinde siğil olmadığından dolayı eşinde hpv yok gibi düşünebilir. Halbuki her hpv pozitif olanda siğil olacak diye bir kural yoktur. Kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise virüsü baskılar ve siğil gelişmesini önleyebilir.

HPV Kimden Kime Bulaşır?


Hpv kadından erkeğe veya erkekten kadına tek bir cinsel ilişki ile bile yüksek oranda bulaşmaktadır. Her iki cinste karşı cinse rahatlıkla bulaştırabilir. Kondom kullanılması bulaşmayı tamamen engellemez.


Hpv'li Çiftler Ne Yapmalıdır?


Hpv olduğu bilinen çiftler, tek birinde bile hpv virüsü tesbit edilse mutlaka muayene olmalıdırlar. Kadında mutlaka hpv ve smear testi yapılmalı, gerekirse kolposkopi ile değerlendirilmelidir. Erkekte ise siğil çıkıp çıkmadığı veya peniste anormal bir yara oluşumu takip edilmelidir. Çiftler hpv konusunda mutlaka birbirini bilgilendirmelidir.


HPV Pozitif Eşim Beni Aldatıyor Mu?


Hpv pozitif olan çiftlerde ilk akla hemen eşim beni aldatıyor mu acaba diye değişik sorular gelebilir. Hpv virüsü evli iken olan bir ilişkiden olabileceği gibi geçmişte olmuş bir virüsün vücutta yerleşmesi, sessiz kalması ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde aktif olmasından da kaynaklanabilir. Ayrıca günümüzde yapılan çalışmalarda hpv virüsünün 1 hafta kadar açık ortamlarda yaşayabildiği ve dış ortamlardan da bulaşabileceği söylenmektedir. Bu nedenle ortak temizlik eşyaları, klozetler, havlular veya hamamlardan da bulaşma ihtimali göz ardı edilmemelidir.


HPV Aileye Bulaşır Mı?


Hpv virüsü bulunduğu bölgeye göre aile içi fertlere de bulaşabilir ancak bu bulaşma oldukça nadirdir. Bu nedenle aile içinde evi ve kullanılan eşyaları bölmeye ve ayırmaya gerek yoktur. Sadece temizlik kurallarına riayet etmeli, çamaşırlar ortak kullanılmamalı, klozetler kullanıldıktan sonra antiseptikli mendille silinmelidir. Bu tedbirler ile bulaşma riski son derece azalacaktır. Aile içinde sadece tokalaşmakla ya da çocuğunu öpmekle hpv bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ailedeki bireylerin hpv aşısı ile aşılanmaları da bulaşmayı sıfıra yaklaştıracaktır.


HPV Boşanma Sebebi Midir?


Maalesef kadında veya erkekte hpv tesbit edildiği zaman boşanma sebebi gibi görülmektedir. Halbuki bu noktada çiftler arasında güven esastır. Evlenmeden önce bulaşan bir hpv evlendikten sonra eşine bulaşabilir. Bu nedenle eşine olan güven ön planda olmalı ve hemen boşanma yoluna gidilmemelidir.


Tek Eşli Birinde HPV Olur Mu?


Tek eşli birinde hpv olma ihtimali elbette tamamen sıfır olmamakla birlikte son derece düşüktür. Tek eşli olmak ama güvenilir tek eşli olmak önemlidir.


Cinsel İlişki Yaşamayan Birinde HPV Olur Mu?


Cinsel ilişki yaşamayan birinde bile dış ortamlardan bulaşma olabileceği akılda tutulmalıdır. Nadiren bakirelerde de hvp virüsüne bağlı siğiller bu nedenle gözlenebilmektedir.


HPV Taşıyıcısı Erkek Nasıl Anlaşılır?


Hpv taşıyıcısı erkek için penis ucundan sürüntü ve idrar testi alınarak tarama yapılabilir. Ancak bu testin güvenilirliği %60 -70 civarındadır. Eşinden hpv testi yapılması en güvenilir yoldur. Eğer kadında hpv pozitif ise erkekte de pozitif olma olasılığı çok yüksektir. Erkekte hpv varsa mutlaka eşinden smear ve hpv testi yapılmalı, özellikle kanserojen hpv tiplerinin varlığı açısından takip edilmelidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page