top of page

Siğil Stresten Olur Mu?

Güncelleme tarihi: 7 Haz 2023

Siğil, özellikle genital bölgede veya vücudun diğer bölgelerinde hpv virüsüne bağlı gelişen yapılardır. Bakıldığı zaman hpv bulaşan tüm erkek ve kadınlarda siğil oluşmamaktadır. Bunun nedeni incelendiğinde etkili faktörlerden birinin bağışıklık sisteminin gücü olduğu görülmektedir. Peki stres siğil oluşumuna yol açar mı, bundan dolayı kadınlarda veya erkeklerde siğil çıkar mı? Bu makalemizde stresin siğil oluşumu üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz.


Siğil Stresten Olur Mu, çıkar mı

Siğil Neden Kaynaklanır, Neden Dolayı Çıkar?


Siğiller insan papilloma virüsü denen hpv virüsleri tarafından oluşturulan yapılardır. Genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Ancak nadiren ortak kullanılan eşyalardan da bulaşabilmektedir. Hpv vücuda bulaştığında cildin epidermis denen en üst tabakasına yerleşir. Virüsün dna sı hücre çekirdeğine girer ve hücrenin kromozomlarına entegre olur. Hücrenin kontrolünü ele geçirdikten sonra hızla hücre çoğalması olur ve bu sayede ciltte siğil adı verilen yapılar oluşur.


Stres Nelere Yol Açar, Siğil Çıkar Mı?


Stres gün içerisinde yaşam koşullarından dolayı herkesin az veya çok maruz kaldıkları bir durumdur. Bazılarında sürekli maruz kalma durumu da söz konusu olabilmektedir. Solunum zorluğu, kalp atışlarında hızlanma, tansiyon yüksekliği ve dada da ileri formlarında kalp krizi veya beyin kanaması tarzı istenmeyen durumlar yaşanabilmektedir. Sürekli yaşanan kronik durumunda ise artık tüm sistemler etkilenmeye başlar. Kalp ve damar sistemi dışında bağışıklık sistemi de bu hastalarda ileri derecede zayıflamakta ve buna bağlı pekçok hastalık çıkabilmektedir. Bu hastalıklardan biri de elbette siğil oluşması veya bulaşan hpv virüsüne bağlı siğillerin tedaviye rağmen sürekli çıkması durumudur.


Bağışıklık Düşünce Siğil Çıkar Mı?


Tek başına bağışıklık düşünce siğil çıkmaz. Kişide siğil çıkabilmesi için öncelikle hpv virüsünün bulaşması gerekir. Hpv nin bulaşması sonrasında siğil oluşması kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.


Stres En Çok Hangi Sistemi Etkiler, En Çok Hangi Organa Zarar Verir?


Stres en çok kalp ve damar sistemine zarar verir. Ancak yönetimi zayıf olan kişilerde zamanla tüm sistemi etkilemeye başlar. Bu sistemlerden en önemlisi de bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde sadece hpv bulaşmasına bağlı siğiller değil pek çok hastalık ortaya çıkabilmektedir.


Stres Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler, Bağışıklık Sistemini Zayıflatır Mı?


Stres uzun dönemde elbette bağışıklık sistemini zayıflatır. Başlangıçta bağışıklık sisteminin canlanmasına ve hareketlenmesine neden olabilir. Ancak dozu ve süresi arttıkça hareketlendirici etkisi artık vücuda zarar vermeye başlar. Bu nedenle yönetimi oldukça önemlidir.


Stres Vücutta Enfeksiyon Yapar Mı?


Stres elbette bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olmuşsa enfeksiyonların daha kolay bulaşmasına ve vücutta yayılmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonlardan biride kadınlarda veya erkeklerde siğil oluşumuna neden olan hpv enfeksiyonudur.


Stres Vücutta Nereye Vurur, Hangi Hastalıklara Yol Açar?


Stres kan basıncında yükselme, kalp ve damar hastalıkları, beyin kanaması gibi problemlere neden olabilir. Şeker hastalığı bu kişilerde daha sık oluşabilir. Yine AIDS gibi bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan hastalarda kanser oluşumu ve yaygın vücut enfeksiyonları gelişebilir. Sedef hastalığı, ürtiker gibi cilt hastalıklarının artmasına neden olduğu gibi hpv bulaşma riskini de arttırmaktadır. Yine uyku problemleri de bu hastalarda oldukça fazla görülmektedir.


Hpv virüsü bulaşan pekçok kadın veya erkek çok ciddi sıkıntı içerisine girmekte ve psikolojik olarak bunalım yaşamaktadır. Bu noktada stresi azaltmanın en iyi yolu mutlaka kadınların hpv testi ve her iki cinsin mutlaka düzenli siğil tedavisini yaptırmasıdır. Ayrıca yapılacak hpv aşısı ile düzeyi daha da azalacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page