top of page

HPV'den Tamamen Kurtuldum: Ne Kadar Doğru?

Hpv virüsü cinsel yolla bulaşan en sık görülen hastalıktır. Halk arasında hpv bulaştıktan sonra ömür boyu vücutta kalacağı ve kutulmanın mümkün olmadığı gibi bir algı vardır. Oysa hpv den tamamen kurtulmak mümkün. "Hpv den tamamen kurtuldum" diyebilmek için düzenli kontroller ve tedaviler sonrasında en az 6 ay hatta bir yıl boyunca siğil çıkmaması ve özellikle kadınlarda hpv testi ile hpv nin temizlendiğinin gösterilmesi gereklidir. Bu makalemizde hpv den kesin kurtuluş var mıdır, Hpv den kurtulma yollları nelerdir gibi sorularınıza cevap bulabileceksiniz.


hpv den tamamen kurtuldum, kesin kurtuluş yolları

HPV'den Kesin Kurtuluş İçin Ne Yapmalıdır?


Hpv den kesin kurtuluş için mutlaka doktorunuzun önerilerine harfiyyen uyunuz. Hpv den kurtulma yolları konusunda doktorunuz sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.


Hpv virüsü bulaşmaması için mutlaka tek eşli ve güvenilir eşli olmak gereklidir. Bu hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Yine korunmada ve bulaşmayı engellemede en önemli silahlardan birisi de hpv aşısıdır. Hpv aşısı 9 yaşından itibaren tüm erkek ve kadınlara 45 yaşına kadar yapılabilir. Toplu olarak kullanılan klozetlerden, hamamlardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı veya dikkatli kullanılmalı, ortak temizlik eşyalarının kullanımından kaçınılmalıdır.


Hpv'den Kurtulma Yolları Nelerdir?


Hpv bulaşmış birisi ise hpv den kurtulmak için öncelikle mutlaka bir uzmana görünmeli ve onun tavsiyelerine uymalıdır.

  • Siğillerinizi Tedavi Ettirin.

Genital siğili olanlarda mutlaka siğiller yakma, dondurma veya lazerle siğil tedavisi yöntemlerinden biriyle tedavi edilmelidir. Genital siğiller genellikle kendiliğinden geçmez. Beklemek sadece çoğalmasına neden olur.

  • Çok Eşli Yaşamdan Vazgeçin.

Hpv den kurtulmanın yollarından birisi de mutlaka çok partnerli yaşamı bırakmaktır. Aksi halde vücudunuz virüsü atmak üzereyken bir başka kişiden farklı bir hpv virüsü bulaşabilir. Bu durumda süreç sürekli tekrarlar ve hpv den kurtulmanız mümkün olmayabilir.

  • Hpv'den Kurtulmak İçin Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun.

Yine hpv virüsü bulaşmış olanlarda virüsü atacak olan bağışıklık sistemidir. Bu nedenle bağışıklık sistemini zayıflatacak sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Aksi halde alacağınız hiçbir vitamin takviyesinin faydası olmayacaktır.


Ayrıca bu hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktorunuzun önereceği vitamin takviyelerini kullanabilirsiniz. Ancak kendi kendinize birden fazla vitamin takviyesini kullanmayınız. Aksi halde kendi vücudunuza zarar verebilirsiniz.

  • Hpv Aşınızı Mutlaka Yaptırın.

Özel bölgesine Hpv bulaşmış eşler de mutlaka aşılanmalıdır. Her ikisinin de aşılanması tekrar tekrar birbirlerine bulaştırmamaları açısından önemlidir. Size hpv bulaşmış olması aşı yaptırmayacağınız anlamına gelmez. Bu tür yanlış bilgilere itibar etmeyiniz.


HPV Bulaşıcılığı Ne Zaman Geçer? HPV En Hızlı Nasıl Geçer?


Hpv den en hızlı kurtulma yolu bağışıklık sisteminizin güçlü olması ve düzenli kontrol ve tedavilerinizi yaptırmanızdır. Siğilleriniz çıktığında ya da kadınlarda rahim ağzında anormallik tesbit edildiğinde mutlaka gecikmeden gerekli tedavilerin yapılması önemlidir. Ne kadar hızlı da olsa 6 aydan önce vücudun hpv virüsünü atması ve tamamen kurtulmak mümkün değildir. Kişilerin %85’inde 1-3 yıl içerisinde virüs vücuttan temizlenir ve hastalık geçer. Elbette bu süre içerisinde başka bir cinsel birliktelik ile yeni bir hpv virüsü kapmamak kaydıyla bu geçerlidir.


HPV Tamamen Temizlenir Mi? HPV Kaç Ayda Temizlenir?


Hpv vücuttan en erken 6 ayda temizlenir. Hpv bulaşmış kişilerin %85 gibi yüksek bir kısmında 1-3 yıl içerisinde vücut hpv virüsünü temizler. Bu süreyi belirleyecek olan sizin tedaviye uyumunuz ve bağışıklık sisteminizin gücüdür. Kurtulmak istiyorsanız mutlaka bağışıklık sisteminizi güçlü tutunuz.


HPV Den Kurtulan Var Mı? HPV Hiç Geçmez Mi?


Hpv den kurtulan erkekler ve kadınlar elbette vardır. Hpv virüsü bulaşmış olanların %85 gibi yüksek orandaki kısmı tamamen kurtulacaktır. Tamamen kurtulanların arasına girmek için doktorunuzun önerilerini uygulamanız oldukça önemlidir.


HPV Oldum Ne Yapmalıyım?


Hpv oldum ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız ilk önce mutlaka bu konu ile ilgili bir uzmana başvurmalısınız. Çok partnerli yaşamınız varsa mutlaka cinsel yaşamınızı tekrar gözden geçirmeli ve tek eşli yaşama geçmelisiniz. Siğilleriniz çıkarsa beklemeden tedavi olmalısınız. Cinsel aktif iseniz mutlaka hpv aşınızı yaptırmalısınız.


HPV Ye Hangi Vitaminler İyi Gelir?


Özellikle hpv virüsüne karşı geliştirilmiş herhangi bir vitamin yoktur. Kullanılan tüm vitamin ilaçları bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bu yolla virüsün atılımını hızlandırmak amaçlıdır. Bu nedenle gereksiz yere doktorunuzun önerileri dışında vitamin ilaçları kullanmayınız. Hpv den kurtulayım derken kendi vücudunuza zarar vermeyiniz.


Hpv den korunmanın ve kesin kurtuluşun en önemli ve tek yolu elbette ilk cinsel ilişkiden itibaren güvenilir tek eşliliktir. Ancak günümüzde bunu sağlamak oldukça zordur. Bu nedenle mutlaka Gardasil aşı ile aşılanınız. Kliniğimizde Gardasil 4 ve Gardasil 9 aşıları yapılmaktadır. Koruyucu özelliği olan bu aşılarınızı mutlaka yaptırınız.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page