top of page

Hpv Bulaştıktan Sonra Ne Zaman Siğil Çıkar?

Hpv virüsü bulaştıktan sonra bazı kadın ve erkeklerde herhangi bir belirti vermezken, pek çoğunda belli bir zaman sonra genital siğil çıkacaktır. Peki hpv bulaştıktan sonra ne zaman siğil çıkar, testte ne zaman pozitif olur, testte hemen belli olur mu? Bu konular halk arasında oldukça sık sorulan ve merak edilen konulardır. Bu makalemizde bu konularla ilgili kafanızdaki sorulara cevaplar bulacaksınız.


Hpv Bulaştıktan Sonra Ne Zaman Siğil Çıkar

HPV Virüsü Ne Kadar Süre Sonra Ortaya Çıkar?


Hpv virüsü bulaştığı zaman bazen hiç belirti vermeyebilir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olan ve nadiren cinsel birliktelik olanlarda bazen genital siğil çıkmayabilir. Ancak yapılan hpv testinde hpv nin pozitif olduğu tesbit edilebilir. Birçok kadında ve erkekte ise hpv bulaştıktan 4-6 hafta sonra genital siğiller oluşmaktadır. Bu süre bazılarında ise 6 aya kadar uzayabilir. Bu nedenle özellikle şüpheli birliktelik hikayesi olanlarda daha önce hpv testi yapmak yanıltıcı olacaktır. Bu hastaları hpv testi için 2 ay sonra çağırmak testin güvenirliliği açısından daha mantıklı ve doğru bir yaklaşım olacaktır.


Siğil Bulaştıktan Kaç Gün Sonra Ortaya Çıkar? HPV Bulaşınca Testte Ne Zaman Pozitif Çıkar?


Cinsel birliktelik ile hpv virüsü bulaşan kadın ve erkeklerde genellikle genital siğiller oluşmaktadır. Bu süre 2 ay gibi kısa bir süre olabileceği gibi 6-8 ay gibi uzun sürelerde de oluşabilir. Bu süre sonrasında yapılan hpv testinde pozitiflik tesbit edilecektir. Anal ilişki olanlarda anüs ve makat siğilleri, erkeklerde penis siğilleri ve kadınlarda vajen siğilleri sıklıkla görülür. Bu süre elbette kişiye bulaşan virüsün tipine ve virüs yoğunluğuna göre de farklılık arzetmektedir. Bazı hpv tipleri daha virülan olup daha hızlı bir şekilde siğillere neden olurken bazıları daha uzun sürelerde siğillere neden olabilmektedir. Yine aşırı virüs bulaşması durumunda genital siğiller elbette daha çabuk ve fazla bir şekilde ortaya çıkacaktır. Özellikle çok partnerli kadın ve erkeklerde çok yaygın ve yoğun şekilde genital siğiller oluşmaktadır.


HPV'nin Ne Zaman Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?


Hpv virüsünün özellikle aktif ve çok partnerli cinsel yaşamı olanlarda ne zaman bulaştığının bilinmesi mümkün değildir. Ancak cinsel partner değişimi arasında hpv testi yapılırsa ki anlaşılabilir. Genelde çok mecbur kalmadan yani genital siğiller oluşmadan kimse hpv testi yaptırmamaktadır. Aksi halde hangi partnerden bulaştığının bilinmesi mümkün değildir.


Siğil Olmadan HPV Olur Mu?


Siğil olmadan elbette hpv olur. Çünkü hpv bulaşan pekçok kadında ve erkekte siğil oluşmamaktadır. Bunlar kendileri de hpv bulaştığının farkında değildir ve aktif bir şekilde başkalarına bulaştırmaktadır. Bu nedenle şüpheli bir birliktelik yaşadıysanız genital siğiliniz olmasa bile mutlaka hpv testi yaptırınız.


Erkeklerde HPV Ne Zaman Belirti Verir?


Erkeklerde kanser yapan hpv tipleri bulaştıysa hiçbir şekilde belirti vermeyebilir. Ancak siğil yapan hpv tipleri bulaştıysa bunların çoğunda 4-6 hafta sonra genital siğiller oluşacaktır. Siğil oluşumu dışında hpv genellikle erkeklerde belirti vermez.


HPV Cinsel İlişkiden Ne Kadar Sonra Ortaya Çıkar? Şüpheli İlişkiden Kaç Gün Sonra HPV Testi Yaptırmalıyım?


Şüpheli cinsel ilişkiden sonra çok erken dönemde hpv testi yaptırmanızın bir faydası olmaz. Tam tersi negatif çıkarak sizi yanıltabilir. Kendinizde hpv olmadığını düşünerek başka kişilere bulaştırarak hastalığın yayılmasına neden olursunuz. Bu nedenle testin doğruluk oranını yükseltmek için en erken 4-6 hafta sonra veya 2 ay sonra testinizi yaptırmanızda fayda vardır.


HPV İlk İlişkide Bulaşır Mı? Siğil Hemen Bulaşır Mı?


Hpv ilk ilişkide bile rahatlıkla bulaşır. Hpv virüsünün tek bir ilişki ile kadına veya erkeğe bulaşma oranı %60-70 gibi yüksek oranlardadır. Özellikle partneriniz zaten tek eşli değilse, çok eşli bir partnerse çok daha rahat bulaşacaktır. Bulaşma için tam bir ilişki olması şart değildir. Sürtünme şeklinde bir ilişki dahi virüsün bulaşması için yeterlidir.


Siğil Bulaştığını Nasıl Anlarız?


Sizde hpv bulaştıysa belli bir süre sonra siğiller oluşabilir. Siğiller genellikle genital bölgesinde küçük et parçaları şeklinde başlar. Bu nedenle pek çok kişi önce bunları et beni zanneder. Gittikçe çoğaldığını fark edince ve araştırınca hpv virüsü diye bir virüsün olduğunun farkına varırlar. Erken dönemde tedavi edilmezse büyük kondilom dediğimiz yapılar oluşur.


Siğil İlk Nasıl Çıkar?


Siğiller aslında hpv virüsünün hücreye bulaşması ve hücrenin aşırı çoğalması ile oluşan yapılardır. İlk olarak çok küçük, minik yüzeyden hafif kabarık yapılar şeklinde çıkarlar. Ancak farkına varılmazsa veya ihmal edilirse hızlı bir şekilde büyüyebilir ve çoğalabilir.


HPV En Erken Ne Zaman Belirti Verir? HPV Hemen Belli Olur Mu?


Hpv hiç belirti vermeyebilir. Bu nedenle bazı hastalarda hemen belli olmaz. Hastalar kendilerine hpv bulaştığını en erken ya test yaptırarark ya da ilk siğiller çıktığı zaman farederler. Kadınlarda erkenden hpv testi ile bulaşma gösterilebilir ancak erkeklerde hpv testi kadınlardaki kadar güvenilir değildir. Bu nedenle erkekler daha çok klinik olarak takip edilirler.


HPV Kaç Yılda CIN Oluşturur?


Hpv virüslerinden kanser yapan hpv tipleri kadınlarda CIN adı verilen rahim ağzı hücresel anormalliklere neden olabilir. Bunlar rahim ağzı kanseri değildir ancak tedavi ve takip edilmezlerse bir kısmı 5-15 yıl gibi uzun sürelerde rahim ağzı kanserine dönebilir. Hpv virüsüne bağlı CIN gelişme süresi virüsün tipine bağlıdır. Özellikle tip 16 ve tip 18 virüsleri 1-3 sene gibi kısa sürelerde rahim ağzında hücresel anormalliklere neden olabilir. Bu nedenle bu kadınlar hpv testi yanında mutlaka smear testi ve kolposkopi ve gerekirse biyopsi ile takip edilmelidir. Siğil ilacı kullanılarak vakit kaybedilmemeli mutlaka bir uzmana muayene olunmalıdır.


Hpv bulaşsın ya da bulaşmasın 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere mutlaka Gardasil aşı önerilmelidir. Özellikle CIN gelişmiş kadınlarda yapılan çalışmalarda hpv aşısı yapılan herkeste düzelmenin daha hızlı olduğu görülmüştür.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page