top of page

Hpv Virüsü Dış Ortamda Ne Kadar Canlı Kalır?

Hpv virüsü, çoğunlukla cinsel ilişki ile kadına veya erkeğe bulaşır. Bunun yanında bazı hastalar hiçbir şekilde cinsel ilişki yaşamadığını, ancak genital bölgesinde siğil çıktığını ifade etmektedir. Peki bu insanlara hpv virüsü nasıl bulaşmış olabilir? Hpv virüsü vücudun dışında ne kadar canlı kalır, ne kadar yaşar? Bu makalemizde bu konularla ilgili sizlere bilgiler vereceğiz.


Hpv Virüsü Ne Kadar Canlı Kalır, dış ortamda ne kadar yaşar

HPV Virüsü Kalıcı Mıdır, HPV Ömür Boyu Vücutta Kalır Mı?


Hpv virüsü bulaşan kadınların ve erkeklerin %15’inde vücutta kalır ve ömür boyu atılamaz. Bu kişiler daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Yine çok partnerli kadın ve erkeklerde vücutta kalma ihtimali daha yüksektir. Çünkü bu kişilerde sürekli bir virüs bulaşması vardır ve vücut sürekli olarak bulaşan virüsleri atmakta zorlanabilir veya atamayabilir.


Aktif Olmayan HPV Bulaşır Mı?


Aktif olmayan hpv olanlarda genital siğil olmasa bile karşı cinse bulaşma olur. Hpv pozitif olup siğil olmayanlar taşıyıcıdır ve çoğu zaman kendileri bile hpv varlığından habersizdirler. Siğil olanlarda elbette bulaşma riski daha yüksektir. Siğil olmayanlarda da sürtünme ile bulaşma rahatlıkla olabilmektedir.


Hpv Virüsü Dış Ortamda Ne Kadar Yaşar? HPV Vücut Dışında Yaşar Mı?


Yapılan çalışmalarda hpv virüsünün 7-10 güne kadar vücut dışında yaşayabildiği görülmektedir. Dış ortamna canlı kalabildiğinden elbette bulaşma riski var demektir. Özellikle hpv virüsü olan kişilerin ellerinden dokunduğu tüm dış ortamlara ve yüzeylere bulaşır ve burada canlı kalır. Herhangi bir şekilde bu yüzeylere dokuna kadın ve erkeklere bulaşabilir. Eğer bulaşan kişinin cilt yapısı bozuksa hpv virüsü burada yerleşir ve siğillere neden olur.

HPV Virüsü Eşyalardan Bulaşır Mı?


Hpv virüsü, dış ortamda canlı kalabildiğinden özellikle ortak kullanılan eşyalardan veya ortamlardan bulaşabilir. Ortak klozetlerden, havlulardan, temizlik eşyalarından, hamamlardan ve buna benzer ortak kullanılan malzeme ve ortamlardan bulaşma olabilir.


HPV Virüsü Kaç Derecede Ölür?


Hpv virüsü yakma yöntemi ve dondurma yöntemiyle rahatlıkla yok edilebilmektedir. Bu yöntemlerle hpv virüsü içeren hücreler yok edilmektedir. Ancak dış ortamlarda bulunan hpv virüsleri 70 derecede ölür. Bu nedenle hpv virüsünün yok edilmesi için kullanılan aletler ısıyla veya buharla sterilize edilir. Bunun yanında kimyasal antiseptikler ve ultraviyole de yüksek oranda hpv virüsünü öldürme etkisine sahiptir. Bu nedenle tedavide kullanılan aletlerin sterilizasyonlarında bu yöntemler de sıklıkla kullanılmaktadır.


HPV Dışarıdan Bulaşır Mı?


Genellikle cinsel yolla bulaşan hpv virüsü elbette dışarıdan da bulaşır. Çünkü dış ortamda 7-10 güne kadar dış ortamda virüs canlı kalabilmektedir.


HPV Yüzeyden Bulaşır Mı? Virüs Bir Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?


Hpv virüsü yüzeylerde bir hafta kadar yaşadığından elbette yüzeyden herkese bulaşabilir. Özellikle hamamlarda veya havuzlarda terlik kullanmadan gezenlerde ayak siğili daha fazla görülmektedir. Bu nedenle ortak kullanılan yüzeylerin kullanıldığı durumlarda mutlaka bulaşmayı engellemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.


Umumi Tuvaletten HPV Bulaşır Mı?


Umumi tuvaletler çok sık kullanılan ve kalabalık yerlerdir. Bu nedenle özellikle el temizliğine dikkat etmeyen kişilerde musluklardan, klozetlerden veya diğer yüzeylerden hpv li bir hasta tarafından bulaştırılan virüsler siğillere neden olabilir. Bu nedenle özellikle umumi tuvaletlerde temizliğimize maksimum seviyede önem göstermeliyiz.


HPV Ne Kadar Sürede Ölür?


Hpv virüsü antiseptik solüsyonlarda, ultraviyole veya ısıyla sterilizasyon yöntemleriyle genellikle 10 dakikada ölür ve kullanılan malzemeler temizlenmiş olur.


Hpv virüsü bulaşmasını önlemek için mutlaka hpv aşınızı yaptırınız. Kliniğimizde Gardasil 4 lü aşı ve Gardasil 9 lu aşı yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page