top of page

Hpv’yi Yendim: Doğru Mu, Yanlış Mı?

Hpv virüsü, cinsel yolla kadından erkeğe veya erkekten kadına rahattlıkla bulaşan bir virüstür. Kadınların ve erkeklerin %60-70 gibi bir kısmı hayatının herhangi bir döneminde hpv virüsüne maruz kalır. Bir kısmı hpv yi yenerken maalesef küçük bir kısmı yenemeyecek ve hpv virüsü vücutta kalacaktır. Hpv yi yendim demek ne kadar doğrudur, yenmek için neler yapılmalıdır? Bu konularla ilgili kafalarınızda oluşan soruların cevaplarını bu makalemizde bulacaksınız.

hpv yi yendim, vücut yener mi

HPV'yi Vücut Yener Mi?


Hpv virüsünü kişilerin %85 gibi büyük bir kısmında vücudun bağışıklık sistemi yenecektir. Bu hpv virüsünün vücuttan tamamen temizleneceği anlamına gelmektedir. Hpv bir kez bulaştımı artık ömür boyu sizinle yaşayacak, vücutta kalacak ifadeleri son derece yanlıştır. Bu tür yanlış açıklamalara itibar etmeyiniz.


Kişilerin %15’lik kısmında ise vücut maalesef hpv yi yenemez ve vücutta kalır. Bu kişilerde kadınlarda rahim ağzı anormallikleri yanında makat siğili ve genital siğillere neden olurken, erkeklerde de penis siğili, anal ilişki olanlarda anüs siğili ve genital bölgede hücresel anormalliklere yol açabilir. Bu kişiler uzun dönemde kanserojen değişikliklere maruz kalabilir. Bu nedenle mutlaka düzenli takip ve gerekirse tedavileri yapılmalıdır. Bu noktada en önemli risk, kadın veya erkeğin konuyu hafife alması ve gereken takibi yaptırmamasıdır. Düzenli takip olan kadın ve erkeklerde Hpv 16 bile pozitif olsa kanser gelişimi açısından tedirgin olacak bir durum yoktur. Genellikle daha hücresel bozukluklar gelişmeye başladığı anda tesbit edilmekte ve hastalar tam anlamıyla tedavi edilebilmektedir.


Siğili Ne Tetikler?


Siğili tetikleyen elbette hpv virüsüdür. Hpv virüsü vücuda girdikten sonra bağışıklık sisteminizin durumuna göre sizde siğil gelişebilir veya gelişmeyebilir. Bağışıklık sisteminiz güçlü ise virüsü baskılar ve sizde siğil gelişmez. Bu durumda gizli taşıyıcı olabilirsiniz. Kadınlarda mutlaka hpv testi ile siğil olmasa bile hpv virüsünün varlığı ortaya konmalıdır.


HPV'yi Yenmek İçin Ne Yapmalıdır? HPV Virüsünü Nasıl Yenebilirim?


Hpv yi yenmek ve hpv den tamamen kurtulmak için öncelikle bulaşmaya neden olan riskli cinsel yaşamdan uzak durulmalıdır. Hpv bulaşmasına rağmen hala riskli ve çok partnerli cinsel yaşama devam edilecek olursa bu durumda elbette yeni yeni hpv virüsleri vücuda bulaşacak ve bağışıklık sisteminin bu virüsleri temizlemesi daha zor olacaktır. Bu nedenle hpv bulaşanlar mutlaka güvenli ve tek eşli yaşama dönmelidir. Aksi halde hpv yi vücudun yenmesinin beklenmesi çok iyimser bir yaklaşım olacaktır.


Bunun yanında sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların mutlaka azaltılması gerekecektir. Bu alışkanlıklar bağışıklık sistemini ileri derecede baskılamakta ve vücudun hpv yi yenmesi zorlaşacaktır.


Yaşam tarzı düzenlemeleri de oldukça önemlidir. Spor yapmak, dengeli ve düzenli beslenme, düzenli uyku ve stresten uzak durmak bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.


Bunların yanında sık sık hpv enfeksiyonu geçiren kişilerde vitamin takviyeleri kullanılabilir.


Siğili Nasıl Yok Ederim?


Her siğili yok etmenin tek yolu elbette tedavi olmaktır. Tek başına hpv aşısı olmak veya tek başına vitamin ilacı kullanmak hpv virüsünün vücuttan atılmasına yardımcı olabilir ancak bu siğillerin kendiliğinden geçeceği anlamına gelmez. Mutlaka yakma, dondurma veya lazerle siğil tedavisi yapılmalıdır.


Siğil Yayılması Nasıl Önlenir?


Siğilin yayılmasını önlemek için eğer sizde hpv virüsü varsa vücut atana kadar cinsel birliktelikten uzak durmak önemlidir. Aksi halde partnerinize mutlaka bulaşacaktır. Bunun yanında genital bölgenizi veya siğillerin olduğu bölgeyi kaşıyarak vücudun başka bölgelerine veya başkalarına da bulaştırabilirsiniz. Bu nedenle temizliğinize mutlaka önem veriniz ve başkalarına bulaştırmamak için gerekli tedbirleri alınız. Yine ortak temizlik eşyaları, giysiler, terlik ve ayakkabı gibi eşyaları mümkün olduğu kadar kullanmayın. Bunlara dikkat edecek olursak hem sizdeki hpv nin başkalarına yayılmasını önlersiniz hemde sizde hpv yoksa kendinize bulaşmasını önlemiş olursunuz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page